От всички европейци българите най-много харесват ЕС

Това показва проучване на Евробарометър
Обновена: 6 сеп 2012 21:04 | 6 сеп 2012 19:02, Петя Славова
249
От всички европейци българите най-много харесват ЕС
Снимка: БТА

Българите възприемат най-положително образа на ЕС, сравнено с останалите европейци. Това показва проучване на Евробарометър.

Данните бяха разпространени от Европейския парламент и са свързани с предстоящите през 2014 г. избори за евродепутати.

Общо 61 процента от българските граждани намират образа на ЕС за положителен, като най-близо до този резултат са румънците с 58 на сто одобрение.

Най-отрицателно настроени са гражданите на Великобритания - едва 22 процента от тях през юни са отговорили, че виждат Общността в положителна светлина. Средно за ЕС положителните отговори са 40 процента. Половината европейци заявяват, че "в общи линии ЕС е нещо хубаво", като тази оценка се споделя от 56 на сто от българите.

Рекорд поставят гражданите на Люксембург - 78 на сто от тях намират ЕС за добра идея. Най-отрицателно настроени са чехите (25 на сто одобрение), показва проучването.

Отново половината от европейците са на мнение, че членството в ЕС е нещо добро. Така отговарят и 56 на сто от анкетираните българи, като броят на заявилите подобна позиция се е увеличил с осем процента за последната година, пише БТА. Половината от българските граждани и 61 на сто от останалите европейци обаче смятат, че гласът им не се чува в ЕС.

Според резултатите, с 14 на сто за година се увеличава броят на българите, които заявяват, че мнението им се зачита в собствената им страна - до 51 процента.

Общо 56 на сто от българите са съгласни напълно, че мнението на нашата страна се зачита в ЕС и този резултат бележи ръст от 13 процента за последната година. Общо 91 процента от германците намират, че гласът на Берлин се чува в Брюксел. Според близо половината граждани на ЕС показателите на европейското единство се изразяват в свободата, демокрацията и общата валута.

Българите, скандинавците, французите, поляците, чехите, холандците, литовците, малтийците, латвийците, унгарците и чехите са най-отрицателно настроени към идеята за обща валута в ЕС, показва проучването. Сред изразените поддръжници на еврото са гърците, испанците, кипърците, ирланците, португалците, естонците, италианците, германците, словаците, британците, австрийците и румънците.

На въпрос кое би ги накарало най-много да се чувстват европейци, най-често анкетираните посочват единната система в ЕС за социално благополучие (здравеопазване и пенсии). На второ място анкетираните поставят възможността да живеят, където решат в ЕС, след като се пенсионират, както и взаимното признаване на придобитите квалификации, без да се налагат допълнителни изпити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
2
 
! Отговори
до 181 преди 11 години
"фалирала" защото беше фалирала, това го вижда и знае всеки с малко ум в главата, а не червено зомби, на което му спускат директиви.
125
0
 
4
 
! Отговори
до 180 преди 11 години
'фалирала"...това го знаеш от твърденията на тези които крадоха след него и които крадат и до сега съграденото от него.Нали?вЕрвай им!
124
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тодор Живков ни остави фалирала държава, фалирала и неефективна икономика, зависеща изцяло от фалиралия съветски съюз както за ресурси така и за пазари. Последвалото рухване беше неизбежно, защото всичко беше крепено и замазвано изкуствено. Една затворен система, само за рамките на СИВ.И всичко по зоркото око на пребоядисаните от червено в синьо "демократи" - половината се оказаха ченгета от ДС, другата половина - бивши преподаватели по марксизъм и ленинизъм (Иван Костов).
123
2
 
7
 
! Отговори
Да добавя преди 11 години
И още:ТОДОР ЖИВКОВ не допусна народа да оскутее, нито нацията да се турцизира.Но "демократите" допуснаха!
122
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Щожм не поемате да убавате редовно евреи с цел да намаляват докато изчезнат, те ще се възползват от вашия идиотизъм като ви оставят да си пишете тези глупости и след преминаването на България към турция.
121
4
 
7
 
! Отговори
до 173 преди 11 години
Тези милиарди бе цената на едно-две предприятия които "демократите" окрадоха и раздадоха на безценица.Това което ТАТО остави беше стотици милиарди в промишленост и съоръжения които новите съсипаха, усвоиха средствата и изнесоха в частни сметки.ЕДНО ВРЕМЕ ИМАШЕ ДЪРЖАВА ЗА РАЗЛИКА ОТ СЕГА,.А И ДЪРЖАВАТА СЕ УПРАВЛЯВАШЕ ОТ ДОСТОЕН БЪЛГАРИН...ПАК ЗА РАЗЛИКА ОТ СЕГА.
120
6
 
