BG гурбетчии в Германия: Робски труд до припадък!

"Дойче веле" вади на показ доклад на социална комисия
Обновена: 2 дек 2013 14:13 | 2 дек 2013 07:08,
190
BG гурбетчии в Германия: Робски труд до припадък!
Снимка: Reuters

Работниците на надница в Германия, пристигнали от България и Румъния, са третирани като роби. Те се трудят при нечовешки условия по 12 часа на ден.

За това съобщава "Дойче веле", като се позовава на доклад на социална комисия, сформирана в Долна Саксония, за да провери при какви условия се трудят новите имигранти.

Един от най-потресаващите случаи, регистрирани при проверката е на работник, чиято смяна продължила 23 часа и 55 минути. Заплащането за този наистина робски труд пък било нищожно - между 3 и 8 евро на час.

От изнесените данни ставало ясно, че правилата били системно нарушавани. Самите договори на работниците и сложната верига от посредници, печелещи на техен гръб, били непрозрачни и твърде съмнителни. След труд до пълно изтощение много от работниците просто не можели да се изправят на краката си.

Дори леглата в общежитията им понякога били разчетени на смени, като в едно се редували да спят по двама-трима души. Гастарбайтерите невинаги получавали и медицинска помощ. Понякога дори не им разрешавали да се отклонят от работа, за да посетят лекар например по време на смяна.

Независимо от всичко това почти никой не се оплаквал, констатира докладът. Основната причина за това била, че хората се страхували да не изгубят работата си.

Авторите на доклада установили още, че тези хора получават писмени указания да укриват истината за своите договори по време на проверки на властите в Германия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
4
 
2
 
! Отговори
Extremist преди 10 години
F.U.C.K. Europe
148
5
 
2
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
Атомен физик в щатите! Дрън, дрън!
147
2
 
3
 
! Отговори
Виктори преди 10 години
До ODESSA Прав си училищата ни са за кючек, но вършат работа. Моите синове завършиха училище за английски кючек и сега работят в САЩ. Единият е атомен физик, другият -електронен инженер. Тъпата демокрация ги лиши от тръпката да бягат зад граница. Те си спечелиха конкурсите и скучно заминаха със самолет. Тъгувам за тях, но не искам да се връщат и да слушат ридания за соца !
146
2
 
0
 
! Отговори
magda преди 10 години
KADE SCHTE DOIDAT NASCHITE BALG. KOGATO NA NAC OT DECET GODINI CME V GERMANIA A NAMAME NIKAKVI PRAVA SASCHTOTO CME EMIGRANTI XORATA CPAT PO YLIZITE NIKAKVA POMOSCH NE IM CE POLAGA SASCHTO TRABVA DA CE RABOTELO 12 MECEZA SA DA POLY4AT POMOSCH OT GRAD MANNHEIM TESI CA GOLEMI BANDITI KRADAT PARITE NA XORATA HA DEZATA DASCHE MNOGO DEZA NE POL4aVAT DETZKI NADBAVKI VAPREKI 4E POCESCHTAVAT
145
2
 
0
 
! Отговори
MAGDALENA преди 10 години
V GRAT MANNHEIM GERMANIA IMA GOLAMA KORYPZIA OT OPRAVNIZITE 4INOVNIZI KATO OCEM BALGARI KOITO RABOTAT SA TESI KOROPIRANI YPRAVNIZI ICI DELAT PARITE KOITO CA NAC BALG.I RYMAN. XERMAN ROTERMAN E NAI GOLEMIAT MAFIOT NAI GOLEMIAT ISMAMNIK NA GOLEMIQ LASCHEZ IMA MNOGO SA KASVANE ???
144
2
 
0
 
! Отговори
MAGDALENA преди 10 години
DO VCICHKI BALGARI PO CVETA .KONCTATIRAME ,4e V MNOGO CLY4aI CE NARYSCHAVAT LI4NITE PRAVA I DOCTOUNCTVOTO NA NAC BULGARITE NA 7.11.2013. BYNDEC PRISIDENTA JOAXIM GAYK BESCHE V GRAD MANNHEIM SADA RESCHI PROBLEMITE NA BALG.I RYM. I OTPYCKA OT OCEM DO DVANAICET MILIONA SA Y4iliSCHTA SASCHTOTO CE O4AKVA DO GODINA GOLAM NAPLIV OT DVETE DARSCHAVI
143
5
 
0
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
На моите хора плащам 12 Евро на час. Сложи още един минус.
142
3
 
