Папандреу може да се оттегли от поста още днес

Преди това трябва да приключат преговорите за коалиционно правителство
Обновена: 6 ное 2011 18:51 | 6 ное 2011 16:05,
26
Папандреу може да се оттегли от поста още днес
Георгиос Папандреу. Снимка: Reuters

Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу може да подаде оставка веднага, след като се сключи сделката за новото коалиционно правителство на страната.

Според високопоставен член на управляващата партия ПАСОК, цитиран от "Ройтерс", това може да стане още тази вечер.

По-рано през деня за това намекна и говорителят на правителството Илиас Мосиалос в изявление по националната телевизия.

„До края на днешния ден може да бъде постигнато споразумение за коалиционно правителство и за това как ще се казва следващият премиер", е посочил Мосиалос.

В момента обаче се водят преговори за бъдещата коалиция, която трябва да изведе страната от кризата.

"Трябва само да изчакаме изявлението му пред правителството. Всичко трябва да се реши в рамките на деня, иначе утре ще е истински ад", каза Телемахос Хитирис през националната телевизия.

Макар да оцеля във вот на доверие в ранните часове на съботния ден, Папандреу веднага бе подложен на натиск от съпартийците си депутати да подаде оставка.

Лирерът на „Нова демокрация“ обяви, че премиерът остава пречка пред каквото и да е решение на кризата.

„Докато той е премиер, нищо не може да се направи. Ако подаде оставка, всичко ще се върне в нормалното русло и вярната посока. Ако се оттегли, готов съм да помогна“, заяви Андонис Самарас.

Преди това Самарас е провел 15 минутна среща с президента Каролос Папуляс като част от преговорите за коалиционно правителство в страната.

Самарас дори поиска незабавни избори, преди да има яснота за новото правителство.

На свой ред Папандреу му отговори, че провеждането на предсрочни избори би било "катастрофа" за страната.

Две малки опозиционни партии - LAOS и Демократичен алианс, изявиха готовност да се включат в коалицията, но не и преди "Нова Демокрация" да е приела да влезе в нея, припомня "Файненшъл таймс". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
do 8 преди 12 години
Списък на гръцките вестници.Няма нито Симера,нито Симерини.Има "Катимерини",уважаван всекидневник, в който посмъртно нема се появи статия с подобни глупости.Естествено, такава статия съществува колкото имаше "Тихо да не събудим бъклгарите",или изказвания на Саркози за българските ***.Ще ни се да ни порицават по подобен начин,но за съжаление хората са възпитани,а със собствените си проблеми трябва да се справим сами.Вкл с жалкото си самочувствие
23
4
 
3
 
! Отговори
Луцифер преди 12 години
Гърците пътуват към АДА побързо отколкото предполагах!Ние изпълзяваме оттам!Ще се срещнем на около 300 метра пред вратите! Ние нагоре с мъка, а те надолу с топузи на краката!Мислех да им поразкажем товаонова за това какво ги чака, но няма да има време!КТе ще префучат хокрайнас!!Ей гърци, много е гаднооооо!!Гаднооо е да си беден!Още погадно ще ви е на вас, които бяхте богати и си щракахте с пръсти!!Ще ви се разгони фамилиятаааааа!!А може и Гърция да изчезне като държава!
22
1
 
1
 
! Отговори
Онасис До 17: преди 12 години
ОнасисДо 17 На дедо дедовия:Пич,ти си голям ***!Играете вече 17 години в зоните на ЕС (последната дупка на кавала) и ви плащат в левовепо курса определен като борд от МВФ.През к*ра ни и от татък!
21
2
 
1
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Каква стана тя?Уж от данаци и заеми няма оттърване,а Евроимперията ще им ги опрощава?Като имат 600милиарда в Швейцарски банки,да си ги прехванат!Това са окрадените европари!Или и техните политици са недосегаеми,като нашите?!Навсякъде бедните,народа,го духа!!!Или,като родоначални на еврейството от 13век бягайки в Сафардия Испания,ще им се размине?Народа е казал:лаком ***,кръв ***!Да им е честито!Няма само ние да го отнасяме!Ола меса,патати оксо!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
aко Гърците "пропадат" с 800евро минимална пенсия и 1000евро минимална заплата ...не знам при нас какво се случва.......
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 13. Ти не си добре ходи се прегледай. Те гърците отдавна не ги вземат тези пенсии а и цените им са станали едни ... мани мани. А и как ще ги вземат тези пари като премиера и каза вчера, че пари в хазната има само за още месец. И после ако не им дадат парички, какво? Какво като взимаш 2000 евро като няма кой да ти ги даде. А след изцепката с референдума дали ще им правят подаръци вече а. Закъсаха я от всякъде и вече са паднали под нас но още не го знаят. Абстиненцията ще е тежка ...
18
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Може да станем по- богати от гърците,ако се проведе пълна национализация на заграбеното и приватизирано имущество след 1989 година и това незабавно трябва да стане!Може би това е искал да каже министър Дянков.
17
9
 
