Помощта от ЕС за бежанците в България ще е техническа

Вицепремиерът Цветлин Йовчев обсъди проблема с еврокомисаря Малмстрьом
Обновена: 16 сеп 2013 10:54 | 9 сеп 2013 17:35, Елка Василева
48
Помощта от ЕС за бежанците в България ще е техническа
Бежанци в центъра за временно настаняване в село Пъстрогор. Снимка: БТА

Към момента България може да получи помощ по линия на Европейската агенция за настаняване на бежанци. Помощта ще бъде основно техническа, експертна помощ, по отношение на организацията на целия процес. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след среща с еврокомисаря Сесилия Малмстрьом в Брюксел по проблемите с бежанците.

Предстои да бъдат обсъдени възможностите за получаване на помощ чрез Фронтекс. Вицепремиерът не изключи възможността България да получи и финансова помощ, но това решение все още не е взето. Не можем да разчитаме на големи суми, тъй като в бюджета на ЕК не са останали много средства, поясни Йовчев.

В отговор на въпрос дали ЕС може да съдейства за осигуряването на допълнително място за бежанците у нас, вицепремиерът заяви, че засега изглежда сами трябва да се справим с този проблем. По неговите думи капацитетът за прием на бежанци у нас вече е надхвърлен многократно. Йовчев съобщи, че още днес се очакват предложения за намаляването на сроковете, в които статутът на бежанците бива уреждан, предаде БТА.

Още по темата
Ако потокът от бежанци нарасне в пъти, ще имаме нужда от помощ с преводачи и специалисти по оформянето на документите на бежанците, посочи вицепремирът. В момента имаме над 400 души над капацитета за настаняване (над една четвърт), уточни той.

Засега сирийските бежанци у нас са малко над 1400, като постоянният поток е по около 50 души дневно в последните четири дни. В сегашната ситуация можем да намерим вътрешни резерви, но ако разчетите за още 6000 -10 000 бежанци до края на годината са точни при бежанска вълна, това ще надхвърли възможностите ни и ще имаме нужда от помощ, включително финансова, заяви Йовчев. Той уточни, че общо бежанците у нас са над 3600.

В отговор на въпрос дали настоящата ситуация помага или пречи за приемането на България в Шенген, вицепремиерът коментира, че това е заплаха, но и възможност. Ако успеем правилно като държава да управляваме процесите и да се възползваме от предимствата, които имаме, може да имаме успех, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
37
 
! Отговори
ам преди 10 години
целият бюджет на страната ще отива да настаняваме бежанците от Сирия ,да ги пазим,да ги храним,да ги лекуваме ,да раждат в нашите болници с необслужвани дългове,да ги учим на сирийски може би в нашите училища ,нещо да каже евро комисарката с най-висок рейтинг ,КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА,,,
21
0
 
26
 
! Отговори
d преди 10 години
12 го е казал кратко и много вярно, тоя ес ще ни закопае, за какво ни е тая експертна помощ те в техните си държави не могат да се оправят с чернилите та тук ли, или да ни дават пари за бежанците илида си ги прибират при тях си, щото те отварят воина за да прилапат дивиденти а за нас бежанците та след време да искат още джамии и ислямизация, ама нали вместо правителство имаме ***.и та затова винаги ще сме губещи
20
1
 
22
 
! Отговори
pe6o преди 10 години
Tiq BOKLUCI na Bulgarite ne davat trygnali na 4ujdenci da davat
19
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЕЗИ НИ ВЗЕХА ЗА БАЛЪЦИ-ДА ХРАНИМ ДЖИХАДИСТИТЕ ЗА СМЕТКА НА НАШИТЕ ДЕЦА И РОДИТЕЛИ..ЗАТВОРЕТЕ ТЕЗИ ГРАНИЦИ,ЧЕ ЕРДОГАНЧО ЩЕ НИ НАПЪЛНИ С ***..НЯМАМЕ ЛИ ПОЛИЦИЯ--КАКВА СМЕ РАЗГРАДЕНА ДЪРЖАВА
18
1
 
23
 
! Отговори
Да се настоява преди 10 години
Да се настоява пред брюкселките бюрократи ( те си мислят само за *** директиви : формата на краставиците , етикети фирмени на солта и оцета в ресторантите , задължително монтиране на зимни гуми проклятие за Кипър и Гърция и т.н.) -----------> за европейска издръжка на бежанците.Иначе хората не са виновни за войната н родината им.
17
0
 
