Защо в Германия се страхуват от българо-румънската вълна?

У дома ромите карат по навик, в приемната държава спазват нормите
Обновена: 29 окт 2013 21:19 | 29 окт 2013 20:24, Елка Василева
37
Защо в Германия се страхуват от българо-румънската вълна?
Снимка: архив, Reuters

Те пристигат от България и Румъния с готовността да вършат в Германия това, с което никой друг не би искал да се заеме. И получават най-мизерно заплащане. Германската преса ги нарича "мигранти по бедност".

На фона на жалките надници на тези хора актуалната дискусия в Германия за минимално заплащане от 8,50 евро на час изглежда сякаш от друг свят, пише "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг". Изданието излиза с обширен репортаж от най-голямата кланица в Европа - тази в германския град Реда-Виденбрюк, която осигурява работа на много източноевропейци. Но не само там - навсякъде в Германия могат да се открият ужасяващи истории за модерно робство, посочва вестникът. "Тези чужденци живеят в отчайваща мизерия и са напълно безпомощни срещу своите експлоататори, които в много случаи се оказват техни сънародници", четем в публикацията.

Хората от периферията

"Берлинер цайтунг" определя преселниците от Източна Европа като хора, живеещи в периферията на обществото. В България едва 31 процента от ромите работят, в Румъния са малко повече - 36 на сто. Актуално изследване на фондацията на Джордж Сорос показва, че българските роми в Испания изпращат на близките си у дома средно по 164 евро на месец. С тази сума едно средно голямо ромско семейство може да оцелее, посочва изданието.

Основната причина, която кара тези хора да напускат родината си, е тежкото им икономическо положение. Основният им проблем е бедността, а не дискриминацията, се казва в изследването. То показва, че най-дискриминирани се чувстват ромите преселници в Италия /76 процента/, следвани от тези в Испания /66 на сто/. За сравнение - едва 40 процента от ромите в Румъния и една трета от ромите в България смятат, че са дискриминирани.

Проучването показва и друго: ако у дома ромите карат както са свикнали, в приемната държава се съобразяват много повече с нормите и стандартите. В България например едва 46 на сто от ромското население е здравноосигурено, докато сред българските роми в Испания цели 95 процента имат здравни осигуровки. И още един пример: в България броят на неграмотните ромски деца продължава да расте, а в приемните страни почти всички деца на емигрирали ромски семейства ходят на училище.

Заплаха ли са пришълците?

В германските издания продължава и дебатът дали отпадането на ограниченията за работа за гражданите на България и Румъния от началото на 2014 г. ще предизвика нова вълна от трудови имигранти. Според "Франкфуртер рундшау", не е вярно това, че т. нар. мигранти по бедност са заплаха за социално-осигурителната система на Германия. Статистиката сочи, че делът на българските и румънските преселници, кандидатстващи за помощи и други социални плащания, е много под средния за страната. По този повод изданието пита кой е прав - дали вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих, който се опасява от наплив на източноевропейски бедняци от началото на следващата година, или Европейската комисия, която смята, че тези опасения са неоснователни?

Отговорът се съдържа в цифрите: в края на миналата година едва 9,3 на сто от живеещите в Германия българи и румънци са получавали социални помощи. За сравнение - близо 16 на сто от всички чужденци в Германия и 7,4 процента от германците се възползват от социалноосигурителната система на страната, посочва "Франкфуртер рундшау".

(Дойче веле)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Проучването показва и друго: ако у дома ромите карат както са свикнали, в приемната държава се съобразяват много повече с нормите и стандартите."А за тва че може би другите страни правят нещо за да може ромите да се съобразяват с нормите не мислиме така ли ?Някой път ме е срам от собствената ми нация. Звучиме като... не знам и аз, Саудитска Арабия.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЧОВЕКi gamisy re malakaaaaaaaa
32
0
 
0
 
! Отговори
pravo преди 10 години
До ЧОВЕКi tesa si hora kakto i ti
31
1
 
0
 
! Отговори
Хм няма страшно преди 10 години
Така са се погрижили, че след 3 месеца всеки по къщите си. Когато месеци наред висиш без работа и си на социални, проверяват те дали изобщо имаш права да останеш на територията на Германия. ха, честито. Преди с разрешителното такива истории нямаше. Ащо ли ми се струва, че и други неща ще порменят в закона за чужденци от ЕС. Лоши времена.
30
0
 
5
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 10 години
ОТГОВОР:-ПО СЪЩАТА ПРИЧИНА ПОРАДИ,КОЯТО И НИЕ СЕ СТРАХУВАМЕ ОТ"СИРИЙСКА ВЪЛНА".КАКТО И ОТ ВСЯКАКВИ ДРУГИ ВЪЛНИ,ДОНАСЯЩ РАЗНИ"НЕПОДХОДЯЩИ НАРОДНОСТИ",СПОРЕД НАС....
29
10
 
2
 
! Отговори
до Редакцията преди 10 години
Чета си коментарите и си се чудя - защо, ако аз сега напиша някоя цветиста дума, като изразно средство, за да подсиля текста си, *** веднага ще изтрият мнението ми, а поста на ЧОВЕК (Но.29), който съдържа явен расизъм и открито приканва към масово унищожение на цял етнос и освен това асболютно е възможно да подтикне някой с по-лабилна психика да се хване за ножа и да излезе на улицата да "прави света по-добър" си стои и то изцяло с главни букви, че да се вижда по-добре?!Не ви разбирам!
28
1
 
