4 страни от ЕС срещу имиграцията от БГ и Румъния

"Необичайно е страни от ЕС да очакват ЕК да налага наказания"
Обновена: 25 апр 2013 17:07 | 25 апр 2013 16:55, Елка Василева
121
4 страни от ЕС срещу имиграцията от БГ и Румъния
Германия, Великобритания, Холандия и Австрия искат мерки срещу имиграцията по бедност. Снимка: архив, Reuters

Четири европейски държави се обединиха срещу имигрантите от България и Румъния.

Германия и други три държави настояха ЕС да вземе сериозни мерки срещу т.нар. имиграция по бедност. Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих и тримата му колеги от Великобритания, Холандия и Австрия написаха съвместно писмо до Брюксел, в което настояват да се преразгледа свободата на движение на българи и румънци, предаде БНР.

Те предлагат да се направят промени на европейско равнище, които да позволяват имигрантите, заловени в злоупотреба със социални помощи, да бъдат експулсирани без право на завръщане. Забраната за повторно влизане трябва да продължава достатъчно дълго, пише в писмото.

Трябва да се вземат всички мерки срещу имиграцията по бедност, като се ограничат последствията от нея и се борят причините, се казва още в писмото, за което съобщава германският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Министрите се оплакват, че имигрантите от България и Румъния оказват "значително напрежение" върху училищата, здравеопазването и социалните помощи. Призивът им е по идея на британския вътрешен министър Тереза Мей, а идеята за експулсиране без право на завръщане – на германския й колега Ханс-Петер Фридрих.

Писмото е изпратено във вторник вечерта до Съвета на ЕС с аргумента, че директивата за свободното придвижване - основен принцип на ЕС, не трябва да е "безусловна".

Писмото на вътрешните министри на Германия, Холандия, Великобритания и Австрия е за т. нар. социален туризъм, уточни на пресконференция Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря Ласло Андор, предаде БТА.

Той отбеляза, че писмото е насочено срещу злоупотреби с европейската социална система, извършвани от неработещи хора.

Огромна част от европейците, които избират да живеят в друга държава от ЕС, различна от родината им, предприемат тази стъпка, за да търсят работа, уточни говорителят.

Той отбеляза, че в действащото европейско законодателство има правила, които препятстват заселването в друга държава с единствената цел възползване от чуждите социални системи. Казано ясно, за да бъде получен достъп до социалната система на приемаща държава в ЕС, е необходимо кандидатът да работи, или поне да работи негов съпруг(а), както и да има постоянно местожителство в приемащата страна. Има и ясни показатели в европейското законодателство, според които се оценява дали някой живее някъде постоянно, добави Тод.

Той заяви, че не може да предвиди какъв би бил отговорът на Европейската комисия на това писмо, тъй като то засяга повече свободното движение на граждани на ЕС в рамките на Общността.

Необичайно е държави от ЕС да очакват от Еврокомисията да налага определени наказания, допълни Тод, попитан дали може да бъде удовлетворено искането в писмото за експулсиране на "социални туристи". В писмото няма числа за броя на злоупотребяващите със социалните системи, няма факти, които да подкрепят твърденията за наплив от "социални туристи". Не сме получили подобни данни и от други държави в ЕС, които да дават представа на мащаба на социалния туризъм, поясни говорителят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От прочетеното разбирам, че г-н Тод е направил на 5 стотинки писмото и мотивите на четирите държави хохохоххо
12
1
 
