Германия окончателно се отказва от атома

Закриват се всички АЕЦ до 2022 г.
Обновена: 30 май 2011 09:45 | 30 май 2011 09:45, Елка Василева
165
Германия окончателно се отказва от атома
Снимка: Reuters

Правителството на Германия прие решение за прекратяване на експлоатацията на всички атомни електроцентрали до 2022 г., заяви министърът на околната среда на страната.

Министър Норберт Рьонтген направи това изявление след съвещание на управляващата коалиция, ръководено от канцлера Ангела Меркел, което приключи през нощта срещу понеделник, предаде Би Би Си.

По-рано комисията по етични проблеми в енергийната политика, създадена от Меркел след катастрофата в японската АЕЦ „Фукушима-1“, препоръча на германското правителство да се откаже напълно от използването на атомната енергия.

Членовете на комисията са на мнение, че дефицитът на електроенергия, който ще възникне поради отказа от АЕЦ, ще може да бъде компенсиран от други източници.
 
Рьонтген съобщи, че седемте стари реактора, които бяха временно спрени в рамките на обявения от правителството мораториум, както и АЕЦ „Крумел“, ще бъдат окончателно изведени от експлоатация.

Други шест реактора ще бъдат спрени до 2021 г., а трите най-нови – до 2022 г.

„Всичко е решено окончателно. Последните три реактора ще бъдат затворени до 2022 г. И този въпрос не подлежи на преразглеждане“, заяви Рьонтген.
 
Мораториумът беше обявен във връзка с аварията в японската АЕЦ в резултат на земетресението и вълните цунами от март тази година.

Още по темата

До март 2011 г. 23% от енергията в Германия се произвеждаше от АЕЦ.

Енергетици твърдят, че закриването на атомните електроцентрали ще нанесе сериозен удар на германската промишленост.

Една от големите енергийни компании в Германия – RWE, дори се опита да оспори в съда решението на правителството за въвеждане на мораториум върху работата на старите германски атомни реактори.

След аварията във „Фукушима-1“ 200 000 души излязоха на най-масовия в Германия протест срещу атомните електроцентрали в страната.

В събота десетки хиляди германци излязоха по улиците на 20 града, включително и Берлин в знак на протест срещу използването на атомната енергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: ГерманияАЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПЕРКИ И ФОТОВОЛТАИЦИ НЯМА ДА ОПРАВЯТ ПОЛОЖЕНИЕТО,ЩЕ ТРЯБВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЕНЕРГИЯ...С ПО-ПРОСТИ ДУМИ...ВСЕКИ ВОЛТ ЕНЕРГИЯ ОТГОРЕ Е ДОБРЕ ДОШЪЛ...ГЕРМАНИЯ Е ***
153
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И.ФРАНЦИЯ ДА НЕ БИ ДА СЕ ОТКАЗА ОТ АЕЦ.ЯПОНИЯ СЪЩО...НИКОЙ НЕ СЕ ОТКАЗВА...АЗ СЪМ ПРОТИВ ОТКАЗВАНЕТО ПО НАУЧНИ ПРИЧИНИ,А НЕ ЗАЩОТО СЪМ ***....
152
0
 
5
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Типично за малоумния Булгаристански *** е да плюе и нарича другите нации ***,а не се вижда в каква *** и пародия на държавичка съществува.Германците за да стигнат до това решение са пресметнали всичко.Но на балкански ***,в чията държава повечето села нямат канализация няма как да му се обясни,че в Германия и в най-забитите села всяка 2ра къща е със соларни панели на покрива или с геотермално парно,а съседното поле е покрито с ветрогенератори.Но така е в Чалгария
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mn sa zle
150
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Германците се отказвали от атома...е, ...и..., ТЕ СИ ИМАТ ***...Азис избра левия път... И НИЕ ЛИ ДА ТРЪГНЕМ ПО ТОЗИ ПЪТ......Но знае ли човек..., то ПУСТА МОДА...Точно за тази ситуация Великият Български народ е казал...:- "Видяла жабата, че подковават магарето та... и тя вдигнала крака..."
149
3
 
5
 
! Отговори
НКД преди 12 години
ЩЕ НИ ТРЯБВА ВСЕ ПОВЕЧЕ ЕНЕРГИЯ ЗАЩОТО ИМА СУША А СУШАТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕБОРЕНА СЪС ОБЕЗСОЛЯВАНЕ КОЕТО Е МНОГО ЕНЕРГОЕМКО И ЩЕ НИ ТРЯБВА МНОГО ЕНЕРГИЯ А КОЛКОТО ДА НЕ ИМ СЕ ИСКА НА ТЪПИТЕ ШВАБСКИ ПРАСЕТА НИКОЙ НЕ СМЯТА ДА ГИ ПОСЛЕДВА В ТЪПАТА ИМ ИГРА А КОЛКОТО И ДА ВИ СЕ ИСКА НА ВАС АЗ НЯМА ДА ПОСТАВЯМ ПРЕПИНАТЕЛНИ ЗНАЦИ ЗАЩОТО МЕ МЪРЗИ-----
148
0
 
4
 
! Отговори
Чудов преди 12 години
Уж всичко беше на ред в ЕС,ние с радост отидохме за да се подобри нашето отчайващо бедно положение,а то какво се оказа.Атомните им централи не са в ред,луди крави,птичи грип,краставичи вместо от вода с микроби,нещо имаше и по свинете,не ни вземат на работа,банките им ни дърпат печалбите с големи лихви,ел.дружествата ни ги използуват,строени от нас.Кво стана баламите все сме ние,сега ще плащаме и за лошите кредити на Гърция и др.Айде вън.
147
3
 