10
 
! Отговори
На дедо дедовия преди 12 години
До драскача и преписвача на статии от гръцката преса. Пич, има верни неща и то много верни. Но този вестник не казва, че и гърците бяха част от обирджиите дето спомогнаха за сриването на БГ индустрията. Те бяха най гласовити и срещу АЕЦа и т.н. И тоя план с ликвидацията на странатани мина само защото бащите на днешните ни управници загробиха БГ със заеми и на практика ни фалираха още в периода 1985 - 1989 г. После наследниците им ни довършиха за втори път през 1997 г. през това време гърците се кефеха и ни се подиграваха най нагло. Но какво излезе свинската опашка дето я ядохме ние от 1985 до 1998 г. Сега са им я приготвили на тях. Но БГ през 1998 г. Започна от нищото но вече 13 г. имаме само растеж и постигнахме много. Лошото е, че политиците ни не са национално отговорни и ни дърпат назад като слугуват на чужди интереси, но въпреки това се движим напред. А и имаме всички основания да се надяваме на по леко преминаване през кризата. Достатъчно е само политиците ни да не тръгнат да вземат заеми от банките на МВФ, СБ или ЕЦБ. Има няколко неща който ако се пипнат малко в правилната посоко и до 10 г. малаките ще ни дишат прахта. Факт е, че в БГ вече и старците са с GSM, всяко дете вече има компютър в къщи а в някои семейства по два, три, че и лаптопи. Може да караме стари коли но в някои семейства вече има по две или три коли. Повечето от българите имат по два или три апартамента, къща на село и вила. А доста хора вече си купуват и нови коли. Вярно е, че има райони на страната които са изостанали но важното е, че се върви напред и нещата ще стават все по добре. Мазните, мързеливи и завистливи гърци им е ясно, че палачинката се е обърнала и скоро ще слязат по доходи на нашето ниво а ние ще вървим все по напред, макар и бавно. Затова умират от злоба и затова ги пишат тия статии и ни плюят по вестниците си. Истината е, че ние не живеем чак толкова зле но сме си по природа мрънкачи и вечно сме недоволни от нещо. Това не е чак толкова лошо, защото вечно ни кара да полагаме усилия и да се движим напред. Така оцеляваме, с мрънкане и инат. За едно са прави обаче гърците, западняците са ни хванали за топките и стискат здраво, контролират политиците ни и така ни дърпат назад, не обичат и не искат конкуренция. Затова и ние се движим бавно напред. Ако не беше хватката на МВФ и сие щяхме да се движим напред доста по бързо. Да му мислят малаките ...
16
3
 
3
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 12: Това е същата БЪЛГАРСКА художесествена изислица като онова прословуто "Тихо да не събудим българите" и като изказването на Саркози за ***. Въпросът е кой е поръчал писането на тези текстове. Така че, номер 3, би ли казал кои са господарите ти? Кой ти плаща да лъжеш, мажеш и манипулираш българите?
15
1
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 12 години
Прав си,но това,което е писано за НАС,е самата истина!Смачкаха ни,стъпкаха ни!
14
8
 
0
 
! Отговори
Mi преди 12 години
Има ли някой, който да се съмнява, че през следващото десетилетие гърците и стандартът им ще паднат покъртително. Целия западен свят (в това число Русия) умира. Ще поживеем, па ще видим какво иде.
13
8
 