1
 
! Отговори
lili преди 10 години
pravi sa germanzite da se strahuvat sa kakvo sa im bg.zigani te si imat dostat.turzi avganistanizi kosovanzi no tuk poliziata pipa i goni nama protesti i okopazia kakto e v bg.n ima zigani v Germania dezata im vsimat 150 eur na m.i hodat na nem.utschilische jivejat po 6 8 duschi v edna staja i gi sledat pod oko sa i taka trabava to i balgarite v bg.se strahuvat ot *** no *** si pravat kakvoto iskat a balgarite im plaschat smetkite na toka i parnoto vadata a te prosat i vsimat sozialni
27
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 10 години
А най-лошият сценарий за Българската държава е на ЕС да им писне и да започне едно масово репатриране на всички *** кой откъде е дошъл. И тогава вече не знам каква държава ще сме.Може би ето такава:plovdivchanin/2013-01-07-14-16-25/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/34341-%D0%9D%D0%B5%D1%87%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%95%D0%A1-%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F-%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%
26
1
 
20
 
! Отговори
българин преди 10 години
*** записал детето на училище защо вече в БГ много се дигна врява.Учи си детето даже и да е много добър ученик става на 13-14 г . (7-8 ) клас и дотам! Идва *** краде я и се женят .Обучението до тука! Онзи не може вече да учи защото трябва си изхранва ***. Каква интеграция от сбирщина неграмотни *** бе братле. Бягат после в Европа да точат помощи на 14-15 години самотни майки с 1-2 деца.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Запад-Изтокбраво за коментара.и ние сме така,не смеем да се прибираме,само за коледа.иначе милеем за всичко в бг. но няма работа.успех на всички емигранти имн.здраве.
24
0
 
18
 
! Отговори
българин преди 10 години
Как да не ги е страх от ***? Каква интеграция бе братле какви 5 лева.Тази етнос е ***.Тяхната ценностна система е да се впият в една държавна система и да точат докато е унищожат.След като нищо не остане се прехвърлят на друг източник точно като вируса. Аз работя като туроператор и 90% от *** които са заминали в Европа са *** майки с 2-3 деца водещите се самотни майки. Каква интеграция какво чудо искат.То самите им обичаи нямат нищо общо с интегриране в обществото.пример:
23
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дойче веле ли е тва? Тва е некво турско *** радио което ненавижда българите и скъпо милее за турци,*** араби,*** особено ако са мюсюлмани.По добре си пуснете ал джазира.там поне не се преструват на нормални.
22
0
 
4
 
! Отговори
Kalin преди 10 години
Tva qdene,piene i neko zgodna jenica.Prav si Bacho ot sichko razbirame!!!
21
2
 
14
 
! Отговори
Do Dekatup преди 10 години
До Dekadent До Анонимен Германците се асоциираха с ТЪПИТЕ ТУРЦИ,АЛБАНЦИ и друга КРАДЛИВА мюслюманска пасмет и ***,и взеха да лъжат и мамят по техен тертип! Познавам много хора които са пострадали,а има такива дето още страдат от техните схеми! Като пример ще посоча българските помаци,които са много послушни и са им РОБИ на Турски мекерета или Албански такива-демек Арнаути! Аллах да ги тресне дано! И Господ да не им прости,на *** мюслюми,дето на байряма лижат сладоледа пред LIDL и крадат!
20
13
 
10
 
! Отговори
Dekadent До Анонимен преди 10 години
Ако 50% от германците са турци, значи ние сме на 100% такива, ***! Аман от *** с мнение... за това сме на тоя хал, защото куцо, кьораво и сакато стана специалист по всичко...
19
1
 
32
 
! Отговори
Запада =Циганин преди 10 години
До Асен Запада предложи пари на ПРОКЛЕТИ политици,да унищожат мощната ни икономика! Всичко което построи социализма на Бай Тошо,още го разграбват! Сега да ни сърбат ПОПАРАТА! Който копае ГРОБ чуждиму,сам попада в него! Да им е честито на Западна Европа-сега да плащат за ОГРАБЕНОТО,то и ние Българите станахме *** благодарение на тяхната кражба! Сега отивайте,*** ,българи,румънци-точете тяхната система-ДО КРАЙ!
18
0
 
3
 
! Отговори
XXL преди 10 години
До бачоBRAVO BRATLE NA TOVA MU SE VIKA KOMENTAR ..TOVA E SAMATA ISTINA .AMA MN MALKO HORA GO RAZBIRAT ILI PAK I TAKA IM IZNASY DA JIVEYT...
17
5
 
2
 
! Отговори
XXL. преди 10 години
До Кой е в основата?da im yde6 ryzaniy kuurrr,,,glopak takav,,a vav bg,,kakvo yde6 be sersemin,,ako e dobre vav bg,,koy 6te izliza na van,,,bg,,e GOLYM KENEF..STANAHME ZA SRAM VAV CELIY SVYT..
16
4
 
37
 
! Отговори
Кой е в основата? преди 10 години
Целият вой идва от Турция, която изпраща милиони бедняци в Германия, за да бъдат хранени от християните там.Що Германистан да храни българи и румънци, когато има да храни толкова много турци?!...
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе какво се оплакват.Те не си допуснаха студента по архитектура във виенския ВИАС да си защити дипломната работа.Реват ми сега.Ади стига. Ще ми се оправдават сега.