Най-бедни сме, но ще получим най-малко европари до 2020 г.

Йоханес Хан: Няма възможност за предоговаряне, до момента сте усвоили 35%
Обновена: 26 сеп 2013 18:33 | 26 сеп 2013 14:55, Веселина Йорданова
228
Най-бедни сме, но ще получим най-малко европари до 2020 г.
Йоханес Хан на официалното откриване на Дунав мост 2. Снимка: БулФото

За следващия програмен период 2014-2020 г. на всеки български гражданин ще се паднат по около 970 евро от структурните фондове на ЕС. За същия период на всеки румънец се полагат по 1016 евро, на всеки жител на Полша – по 1880 евро, на всеки унгарец – по 2055 евро. Макар и доказано най-бедната в Евросъюза, България получава най-малко на глава от населението от всички страни от Централна и Източна Европа.

Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан обясни пред БНР, че става дума за сложна формула и регулация, обвързана с равнището на Брутния вътрешен продукт. Има и таван, според който никоя страна не може да получи от структурните фондове повече от 2,35 на сто от размера на годишния си БВП. „Така или иначе обаче средствата за България в следващия период ще се увеличат с 3 процента, което е добре - на фона на общото намаляване на парите за структурни фондове с 8 на сто, смята еврокомисарят.

Още по темата

Хан, който пристига утре у нас за срещи с президента, премиера и вицепремиера, отговарящ за еврофондовете, каза още, че вече няма никаква възможност България да предоговори отпуснатите й суми и да получи повече. Дори за новоприсъединилата се Хърватия са предвидени два пъти повече пари – по 1870 евро, а Естония ще получи по над 2600 евро на човек.

Европейската кохезионна политика, или политика на сближаване, има за цел постепенно да изравни жизнения стандарт в отделните страни – тя обаче отпуска пари не според населението, а за конкретни проекти и в зависимост от икономическия растеж на отделните държави.

По думите на еврокомисаря предишното правителство е започнало да наваксва и да създава структури, които са способни да усвояват добре средствата. "Ако погледнем данните – от 2009-а година насам имаше годишно усвояване от около 7 процента, това продължава и е първа стъпка в правилна посока. Сега обаче е нужно допълнително да се подобри капацитетът за използване на европейските средства, за да не се загубят много пари. В момента България е усвоила 35 на сто от средствата, това не е най-лошият резултат сред страните членки, но трябва да видим как да предотвратим загуби – в това има известен елемент на спешност", каза еврокомисарят.

По време на служебното правителство България беше сред първите страни, които ни изпратиха проект как смятат да изразходват средствата. Ние направихме своите коментари и предложения, в момента сме в процес на обсъждане и този процес върви добре, допълни той. Според Йоханес Хан най-важното е сега да се съсредоточим върху това как да използваме наличните пари така, че да се подобри икономическата ситуация, а оттам – и благосъстоянието на хората в България.

Еврокомисарят отрече да има спешен или специален повод за визитата му. Той обясни, че това е повече или по-малко рутинно посещение, защото сме по средата на преговорите за следващия програмен период, трябва също така да се направи анализ на усвоените средства от сегашния.

По отношение на предупредителното му писмо до българските власти за усвояването на европейските средства, Хан уточни, че България, заедно със Скандинавските страни, е сред малкото, в които не е имало прекъсване или спиране на плащания през последните три години. "Това е един период, в който нещата във вашата страна се развиха много добре. Моята загриженост беше свързана по-скоро с усвояването на парите от сегашната финансова рамка, и с програмите за следващата", допълни еврокомисарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
27
 
! Отговори
Teo преди 10 години
Четейки коментарите се чудя колко прости хора има... Ние не можем да усвоим и тези пари, които в момента ни се полагат. За програмния период 2007/2013 сме усвоили едва 35%. Дори и максимума да ни отпуснат, каква е файдата, когато не можем да го усвоим?!
19
5
 
9
 
! Отговори
do 7 преди 10 години
Ами усвоявал, защо все на комунисто-турците им спират и намаляват парите? щото крадат и ги знаят в ЕУ-то какви хайдуци са. Дойдоха на власт и Ес веднага затвори кранчето , щото ако оставяме 24 г да ни крадат, евроданъкоплатецът не обича да крадат ДС ченгета.
18
5
 