12
 
! Отговори
Горките Гърци преди 12 години
След 5-6 години българите ще са по-богати от гърците, заяви българският вицепремиер Симеон Дянков пред БНТ. С тази мисъл финансовият министър надмина глупостите, които Бойко Борисов постоянно сипе за гърците - колко били зле, как ние сме по-добре от тях и т. н. В Гърция пенсиите се движат основно между 800 и 2000 евро. За 5-6 години трябва да паднат наполовина, а българските от сегашните 100 евро да се вдигнат 5-10 пъти, за да станем по-добре от гърците. Същото е и със заплатите. Сегашните 300 евро средна българска заплата трябва да се увеличат 4-5 пъти, а гръцките да се намалят 2 пъти, за да ги надминем. Това идва да покаже, че България има финансов министър, който не може да смята. Защото, възможно е гръцките пенсии и заплати да се намалят още наполовина. Но не е възможно за 5-6 години българските да се увеличат 4-5 пъти. Трябва да си голям лъжец или просто *** да твърдиш такова нещо. Най-малкото един финансист трябва да знае, че петкратно увеличение на доходите за 5 години е невъзможно, освен ако няма опустошителна, галопираща инфлация. Което пък не може да стане при валутен борд. Може би Дянков завоалирано иска да каже, че ще падне бордът? Преди седмица пак Симеон Дянков в интервю за германският вестник Ди Велт каза, че кризата, която разтърсва Гърция, е от полза за България, а българите до известна степен са щастливи от нещастието на гърците. Докога българският премиер и вицепремиер ще се гаврят с проблемите на съседните гърци и ще ни плашат с тях? Няма ли кой да възрази на Борисов, че ако в България няма финансова криза, това не е благодарение на неговото правителство. Никога в България в последните години не е имало финансова криза. И при предишното, и при сегашното правителство. България беше засегната от икономическа криза, предизвикана от кризата в Европа. На този фон сегашното правителство не направи нищо да поощри производството и потреблението, а напротив - само рестрикции, които закопаха държавата още повече. И на това отгоре да казваш постоянно колко са зле гърците и колко ние сме добре е гавра и с двата народа. Защото българите направо мизерстват в сравнение с гърците, дори при сегашния финансов колапс на съседите.
12
6
 
14
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Ако има такава статия, то тя е найголямата смехория , която съм чел някога!Значи така, все едно аз да кажа:Работя за 500 евро, но едни гадни мръсницибанкери ми дават 1500и ме карат да харча 2000 евро на месец!Аз не искам и се дърпам, обаче те ме завличат в таверната и ми отварят насила устата, наливат ми узо , бутат ми кюфтета, ръчкат ме с игли да скачам на сиртакито!И така всеки ден , вече 20 години!Не стига , че така ме тормозят 20 г., ами сега искат да им връщам тези пари!хахахаххаха
11
2
 
3
 
! Отговори
Бай Ганю преди 12 години
Начи са ще ви обясня : гърците са любимци и уважавани от ЗАПАД`а , за това и след втората световна не ги оставиха в ръцете на комунистите и дядо Иван. За нас тука никой му не дреме за това ни са отстъпили на съветския съюз и до ден днешен сме цифрата назад ама споко ние 13 века ядеме и пиеме не може все да сме напред...
10
8
 
13
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
до 3Коментарът е силно преувеличен! Никой от моите познати/приятели не умира от глад, не умира от страх да си загуби работата и не работи в ужасни условия и погазване на трудови норми. Разбира се, че не сме цъфнали, но ситуацията далеч не е толкова трагична както я описват, все едно че живеем в Сомалия
9
6
 
13
 
! Отговори
аз нямам братя преди 12 години
Извинете колеги обаче много ме дразни тая работа "братята гърци", "братята сърби" и не знам си какви още "братя"....какви братя бе само лошо сме видели от всичките тия, ама на един гъ*олизец въри му обяснявай...
8
5
 
13
 
! Отговори
do 3 преди 12 години
В Гърция НЯМА вестник "Симера".Има "Симерини" в който обаче подобна статия не намерих.
7
12
 
6
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Вън червените ***! Докараха братята гърци до фалит! ДОЛУ ПАСОК!
6
6
 
14
 
! Отговори
М.К.Р. преди 12 години
Който и да дойде на власт тия пак ще мързелуват и лежът на наш гръб!!!!!!!
5
3
 
8
 
! Отговори
РасПутин... преди 12 години
Какво се случва в Гърция?Премиерът Папандреу казва така-ако искате да подам оставка,първо ще ми гласувате вот на доверие.Което означава,ако искате да се оттегля,първо ще ми се доверите!Гръцка политика!Защо не подадеш оставка ПРЕДИ какъвто и да е вот бе,***?Утре ще ви бесят по лампите на улиците,освен ако гърците всъщност не са едни жалки п---и,които не заслужават капка уважение!И великата гръцка непокорност не е всъщност ИЗМАМА,предназначена да ГЕПЯТ максимално от "тъпите"германи и франци