4
 
! Отговори
хе-хе преди 11 години
на комунелите когато им изтъкнеш фактите освен да цъкат минуси и да беснеят вътрешно , защото не им изнасят, друго не им остава. и драги комунели защо хората бягаха от гдр към фрг, и защо като соц и кома е толкова хубав гдр издугна стена и постави въоръжеан охрана? Не вървите ще си изгниете в трета глуха докато си въздишате по старите времена.
119
3
 
1
 
! Отговори
за Протоколчика преди 11 години
Всичко това е много вярно дето го разправяш за цени и ала бала,само дето 89-та се оказахме с няколко милиарда долара външен дълг, те. бате живял си назаем, сега е време да го връщаш.
118
3
 
7
 
! Отговори
до 168 преди 11 години
Минуси на "протокола" ти слагат момченцата родени по време на прехода.Все пак са продукт на една нон стоп манипулация и ежедневно промиване на мозъци.А ИСТИНАТА е, че онова време не беше идеално, но в сравнение със сегашното безвремие си е направо супер.Тогава бяхме бедни, но не гладни, а сега сме и бедни и гладни.ФАКТ!
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
89 BKP ima okolo 1 000 000. Lekari, med. sestri, uchiteli, agronomi, stroitelni i transportni rabotnici, selskostopanski rabotnici i t.n. Komunisti imashe po gradove i sela v cqlata strana. 90% si bqha chestni trudovi hora, bez nikakvi privilegii. Shansyt da si imate takyv blizyk chovek v kyshti e ogromen. Ne gi byrkaite s partiicite...
116
4
 
4
 
! Отговори
ож преди 11 години
Да бе на кого му харесва да е роб на евро съюз
115
2
 
5
 
! Отговори
За протокола преди 11 години
Не съм много наясно кой и защо поставя минуси на факти от миналото на които поради възрастта ми съм бил свидетел - това не променя фактите. Не твърдя, че е било хубаво и справедливо, но го пиша за да го знаят онези, които не са били родени по това време.
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е така защото ние сме най-бедните и очакваме от съюза нещо положително и спасително.
113
1
 
0
 
! Отговори
курбанджия преди 11 години
от всичките зеленчуци ,най обичам КИФТЕТА
112
1
 
10
 
! Отговори
ъъъъъ преди 11 години
ако се направи референдум резултатити ще бъдат обратнопак платена публикациянай бедната държава а всички искат уж да са в ЕСПИСАНИЕ НА *** ЖУРНАЛИСТИ
111
2
 
7
 
! Отговори
За протокола преди 11 години
Във всеки квартал на окръжните градове имаше голям хранителен магазин, а до него магазин за плодове и зеленчуци. Избор нямаше и всичко беше дефицит, но по 2 пъти в седмицата се зареждаше и който можеше да се дореди или имаше "връзки" с продавачите, можеше да си понапазарува що-годе добре. София беше изключение и се зареждаше ежедневно поради което и до днес не е изживяна "омразата" между провинция и столица. На море ходеха всички с карти за по 14 дни срещу 20-30лв.
110
4
 
1
 
! Отговори
Кузман преди 11 години
Добре, ече празноглавците дето пишат тук нищо не могат да променят, а само си дрънкат празни приказки.
109
2
 
5
 
! Отговори
koj iztarva govedata преди 11 години
поредни , поредни *** опити на платени журналисти да се опитват да наложат мнение в обществото че всичко е наред виждам в това заглавие и днес вече прекалиха с това
108
4
 
1
 
! Отговори
l.g преди 11 години
"От всички европейци българите най-много харесват ЕС"Остава да разберете...защо!Ако не знаете,да ви кажа:Защото сами не могат да се справят с червената мафия!
107
2
 
5
 
! Отговори
За протокола преди 11 години
До 1978 масовите заплати бяха: за средно образование 155лв, за висше обрзование 175лв. Имаше професии като шофьор на автобус в градския транспорт на София - 450лв без добавките, строителни работници на национални обекти - 600лв, миньори - 750лв. Имаше 3 вида хляб: бял 0.32лв, Добруджа 0.26лв и типов 0.18лв. Имаше и 3 вида сирене - краве, овче и Дунавия и за разлика от сегашните 100 вида, ставаха за ядене. Киселото мляко беше 0.22лв заедно с депозит от 0.04лв за бурканчето и беше от мляко.