11
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
Европа ни приема така както ние приемаме ***. Знаят, че колкото и пари да наливат няма да се оправим (интегрираме). И докато повечето европейци имат култура и история кажете ми каква култура имаме ние. Хайдушка държава. 500 години турците са ни еб*ли, руснаците пък още не са спрели.. Отделно комунистите като са дошли на власт са заличили и малкото култура която имаме, на тях не им трябват културни хора. Трябват им бачкатори. За това сега сме такива. Велики сме, ама в партизанските работи
17
2
 
11
 
! Отговори
eeha преди 10 години
***-гея стани-шеф нали краде - кой е луд да му даде пари от Европа!
16
10
 
30
 
! Отговори
РАД преди 10 години
И Европа започва по всякакъв начин да показва отношението си към сегашните "управляващи".Обаче лицемерието и арогантността на БСП и ДПС нямат граници.Повече от 100 дни протести, посланиците на няй-влиятелните държави в ЕС написаха позиция. Вивиан Рединг им го каза. Един по един висши европейски политици по дипломатичен начин дават оценка. Няма и няма! Ей това е! Не се пуска кокала! Ти го плюеш, то се бърше и вика,че вали и продължава нагло и арогантно нататък.Вече и парите ще резна,ама тия не
15
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбира се, че за нас най малко. Нали обаче всяка година си плащаме? Плащаме за да живеят другите добре. В ЕС не им пука за нас. Искат колкото може по-бързо да ни затрият.
14
5
 
20
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
Ами нормално :-), като сме мързеливи, на всичкото отгоре и крадливи и корумпирани. Защо да си наливат парите в България. Да им ги крадът нашите бай ***. Селски тарикати. Направи някой далаверка, наскуби пари, купи си скъпа кола, любовница. После като им спрът парите почват да ревът.Най-бедни сме защото сме и "най-хитри", все ни е в акъла каква далавера да направим.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"интересно колко са тези 35% в пари... "След като за следващия програмен период парите са с 3% повече, значи да приемем че са равни. Тогава за следващите 7 години ни се полагат 15 млд. евро. Така че 35% са около 5 млд. евро.
12
6
 
9
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Пък казвали, че ЕС бил съюз на солидарните. А излиза, че който е богат, взима най-много!От което той става още по-богат. Пък сме били равни!Тук не става въпрос за изработване на пари е за налагане на ТАВАН на получаваните пари.
11
20
 
14
 
! Отговори
boko преди 10 години
Къде е тиквата се, къде е, да *** неговата майка, да ***
10
2
 
2
 
! Отговори
Боката преди 10 години
гърч за некъдърниците,никаква милост,високи данъци и такси ще ги оправи.
9
6
 
27
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
Хърватия сега влязла с два пъти повече пари. И как ще се изравни живота като на най-бедните се дава най-малко??? И до кога стотици милиарди ще текът в Гърция, за да си поддържат сиртакито и 16-тата заплата????
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами как да ни дават повече, като не можем да усвоим и тези.Корупцията е тотална и тя няма цветове.Прецакани сме всички останали.
7
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kaк ще ни дават повече европари,като все още ни "управляват"***(червената мафия)...Махнете се и се скрийте в дън земята,за да успее България! ОСТАВКА на червените ***!
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо всички тия европичове имат такива хищни физиономии - на кучета, крокодили, рептили. Янто трябва да излизаме от тоя обор, дето сме накрая на празна ясла.
5
10
 
27
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
Тиквата нали ги усвояваше на 99%
4
5
 
33
 
! Отговори
Ганьо преди 10 години
Поляците ги лансират навсякъде , даже и тука се напълнило с полски стоки, не им правят проблеми че са 1 милион в Англия(за нас българите неможеко). На мързеливите гърци, прас -300 милиарда и съм сигурен, че няма да ги върнат. Според мен всичко е целенасочено за да превърнат България в МАнгалия и така да се отърват от *** Пллюс продажните ни политици-крадливи комунисти.....чакат ни само кофти времена
3
8
 
32
 
! Отговори
РАД преди 10 години
Ей сега БСП-то и ДПС-то ще се спукат да се надпреварват,че освен управлението на Борисов и Европата им е виновна,че не дава пари за крадене!Ама нищо де, ще си наваксат с разни заеми,дето всички ние ще плащаме. Ама ние това много добре си го знаем.
2
7
 
36
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Честито Ран-Ът!Добре че е валутният борд, иначе сме потънали като мъртва котва!
1
8
 
33
 
! Отговори
as преди 10 години
Аз като ида на работа, работя за 350 лв и шефа казва, че няма пари за по-голяма заплата и си кара мерцедеса за 100 000 евро. Не трябва да се чака да ти дадат пари от някъде. Колкото си заслужаваш толкова получаваш.