Гърция с "последен шанс"

Планът за спасяването й може да включва обезценяване на дълга
Обновена: 26 сеп 2011 17:17 | 26 сеп 2011 17:13,
63
Гърция с "последен шанс"
Снимка: Reuters

Гърция има само още един "последен шанс" да спаси икономиката според еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. На този етап Атина не успя да покрие бюджетните изисквания на международните кредитори. 

Според някои експерти Гърция ще свърши парите до средата на октомври, ако не получи нов транш от 110-те милиарда евро, одобрени миналата година от ЕС и Международния валутен фонд. 

Напълно изключено е обаче финансовите министри от ЕС да одобрят следващ транш на редовната си среща в началото на октомври, обяви говорителят Амадеу Алтафаж, цитиран от БТА. До вземането на подобно решение остава още много работа за изготвяне на доклада на инспекторите, който след това трябва да бъде разгледан от кредиторите на Гърция.

"Гърция е изправена пред часа на истината", каза Алтафаж, цитирайки Оли Рен. "Това е последният шанс да избегне срив на икономиката си".

Все пак говорителят успокои, че "ЕС няма да изостави Гърция". Защото, "каквото и да се случи с Гърция, то ще окаже влияние в Лисабон, Берлин, Хелзинки, Братислава, Лондон, Варшава, Пекин и т.н.

Междувременно амбициозен план за спасяване на еврозоната започва да добива все по-ясни черти в медиите.

Според информация на ВВС очакванията са той да включва 50% обезценяване на гръцкия държавен дълг. Друга мярка, за която се споменава, е увеличаване на размера на фонда на ЕС за подкрепа на задлъжнелите страни членки. 

Правителствата от еврозоната се надяват планът да е готов до няколко седмици, но да се приложат на практика известните досега идеи, ще бъде изключително трудно, коментира ВВС. 

От друга страна, провалът на плана може да превърне плахия икономически растеж в еврозоната в рецесия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: еврозонаОли РенГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
22
 
! Отговори
Валяка преди 12 години
Кога най-после ще оставят тая Гърция да фалира и да й приватизират инфраструктурата като у нас. Така няма да се перчат, че били по-ербап от нас маляците. Щото, като си получаваха яките заплати, не реваха, а сега, когато им орязват приходите, ми циврят.
21
1
 
15
 
! Отговори
Болния е в Кома преди 12 години
Болния е в Кома, въпросът е дали да го поддържаме така, без шанс да излезе от Комата или което е по-милостиво -- да минем към евтаназия!
20
3
 
29
 
! Отговори
Ама Вярно!!!! преди 12 години
Защо германците не протестират?! Защо гръцките *** не спират за зеят по улиците и да искат пари, а европейците - не?
19
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НА СНИМКАТА ОХРАНЕН ГРЪК ЧАКАЩ ЦЯЛАТА ЕВРОЗОНА ДА МУ ПЛАЩА ДЪЛГОВЕТЕ.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Последен шанс, ама за спасяване на гръцките банки.
17
6
 
14
 
! Отговори
БРЕ НЕ СЕ ЗАСИТИХА преди 12 години
БЪЛГАРИЯ Е РАЙ НО СТРАДА ОТ УПРАВНИЦИ КАТО ЖАН И БОРИСОВ ТОВА Е ПРОБЛЕМА НИ ОТ КРАЙ ВРЕМЕ.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хаха, снимката е уникална
15
1
 
16
 
! Отговори
frugo преди 12 години
Живот си живеят тия. Боли ги византийския салам за останалите. Дават им 110 млрд. евро, което се равнява на 6 годишни бюджета в България ... някой има ли си представа каква колосална сума е това. Е, ... кат ти дават, няма ли да взимаш? :) Не е луд този, който яде баницата, а този, който я дава :)
14
0
 
