Глобите за пътни нарушения ни преследват в целия ЕС

Досега чужденците се измъкваха, вече ще е по-трудно
5 юли 2011 07:01,
30
Глобите за пътни нарушения ни преследват в целия ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Шофьорите, направили нарушения по пътищата на друга страна от ЕС, вече ще получават фишовете за глоби у дома. Досега нарушенията в чужбина често оставаха безнаказани, но това трябва да се промени с нова директива, която Европейският парламент ще гласува утре.

Новите правила се отнасят по-специално за превишената скорост, минаване на червен светофар, говорене по телефон, каране в автобусната лента, липса на предпазни колани, а за мотористите - управление без каска. За всички тези нарушения в ЕС санкцията е над 70 евро.

Шофьор, заснет от камера да извършва нарушение в коя да е страна от съюза, ще  получава уведомлението за глобата на домашния адрес и на родния си език.

По данни на комисията чуждестранните шофьори често прекрачват закона на пътя, а в повечето случаи остават безнаказани. Докато се обработи информацията от записващите камери, нарушителят вече е напуснал страната, в която е нарушил правилата и полицията остава с празни ръце.

Дори да живее в същата държаваа, но с чуждестранен регистрационен номер, шофьорът пак става неоткриваем за местната полиция. Според европейското право всеки може да кара с националните си номера до 6 месеца, ако живее в друга страна от ЕС.

Пречка бяха и различните видове регистрационни табели, които не можеха да се разчитат от камерите и пътните полицаи, но номерата вече са стандартизирани.

Сега ЕС ще инвестира в разширяването на компютърната система, в която са регистрирани шофьорските книжки и се използва за издирване на коли, използвани при извършване на престъпления.

След влизането в сила на законодателството, номерата на нарушителите ще се вкарват в обща база и ще се разпределят по национална регистрация. Така например, данните на кола с български номер, минала на червено в Испания, ще бъде предавана на нашия КАТ.

Българската полиция ще идентифицира шофьора и ще изпраща на испанските си колеги неговото име и адрес. Испанската пътна полиция ще му прати писмо, в което ще го информира къде и кога е заловен в грешка, заедно с искането да си плати глобата по испанския закон.

Не е ясно как Мадрид, в случая, ще си прибере парите, ако българският шофьор не я прати доброволно, тъй като българската полиция няма да има правомощия да го накара да се издължи.

Във всеки случай Брюксел ще иска отчет от властите на страните членки как са се справили с плащането на глоби от чужбина, което според Европейската комисия ще накара полицаите да бъдат усърдни в събирането им.

Новите разпоредби влизат в сила от юли 2013 г., за което има съгласие на страните членки. Великобритания , Дания и Ирландия засега няма да участват в системата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
za previshena skorost mi doide 270 evro ,karah s 160 km v chas
26
0
 
0
 
! Отговори
Дражко преди 12 години
И ако се обърка една цифричка или буквичка-леле мале.....Става една...../компот ли,туршия ли......?/
25
0
 
3
 
! Отговори
До Шумахер преди 12 години
Ами имате избор да не нарушавате правилата и ще си запазите цялата българска заплата, а КАТ ще ви даде златен картон като на министър Рашидов
24
0
 
2
 
! Отговори
До 6 месеца преди 12 години
След 6 месеца постоянно пребиваване в друга държава от ЕС сте длъжен да си смените номера, ако не сте студент или не живеете по границата и не пътувате непрекъснато. Човек трябва да знае не само правата си, но и задълженията, че иначе боли ec.europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/contact/index_en.htm
23
0
 
0
 
! Отговори
Точен преди 12 години
До 3 Изглежда нямате шофьорска книжка или пък не сте пътували в ЕС. 70 евро е минималната глоба за всяко от изброените нарушения. За превишена скорост е около 1000 евро в Белгия например
22
1
 