1
 
! Отговори
vesko преди 11 години
От кого да сме недоволни,от богатите към които драпаме или от прошляците начело на държавата?
11
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво ти е виновен Европейския съюз, че си беден, ограбван и постоянно унижават. Ти, който скандираше безумни лозунги по площадите в началото на 90-те, зад паравана на които шайка партийци си разпределяха сочната икономическа и политическа власт за години напред. Същия ти, на когото му закриха образованието и здравеопазването, ликвидираха му индустрията и енергетиката. Ти си човекът, на когото ликвидираха армията. С какво ти е виновен Европейския съюз?
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голям сектир на Европейският съюз.....ша ритат ша ритат па ще мирясат....мръсни двулични ко*елета....
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде мили сънародници да издухаме ши.ания ЕСССССССССССССССССС......не тряба да плащаме членски внос повече ,а да се изнесем бързо бързо....полза нямали от нас...наглеци....а ние имаме ли полза от ши.аняците в Евросъюза....
8
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАЩО ЗАОБИКАЛЯТ ПРЕЗ ОКОЛОВРЪСТНОТО АМИ НЕ НИ КАЖАТ ДИРЕКТНО В ОЧИТЕ ДА СИ Е.АВАМЕ МАЙКАТА? ОМРЪЗНА МИ ОТ ДВУЛИЧНИЦИ. ЗАЩО НИ ПОСТАВЯХА УСЛОВИЯ КОИТО ТРЯБВАШЕ ДА ИЗПЪЛНИМЕ ЗА ДА НИ ПРИЕМАТ В ЕС А СЕГА СЛЕД КАТО НИ УНИЩОЖИХА СЕ ПРАВЯТ НА УМРЕЛИ ЛИСИЦИ. НАЛИ ЗАРАДИ ТЕЗИ СЪЩИТЕ ДЕТО СЕГА НЕ НИ ИСКАТ *** ОТ ДРАГАЛЕВЦИ НИ УНИЩОЖИ ЗАВОДИТЕ В КОИТО ХОРАТА СИ ИЗКАРВАХА ПРЕХРАНАТА ЗА СЕМЕЙСКТВАТА. ВКАРАХА НИ МОНОПОЛИ ДА НИ КРАДЪТ И СЕ В ИМЕТО НА ТОВА ДА НИ ПРИЕМАТ В ЕС. АЙ СИКТИР БЕ.
7
2
 
40
 
! Отговори
Руслан преди 11 години
Скъпи западни другари, ами след като сте против България и Румъния, вземете и накарайте другарите управляващи да спрат геноцида срещу двата народа! Простете, но вие сте жалки престъпници!!!
6
0
 
20
 
! Отговори
митко преди 11 години
АМИ ДА,ЩОМ НА ,,***,,,ТАМ КАЗВАТ БЪЛГАРИ-ЗА ТЯХ НИЕ СМЕ ***.
5
2
 
49
 
! Отговори
Э преди 11 години
България като страна членка на ЕС вече 8 год. и НАТО - 10 .си внася редовно съответния процент в общността ,тогава НЕ СМЕ бедни,безработни и зловредни,но когато искаме да се ползваме от правата за целия ЕС,тогава НЕ МОЖЕ..Е ДА ОТГОВОРИ КОЙТО ТРЯБВА- НИЕ РАВНОПРАВНИ ЛИ СМЕ В ЕС ИЛИ СМЕ СЪС СТАТУТ НА ВОАЙОРИ - ДЕМЕК ПОТЕНЦИАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ..АЙДЕ ЧЕ ПОЧНА И ОТ ЕС ДА МИ ПИСВАТЕ,КАКТО И ТУК ВЕЧЕ
4
0
 
42
 
! Отговори
до Сидни преди 11 години
Ти си един жалък задръстеняк, който виси в интернет по цял ден
3
35
 
1
 
! Отговори
От Сидни преди 11 години
Може вече да не съм в ЕС но си правя $$$ и не съм фанал господ за шлифера, има много по богати от мен. Никога няма да ги стигна Тази година ще е добра $$$$ но и за по богатите от мен също $$$Както имаме тука един лаф в Оз - ами чи тя глобалната криза нали е глобална нас не ни засяга значи!Ще ви снимам и басейна и колите ми но малко по малко за да поддържаме формата. 3-тото правило на богатите е имунитет и хладнокръвие. Може да го пише в книгите но никой милионер не го е придобил четейки.
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просто ни казват "стойте си бедни вкъщи и си оправяйте бакиите."
1
9
 
12
 
! Отговори
От Сидни преди 11 години
Бил съм в сърцето на най апетитните ЕС структури, още когато ЕС имаше капитали навсякъде, по всички вертикални пазари. И издънки ставаха пред ЕК от която всички теперят, но имаше $$$ за всички и нещата се замазваха. $$$ стигаха за всички. Всички бяха сити и доволни. Преди 2007 а не както сега са се фанали за гушата и е мизерия по всички аспекти, и са се овълчили. EU беше наистина голяма работа до преди кризата. Който е бил там знае за какво говоря. А който не, няма да го види и разбере.