20
 
! Отговори
Марк преди 12 години
На мен лично найинтересно в цялата ситуация ми е докога германците ще са съгласни да плащат узото и сиртакито на тези безпрецедентни наглеци!!!Започвам да мисля , че германеца е напълно деградирал, щом не надава ни вопъл , ни стон, а послушно снася милиардите!!Това ли става всъщност в толерастка Европа!Как са обработени тези хора, та плащат , като някакви *** и не протестират?!?!?!Невероятно!!Ако Меркел не получи шут в дебелия източногермански *** за тази политика, ще съм вече убе
13
1
 
14
 
! Отговори
КОГА ПЛАЩАЛИ ПЛАКАЛИ преди 12 години
ЯЛИ ПИЛЕ И СЕ ВЕСЕЛИЛИ И ИЗЛЪГАЛИ ЕВРОСЪЮЗА С БЮДЖЕТНИЯ СИ ДЕФИЦИТ ТА ДА ГИ ПРИЕМАТ В ЕВРОТО ПРЕЗ 2001-ВА.СЕГА Е ВРЕМЕ ДА ПЛАЩАТ.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
PIGS са НЕ спасяеми това са Португалия ,Италия ,ГЪРЦИЯ ,Испания .И защото се обиждали ,че им казват ,,*** сега журналистите за по благозвучно ги прекристили на GIPSI като добавили и Ирландия .Тоест ,,*** в Европа стават все повече .И нещата отиват на зле .Италия е следващата имат да връщат близо 2 000 000 000 000 долара .А най развитите в ЕС са с дълг от над 11 000 000 000 000 долара Това връщане -НЯМААААА ако искат и майките си да продадът на улицата
11
2
 
14
 
! Отговори
НА ПАРЧЕ преди 12 години
ААА ТО ТАКА Е ЛЕСНО ВЗИМАШ ЗАЕМ И ПОСЛЕ ТОЯ ДЕТО ТИ ГО Е ДАЛ ДА ПИЕ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА.ГЪРЦИЯ ДА НЕ ФАЛИРА ОК НО ДА Я ВКАРАТ В СЪДА И ДА Я ОСЪДЯТ И РАЗПРОДАДАТ НА ПАРЧЕ.
10
1
 
19
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
Гърция получи последен, последен, последен, последен предпоследен шанс да не лъже и да не краде от ЕС.Премиера Малакис Мицотакис ще си направи не последен, а пореден пас и ще чека последният последен, последен последен и най-последен шанс да не лъже и краде от ЕС.
9
2
 
11
 
! Отговори
Име преди 12 години
Добре де, защо никой не споменава кои институции и от кои държави са дали стотици милиарди еврота заем на Гърция и всъщност колко милиарда трябва да връща Гърция?? И изобщо как някой се е надявал гърците да покриват дългове в размер на 200-500 млрд? Като гледам те на всяко 6 месечие трябва да връщат по едни 100 млрд!?!?!? :D Много смях
8
1
 
29
 
! Отговори
Марк преди 12 години
На снимката е показан един охранен, мазен византиец свикнал години на ред да плюска и пие на аванта!Но тези лежеци, са си направили сметката ! Държат Европа за топките и се надяват да им опростят дълга!Само че , ще видим!Сметката дали е със или без кръчмаря!Защото даже да им опростят дълга, нови заеми не вярвам да им отпускат! Тези които се отпускат отиват за покриване на лихвите по дълга!Как ли ще живеят без заеми!!??!?!?
7
1
 
9
 
! Отговори
jasemi преди 12 години
До 5ти:Всъщност знам!
6
2
 
12
 
! Отговори
. преди 12 години
До 4 : дойде време всички да им плащаме сметката .....
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а премиера подписа самоволно програмата Евро плюс,което автоматически ни задължава да плащаме на тия *** бакиите,тогава си мислех че е ,за да ни приемат в Шенген и той да се пъчи,сега разбирам че си е било откровенна простотия
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
niama kakvo da gi jalish ako znaesh te kak se otnasiat s nas tuka
3
0
 
21
 
! Отговори
jasemi преди 12 години
Лоша работа!Дойде време да плащат сметката!