5
 
! Отговори
Безпартиен преди 12 години
снимката е направена в квартал Люлин до пазара някъде ... чистота , подредено , сърцето ми скача от радост като видя правилно спрелите коли по улиците !!! За какви глоби ставаше на въпрос ???
21
1
 
3
 
! Отговори
Лелче преди 12 години
ужас, на родният им език, като се сетя какви правописни грешки имаше във фишовете като ги пуснаха от начало и то елементарни към английски, не ми се мисли сега какво ще бъде...дано някоя от страните членки да ги преведът че нашите загубени 10 пъти ще променя превода и накрая пак ще има грешки...
20
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Добро утро, Бойко!И успешен ден!:))))
19
0
 
2
 
! Отговори
--- преди 12 години
До 14:Виж сега: Самолета се движи с 850-900 км/ч дефакто ако ти се движиш със 200 си почти самолет, което значи не могат да те глобят. За самолетите глоби няма - как ще те спрат горе.
18
6
 
4
 
! Отговори
666 преди 12 години
Поредното ЕС недомислие което по никакъв начин няма как да бъде приложено в БГ.А и не ни трябва.
17
4
 
9
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
пак ли псувате ес и сащ.не ви ли омръзна.що не псувате и русия.а
16
6
 
5
 
! Отговори
разгеле! преди 12 години
ето добър повод да оправдаем ново повишение на глобите,понеже в ШИБАНЕЙСКИЯ СЪЮЗ са,виждате ли,такива и такива.давайте!!!данъците,глобите,удръжките,таксите.сетих се!понеже тези тикви не могат да се справят с развитието на икономиката,да помислят оооще малко да помогнем на бюджета с данък:пътна маркировка,пешеходни пътеки,разходки в природата,дишане на пресен въздух и... абе има още много.то на Мони да не даваме акъл!той това си може и това прави.
15
5
 
2
 
! Отговори
somebody преди 12 години
Трябва да го направят така, че ако имаш задължения към държавата, да не можеш да напускаш държавата. Дори това може да става ако във всички държави издаването на фиш или акт става веднага и е фискализирано и веднага влезе в системата, съответно чужденците трябва да се информират за това.
14
1
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
аз се движа със самолет и като няма парашут ,ще ме глобът ли
13
6
 
4
 
! Отговори
---- преди 12 години
Защо ли лъха написано от нашата ченгеджийница!? В Испания , франция и др никой не те закача да ти спира живота, ели пък автомобила за нарушение. Там е друг свят за който нашите куки се опитват да изкривят и да прибират пари, ама нъцки. За такива нарушения катаджията излиза виновен дори и загубва работата си, защото е в ущърб на гражданина - дори и фирмата за която работи стой зад него. Сменете с чужда книжка и си свиркайте - работа за 5-10 м.Там има пътища - тук не. Тази статия е пълен абсурд
12
1
 
14
 
! Отговори
турист преди 12 години
Само не разбрах с какви принудителни мерки ще те задължат да платиш глобата си?
11
0
 
18
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
Нашият КАТ не може да обработи по 3 месеца данните от нашите камери, че какво остава за испанските. Май процедурата е толкова дълга, че глобите ще се погасяват по давност....
10
5
 
3
 
! Отговори
До №3 преди 12 години
70 Евро е глобата общо за всички тези нарушения или за всяко отделно? Защото не става много ясно от "перото" на автора на статията...
9
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ami ako si prodam kolata??? kamerata zasi4a reg. nomer na avtomobila.togava da mu misli noviq sobstvennik.za6toto spored men kolaa e kato ...da re4em kremikovci.kupuva4at poema i aktivite i pasivite na firmata.sa6toto e i s kolata,kupuva4a q vzema s gorivo v rezervoara za 20 leva da re4em i globi na stoynost 2000 evro.togava moje i otstapka da mu napravq na noviq sobstvennik.da mu e 4estito
8
7
 
13
 
! Отговори
До the_middle_aged преди 12 години
Като нямаш пари за си платиш застраховката и винетката, няма да караш кола. Толкова е елементарно.