1
 
! Отговори
Е И преди 12 години
Какво ,като ги затварят,ами около тях навсякъде има такива стотици централи,ако стане нещо сигурно обстоятелствата ще заобиколят границата.Смях.Просто са богати и могат промишлеността им и гражданите да плащат по скъпия ток.Ако ние минем на скъп ток,при това скапано и трудоемко производтво,няма да можем нищо да пордадем и ще купуваме,както в момента "исп.краставици"примерно.Ще станем още по бедни и зависими.
146
3
 
3
 
! Отговори
до 146 преди 12 години
АЕЦ не са отживелица просто глуповатото ултра-либерално правителство на Германия след безрезервната си подкрепа към мюсюлманите изгуби доста точки в лицето на германците който още доста дълго ще са мнозинство.Освен това имат доста въглища.Не им се дават нови милиарди за 50-годишните им централи-с въглища е по-евтино.Обаче тук не еГермания.Въглища нямаме чак толкова хубави и много технологиите са отпреди половин век.А това за опасноста от ядрените електроцентрали е поредната параноя на невежите.
145
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЕЦ са отживелица, ето това ни казва Германия, само че нашите рашковци си затварят червените ушички и не искат да чуват такива кощунствени неща за най-напредничавата руска технология. След 2022 година Германия и ЕС ще предприемат масивна кампания за затваряне на АЕЦ на територията на ЕС и тогава ние ще трябва да се зашием за руската федерация за да можем да се греем на руския атом и да продължаваме да си изплащаме непотребната ни АЕЦ Белене.
144
2
 
8
 
! Отговори
Браво преди 13 години
Германия отново води Европа към по-добро бъдеще!Колкото и сигурна да е една атомна бомба винаги си остава бомба!!
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Свободната инциатива и конкуренцията ще изведат България от безвремието на годините на соц-а и прехода. Другото е фира и залагалка за лапнишаранковци.
142
0
 
1
 
! Отговори
до ZEITGEIST преди 13 години
те и язовирите са безобидни... погледай малко филмчета, как се отразяват на популацията на рибите, как някой видево изчезват поради невъзможността да се размножават. Преди да цитираш помисли, дали тази "зелена" енергия няма да окаже някакво влияние на някой видове. За вятърната енергия е доказано, че влияе на миграцията на птиците. Със слънчевата енергия не съм запознат, но пак има въпроси, които си задавам, но тъй като не съм експерт няма да ги споделям. Колкото до Германците, ще ги видим.
141
4
 
5
 
! Отговори
НКД преди 13 години
СМЕШНО Е ТОВА ПЛЯМПОСВАНЕ ПРОТИВ АЕЦ...ДЕТИНСКО
140
10
 
6
 
! Отговори
НКД преди 13 години
ГЕРМАНИЯ Е НАЙ-ТЪПАТА НАЦИЯ.ТОВА Е ЕДНА РАДИОФОБИЯ...КАК ЩЕ СЕ ПОВТОРИ В ЕВРОПА ЯПОНСКИЯТ СЦЕНАРИИ...ЕВРОПА Е ПЪЛНА С РАЗЛОМИ,ОТ ДУНАВА ЩЕ ДОЙДЕ МЕГА ЦУНАМИ,ЩЕ НАСТАНЕ В СЛАБОСЕИЗМИЧНА ЕВРОПА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ОТ 15 СТЕПЕН,СВРЪХМОДЕРНИТЕ НИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ ОТ НАЙ-НОВО ПОКОЛЕНИЕ ,ТОЛКОВА НАДЕЖДНИ,ЧЕ 1 НА МИЛИОН Е ШАНСЪТ ЗА КАТАСТРОФА ЩЕ ГРЪМНАТ..И КАТО ГРЪМНАТ ЩЕ ИЗМРАТ НИЩО И НИКАКВИ СИ 1000 ДУШИ,В чЕРНОБИЛ ОТ РАДИЯЦИЯ УМРЯХА 50 ХИЛИЯДИ ЛИКВДАТОРИ-ТОВА НИЩО НЕ Е, В ЯПОНИЯ НИКОЙ НЕ УМРЯ...
139
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
когато големите немски колелца се завъртят на 180 градуса малките бългаски колелца правят няколко хиляди оборота
138
2
 
8
 
! Отговори
Васил преди 13 години
Богатите държави затварят централи,а ние ще строим нови!Защото сме много по-богати!Или по -точно-за да станат някои хора още по-богати.
137
5
 
9
 
! Отговори
Нострадамус преди 13 години
До 2022 г. закриват всички АЕЦ. След кратко съвещание на свещи през 2023 г. правителството слага началото на кампанията "10 АЕЦ за 5 години".
136
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 136Поне като говорите глупости си проверявайте фактите. Първо не убиват птици, а прилепи.И второ са на амнайсто място по убийства и на птици и на прилепи, ако ти е мил животът на живинките се позаинтересувай от другите, в хиляди пъти, по-смъртоносни фактори за птиците и прилепите.
135
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 2022г. има време. Когато се откажат напълно, тогава ще се говори в минало свършено време. Повече ветрогенератори, по-малко птици. Аз не съм за.