ЕП с декларация за контрола върху популацията на кучета в ЕС

Първата стъпка е регистрацията на всички кучета и котки
Обновена: 13 окт 2011 23:33 | 13 окт 2011 23:33,
10
ЕП с декларация за контрола върху популацията на кучета в ЕС
Снимка: Reuters

Писмена декларация за контрола върху популацията на кучета в ЕС събра подписите на над 50 процента от членовете на Европейския парламент, съобщи фондация "Четири лапи".

По този начин официално се признават негативните последици от увеличаващия се брой нежелани животни компаньони в Европа и нуждата от разработване на стратегии за справяне с проблема.

Европейският парламент призова Европейската комисия да направи оценка на ситуацията с нарастващия брой на кучетата в съюза и да впише животните компаньони в следващата Стратегия за защита на животните и в законите за здравеопазване на животните.

Смята се, че в Европа има около 120 милиона кучета и единствено приемането на цялостна стратегия за контрол върху популацията и за популяризиране на отговорното отглеждане на кучетата ще позволи да се намали броят на изоставените животни.

Липсата на контрол върху развъждането и възпроизводството, както и на общи стандарти за контрол върху популацията в ЕС, от една страна, представлява риск за общественото здраве, а от друга, е причина за страданието на хиляди животни.

Най-важното в Декларацията е призивът към Европейската комисия да подсигури спазването от страните-членки на чл. 13 от Договора за функциониране на ЕС, признаващ животните за "същества с усещания".

Първата стъпка към прилагането на заложените в Декларацията принципи е идентификация и регистрация на всички кучета и котки. Чрез тях ще бъде възможно проследяване на животните и техния здравен статус, ще се повиши нивото на отговорно отглеждане и ще се ликвидира незаконната търговия с кученца и масовото избиване на бездомни животни.

Писмената декларация бе подкрепена от 10 евродепутати от България: Антония Първанова, Илиана Йотова, Мария Неделчева, Надежда Нейнски, Филиз Хюсменова, Владимир Уручев, Владко Панайотов, Евгени Кирилов, Метин Казак и Станимир Илчев, се казва в съобщението на фондация "Четири лапи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
ал преди 12 години
Всички проблеми трябва да бъдат разглеждани, не само ниските пенсии и интеграцията на ромите. Нима кучетата и котета нямат право да живеят? Че кои сме ние да решаваме кой да живее и кой да не живее. Много ми е интересно защо се нахвърляте така върху идеята да сме хуманни с тези които могат да го оценят. Глупаво е да виним животните защото политиците не си гледат работата...
9
1
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
поредните идиотщини на сатанистите от ес - искат всичко да е под контрол - котките на село ще ми броят
8
1
 
0
 
! Отговори
аха преди 12 години
Тези не са много в ред - какви популации на кучета и котки и кой ще ги брои по улиците?Вместо да акцентират на факта, че пенсиите в Б-я са неодстатъчни за оцеляването на хората, тръгнали да се занимават с *** - да ги изтрепят, както беше по Татово време, че да мирясаме от тях!!!
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кучетата-как да е, но котките?!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Neka da vlezem vav shengen , i togava shte vidiat EP che kucetata(balgarite ) sa se uvelichili po broi !!
5
0
 
6
 
! Отговори
м преди 12 години
Да бе! Странно...не искат да се справят с проблема за ограничаване раждаемостта на ***, а седнали с кучетата да се занимават. Нямам думи! Хубаво е това дето мислят, ама не е на първи ред според мен. Толкова много дупки за закърпяне има в страната, че не ми се пише за това, а те седнали с животните да се занимават на дневен ред!!! Пу!!!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Освен с популацията на черикраките и ***, не е лошо да се заемат и с техните защитници,защото те са най-виновни за свръх популацията им!
3
0
 
12
 
! Отговори
електорат преди 12 години
ЕП ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ПОПУЛАЦИТА НА КУЧЕТАТА , А С ПОПУЛАЦИЯТА НА *** РАЖДАЕМОСТ!!!!!
2
0
 
11
 
! Отговори
?????????????????? преди 12 години
AZ ziweq w London i 8 meseza bezdomno ku4e ne sam widql
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха ха ха ха ЕС все повече заприличва на прддемократична България ....Ако сте гледали "Преброяване на дивите зайци" .....Ще се занимаваме с все повече безмислици с цел отклоняване на вниманието от по-важни нещаАре въри преброй котките у някоя махала .... *** друг път ... те специално ще се подредят...да не говорим за селата където за подобна губеща времето на хората кампания може да се сдобиеш с трайни физически увреждания