ЕК прати България на съд заради незаконните сметища

У нас 113 сметища не съответстват на еврозаконодателството
Обновена: 23 яну 2014 15:55 | 23 яну 2014 15:25, Елка Василева
19
ЕК прати България на съд заради незаконните сметища
Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия (ЕК) изпрати България на съд заради лошото управление на отпадъците. Съобщението е част от януарския пакет с наказателни процедури, които комисията налага на страните, които не изпълняват своите задължения или нормите на европейското законодателство.

„Въпреки досегашните предупреждения от страна на комисията много български депа за отпадъци все още функционират в нарушение на законодателството на ЕС в областта на отпадъците и тяхното депониране, което представлява сериозен риск за здравето на хората и за околната среда“, се казва в изявлението на ЕК.

Затова препоръката на комисаря по околната среда Янез Поточник е страната ни да бъде изправена пред Съда на ЕС, като надеждите са, че това действие ще подтикне България да ускори своите действия в областта.

Европейската директивата за депонирането на отпадъци поставя изисквания за установяването на стандарти за депата, за да се предотвратят неблагоприятните последствия за здравето на човека, водите, почвата и въздуха.

„Макар българските органи да признават съществуването на проблема и да се опитват да се справят с него, необходимите мерки за премахване на депата все още не са предприети и много от тези депа все още са в експлоатация в нарушение на законодателството на ЕС в областта на отпадъците“, констатира още ЕК.

Според последните данни, с които разполага Еврокомисията, повече от четири години след крайния срок за закриването им в България все още има 113 несъответстващи на изискванията депа, които са в експлоатация.

Директивата за депата постановява, че съществуващите депа не могат да продължават да функционират след 16 юли 2009 година, освен ако не са в съответствие със законодателството на ЕС. След изтичането на срока от ЕК изпратиха писмо до България. Официалният отговор на София е, че 130 общински депа не са в съответствие с разпоредбите на директивата и въпреки това все още са в експлоатация.

Бавният напредък през следващите години накара Еврокомисията да открие процедура за нарушение през април 2012 г., когато 124 несъответстващи на изискванията депа за отпадъци все още бяха в експлоатация.

България впоследствие информира Комисията, че до юли 2015 г. ще бъдат изградени 23 нови депа за отпадъци, съответстващи на изискванията. Очакваше се това да доведе до постепенното закриване на останалите депа за отпадъци, които не отговарят на изискванията, но не бе представен график за изграждането на новите инсталации.

Освен това с оглед на съдебните спорове в българските съдилища относно изграждането на нови депа за отпадъци е малко вероятно първоначалният график да бъде спазен.

Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Политиците направиха от БГ един огромен ***.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
16 КоментарСъжалявам за неграмотното писание, но се вбесих и не проверих каво съм писал
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само 113 , та това е нищо, я елате да видидити около водойната зона в в Пловдив , която е между Гребната база и околовръстното и е не-знам-каква -си-зона- по натура каква *** е . Всичките борси за стари коли дето ги държат ченгетата си разтоварват *** там.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз не мога да си представя как европейците приеха в общността си такава *** като България. Тук нищо не се поддържа, руши се и се зае'ава да гние. Улици, тротоари, бордюри - като ги видиш и си сигурен това е родна картинка. *** сивотата и мизерията. Никой не поддържа нищо. Тази държава трябва да се затвори!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мизерия по цялата БГ!
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хохерер в затвора а приятелят му Сергей Станишев вожд и учител на европейския социализъм Слепи ли са пресата ителевизиите в *** Сергей ти сисамо за затвора марионетка кукла а страхливата 4 тавласт мълчи позорно дори и Бюрековбез цензура СТРАХЛИВЕЦ..
12
0
 
1
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
хахаха некви не искат в ЕС други искат царство България хахах цирк, на крив к* космите му пречатПо принцип много харесвам Фандъкова и от както ГЕРБ са в общината станаха фундаментални промени но завода за *** си е техен гаф.....
11
1
 
4
 
! Отговори
gtf преди 10 години
Неизпълнението на служ. задължения също е престъпление, кога ще има осъдени г-н цацароф ? до кога ще плащаме за умствената слабост на нашите управляващи и техните лакеи ?
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИстинатаКой си ти и защо говориш за България във второ лице множествено число. Щом не си българин какво те бърка какви сме били преди ЕС и какви сме станали сега, че да ни даваш оценки?
9
0
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
има се в предвид градските улици или действително става въпрос за бунище.Каква е разликата между бунище и улица - говоря специално за София щото бях само в София. За жалост не успях да отида в провинцията, но обикновено там винаги е било малко по добре. Но през последните 10 г. нивото се изравнява!
8
1
 
10
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Да почистим България за един ден, като почнем от Парламента!!!!!
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ZZARSTVO BALGARIA i TARNOVSKATA KONSTITUZZIA
6
5
 
6
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Do Г-н Номер 2 ЕС никога ама никога не се е молил на БГ да влезе в европейския съюз а вие/вашите упраници/направиха това.След като сте в ЕС трябва да изпълнявате и недейте да мислите ,че вие храните тях,по точно е обратното.Без тях сте кръгла Нула
5
1
 
2
 
! Отговори
O, Shipka преди 10 години
madam, hei taka e bilo po bg bairite predi 136 godini palno s trupno choveshko meso, valnen textil, shareni epoleti, kapi s piskulcheta, metalni kopcheta, furajki, kojeni kunduri, darveni puchki, jelezni iatagani, koburi, samari, tabakeri, grebencheta, tapii na smeseni etnosi...smeseni mirizmi...ama dneshnata moda v bg e druga i bukluka e drug.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 1 АнонименКаквото гласувало-такова се оказало на жълтите павета!!!
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Незаконното сметище пред Радисона кога ще бъде премахнат?
2
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В този ЕС май стоим да си плащаме вноските,да им слушаме всеки ден глупостите,да им четем докладите преписани от български медии,да си плащаме глобите,защото сме нямали ЕВРОсметища,кокошките ни не били щастливи,краставиците ни били криви,млякото ни било с много микроорганизми/друго си е европейското с вар за цвят,млечен протеин/,глоба за Южен,Северен,Източен,Западен поток,глоба,че цените ни не са европейски!!!Избихте ли си вече паричките,които давате от кирливите си фондове или още дължим!!!!
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Също според доклада на ЕК главното сметище несъответстващо на еврозаконодателството се намира на жълтите павета.