31
 
! Отговори
Красю преди 10 години
Спокойно , не се шашкайте! Всичко е наред - БГ е само транзитна зона за тези "бежанци" към западните страни в Европата - които от тях успеят да отидат - ОК, западняците да си ги мислят! А, които не успеят на запад, щом усетят как са несхтата в БГ- рейима на Асад ще им домилее! В България само българите могат да оцелеят - достатъчно са търпеливи за да ги доят с векове .
16
1
 
46
 
! Отговори
арчи преди 10 години
ТАМ КЪДЕТО СЕ НАСТАНЯТ 10 СИРИЙЦИ СЛЕД ТЯХ ЩЕ ДОЙДАТ 1000. НЯМА ЛОШО, САМО ЧЕ СЛЕД БЕЖАНСКИЯ СТАТУТ СЕ НАЛАГАТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ ! ОТКЪДЕ ?
15
1
 
42
 
! Отговори
Граничар преди 10 години
Такава "техническа" помощ за сиромашка България е подигравка. имайте малко достойнство - откажете я!Трябват ни пари,за да храним сирийците и да не ги пущаме да ходят в Западна Европа.
14
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС знае кой е на власт- същата крадлива тройна коалиция, каквато беше до 2009. Нищо чудно че са му отказали. Това е началото на спряното кранче..
13
2
 
26
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Ние в ЕС и Америка им искаме парите с или без военен конфликт!!!!За бежанците във вашата страна ше ви осигурим срещу заплащане експертна,техническа помощ!!!! Алоооо всички наши политици-продажници,ако ТАКИВА ВИ СА ПАРТНЬОРИТЕ,пикая ви на ПАРТНЬОРИТЕ ОТ Америка,НАТО,ЕС!! Да,ама МИШОЦИТЕ ги е страааах,какво ще стане ако им орежат паричките от еврофондовете.Продадохте де що има,изметохте България,сринапти предприятия икономика,ГЛЕДАЙТЕ БЕЗПЛАТНО СЕГА БЕЖАНЦИ и чакайте ВЪШКАРСКИТЕ СИ ФОНДОВЕ от ЕС!!
12
2
 
57
 
! Отговори
roskobosko преди 10 години
Е така е! На гърците -десетки милиарди, на българите - експертна помощ. Бах го Евросъюза!
11
0
 
39
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Говори София:Граждани, честита полуцифрофизация- догодина пълна СИРИИЗАЦИЯ!
10
0
 
36
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Ам тъй де, за тях газта и петрола, за нас... бежанците.
9
5
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
До Анонимен 7Да, ама не искат червените крадци да си присвоят парите, както ще стане.
8
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво значи "техническа" помощ?Ще им дадат по един пищоф ли?С една дума,приютете ги,хранете ги,израждайте ги,лекувайте ги,грижете се,ние ще ви ръкопляскаме.А войната срещу Сирия я искате вие,нали?
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Експертна помощ на нас не ни трябва,а средства да ги изхранваме.Като искат война да си хранят бежанците,ние за нас си пари нямаме.Замисля ли се някой,че при първия удар срещу Сирия,те ще не залеят с глад,престъпност,трафик на какво ли не.
6
6
 
3
 
! Отговори
chach преди 10 години
teia bejansiskoro 6te napraviat partia i 6te vliazat i v parlamnta.togava boiko 6te napravi koalisia s tiax i krai na stani6ev .
5
7
 
19
 
! Отговори
вътрешен човек преди 10 години
Eврокомисаря Малмстрьом направо изгони комунистическата *** Йовчев и го прати да иска пари от Русия.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бях писла по темата следното - данъкоплатеца ще си гледа ***, бежанците третирани като животни, а някой ще лапне ЕС пари за помощ...Поправям се - ЕС ни научи номерата, пари на кукуво лято, данъкоплатеца ще се "грижи" за още гърла на неговия гръб, бежанците пак ще са третирани като животни, а *** пак по старо му...
3
1
 
9
 
! Отговори
Вера Донева преди 10 години
До Донка КазискаДОНЕ, ИЗЛАГАШ ОТДЕЛА! :(