Няма доказателства, че зеленчуци сеят опасната Е.coli

Прекомерната тревога за консумирането им била неоснователна
3 юни 2011 22:12,
2
Няма доказателства, че зеленчуци сеят опасната Е.coli
Снимка: Reuters

Лабораторни анализи не потвърждават, че зеленчуци са в основата на инфекцията, причинена от щама убиец на бактерията ешерихия коли, обяви Европейската лаборатория за референтни материали, съобщава Франс прес.

"Прекомерната тревога по отношение на консумирането на зеленчуци е неоснователна, защото досегашните лабораторни анализи не подкрепят хипотезата, че заразени зеленчуци са в основата на инфекцията", се казва в изявление на лабораторията със седалище в Рим.

"Анализите върху проби от краставици, които пораждаха съмнения, освен това показаха ясно, че те не са заразени от бактерията убиец", се казва също в изявлението.

"Обичайните хигиенни норми във връзка с безопасността на храните са достатъчни, за да се избегне разпространението на заразата", се посочва също в документа.

По последни данни жертвите на щама убиец на ешерихия коли в Германия са вече 18, след като 80-годишна жена от Северна Германия почина по-рано днес.

Преди това близо два дни нямаше нови жертви. В Швеция също беше регистриран по-рано тази седмица един смъртен случай и така жертвите в Европа засега са общо 19.

По-рано днес Световната здравна организация съобщи, че случаи на зараза има в 12 страни. При всички тези случаи, с изключение на два, става дума за хора, които живеят, които са пребивавали или са били в контакт с жители на Северна Германия.

Вчера Пекинският институт за генома, който получи проби от Германия, обяви, че щамът в основата на епидемията е нов, силно токсичен и се е появил от сливането на един много агресивен щам O104, вече срещан в Южна Корея с щам 55989, наличен в Централноафриканската република, припомня в. "Фигаро".

Засега източникът на заразата си остава мистерия. Докато не се изясни този въпрос, Русия и Ливан забраниха вноса на зеленчуци от ЕС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Имам предложение преди 12 години
Разбрахме,че ешерихия коли атакува основно жените било чрез заразени краставици, било чрез домати. Та не може ли ВСС да изпрати на обмяна на опит съдийки от СГС и САС? Много съдийки, много нещо - над 70% от съдебните състави са жени! Какво са правили тези от ВСС не е ясно, но са напълнили двата съда с жени и сега съдилищате не работят. Впрочем , съдийките разхождат тогите, разглеждат делата, ама резултат никакъв - за 13 години нито един осъден. Та може ли да помогнете малко, белким двата съда започнат да работят. Иначе: Северна Германия и краставици и домати на корем!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми да! За момента на нито един от внесените зеленчуци компетентните държавни органи не са открили надпис : " Съдържа ешерихия коли!"........