8
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Напълно вярно. Има гастарбайтери които се трудят в нечовешки условия, но не знаят език, нямат никаква професия във която наистина са добри и ги третират като роби. Колкото и да плюете по социализма на мен лично ми даде възможност да ходя на училище да изуча това което исках, и да се реализирам. Браво демокрацио, сега българските училища са школи по кючек.
141
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До thegreengoblinPНищо лично, ама , когато съветваш някого да се научи, поне и ти пиши грамотно. Да си чувал за запетайки???
140
7
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
И аз това не го вярвам. Работя и живея в Америка. Има експлоатация на който е съгласен да го експлоатират. Никой не те задължава да седиш на тая работа ако не ти оттърва. Това не е феодална Русия. Най-вероятно са някави *** експлоатирани от други ***. За съжаление българския народ е изключително *** и лесен за манипулиране, което не му позволява да разбере че е експлоатиран много повече от германските имигранти.
139
3
 
4
 
! Отговори
ШМИТ преди 10 години
До КъсметМинимални заплати в германия няма и не са фиксирани не лъжете хората,но от догодина ще има минимална ставка 8.50/БРУТО/ на час,кога обаче не се знае от кога, тепърва ще приемат закона,а за синдикатите сте прав,точно те правят тези проверки заедно с цола/данъчна полиция/ и ако работиш със трудов договор те са зад гърба ти.
138
7
 
0
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
Боко и КО са виновни!
137
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е без талант, памет, език ще си роб на запад и ще работиш *** работа такава каквато западняците неискат да работят. За мое сажаление и аз попадам в тази група. Има една дума мамо родиме с късмет и ме захварли на смет. Ако имаш таланти или добра памет във всяка държава ще успееш
136
6
 
5
 
! Отговори
Късмет преди 10 години
За тези 23 часа той е получил толкова, колкото тук щеше да получи за един месец. Това със социалната комисия е доста неясно. Кой съставя тази комисия, на кого докладва тя? В Германия има много яки профсъюзи, които не се занимават с политика, а защитават интересите на членовете си. Минималните заплати са фиксирани и ако не се заплащат, санкциите са жестоки. Може би някой се е възползвал от всеизвестното българско мълчание.
135
3
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 10 години
До Все таяПосъветвай го да си намери по-евтина квартира / 700 долара е наем почти за етаж от малка къща/ или да се върне в България и да му е все тая !
134
4
 
1
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До АнгелА ти, бате, просперираш тука и им се смееш, така ли? Е що тогава приятелката ти бегала?
133
7
 
1
 
! Отговори
thegreengoblinP преди 10 години
До Анонименнаучи се да пишеш баце преди да коментираш ,и то като те гледам си некакъв националистичен беге патриотичен-ентусиаст,дето си верва с беге *** дето сриват държавата ей такива като тебе ще я сасъпят е заради такива байганьовци цивилизованите хора бегат по чуждите даржави и успеват мн и не се вращат , а на такива като теб само желаем да си псовишат у беге
132
2
 
2
 
! Отговори
Все тая преди 10 години
До АнонименКалъф си ти и ти си трай и теб те еб*т здраво! След като си професор, кажи какво можем да направим да вземем химическо оръжие и да запали целия свят това ли искаш или да кажем КАПИТАЛИСТЕ слезни от МЕРЦЕДЕСА спри да караш скъпи коли за да има пари за работиниците... айде някой ПРОФЕСОР АКАДЕМИК да каже какво да се направи по върпоса за да може да се живеее в хармония с природата!!!!
131
6
 
7
 
! Отговори
thegreengoblinP преди 10 години
еми немците са ви виновни американците и британците и те и вси4ки останали народи а то булгарино като е *** да не знае чужди езици неможе да просперира в никоя чужда държава. Значи във всека западна държава за да емигрираш ти искат език поне на средно ниво зада си намереш що годе некаоя нормална работа а като не знаеш като мексиканчетата в USA на полето така че драги ми бай *** научете първо езика и после ходете на гурбет !!!!!!
130
3
 
13
 
! Отговори
Все тая преди 10 години
ТОВА Е КАПИТАЛИЗМА!!! Циркът на всякъде е един и същ, друго е да знаеш език и да си образован, за да може да имат поне капчица респект към твоята самоличност.Като обикновен работник заплащането е едно и също навсякъде.Имам приятел в Чикаго, обикновен работик 1200 $ заплата, 700 $ квартира + разходи = 1000 $ остават ти 200 $ демек 300 лв , аз мога да съм си *** и в собствената си държава.Еми така ще се кара явно КАПИТАЛИСТИТЕ искат благата само за тях, обикновените хора са РОБИ!БЕЗ КОМЕНТАР!!