Референдумът в Швейцария създава извънредна ситуация, убеден е Барозу

Страната ще загуби повече от ЕС от решението за ограничаване на имиграцията
Обновена: 14 фев 2014 14:40 | 14 фев 2014 14:32, Елена Кирилова
11
Референдумът в Швейцария създава извънредна ситуация, убеден е Барозу
Жозе Мануел Барозу. Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз уважава решението от референдума в Швейцария, но то създава извънредна ситуация, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Той твърди, че вотът за ограничаване на имиграцията ще създаде проблеми на страната, а властите трябва да намерят изход от ситуацията.

Правителството трябва да реши как да действа, но трябва да започне и преговори с ЕК в рамките на съществуващите принципи в договорите, подчерта Барозу.

Още по темата
Ден след провеждането на референдума, на който избирателите заявиха желанието си за въвеждане на квоти за имиграцията, ЕК изрази съжалението си от резултата.

По думите на Барозу Швейцария ще загуби повече от ЕС след гласуването на референдума за ограничаване на имиграция. Причината за това ще е фактът, че тя не може да се възползва от всички предимства на най-големия пазар в света без осигуряването на взаимен достъп.

Барозу коментира, че решението с минимално мнозинство на швейцарския референдум да се възстановят квотите за имигранти в нарушение на сключено споразумение с ЕС ще има сериозни последствия за отношенията между богатата алпийска държава и заобикалящия я 28-членен блок.

Председателят на ЕК не спомена за конкретни санкции. Въпреки това той намекна, че решението би могло да доведе до това швейцарците да загубят правото да живеят и работят в ЕС, включително в Германия, Франция и Италия. От своя страна швейцарските компании могат да се сблъскат с редица препятствия.

Повечето политически партии и деловите среди в Швейцария бяха против предложените в референдума ограничения за имиграцията.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предполагам че нещата ще са някъде по средата.Хиляди световни фирми имат бизнес и офиси в Швейцария като не търгуват само с нея а с целия свят но плащат данъците си в нея.Във френската част ме удари американец на светофар.От разговора с него разбрах че фирмата му е канадска за офис материали работеща с целия свят.На децата, приятелско семейство е от Боливия с дейност в Европа и Америка.Поготвя се обособена област Grand Geneva.съвмествн проект ЕС и Швеицария.Там е ЦЕРН ,Фармацевтичната долина.
8
2
 
4
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
В България не смеят да въведат изпитаната швейцарска избирателна система и редовните референдуми . Ще свърши гювеча веднага - това е народния вот и те ще са длъжни да го изпълняват .... и сбогом на субсидиите , мерцедесите , охраната и командировките на Варадеро
7
6
 
1
 
! Отговори
espagnol преди 10 години
*** typite parceta sa bugarite cak draznet. stiga revete sresto EU. v texta si go pise- nai golemia pasar v sveta. e hora tova ima povece svoi predimstva ot kolko to nigativi ot kyde to i da go poglednete. tova e problem na vas ka to ne mozet da vzemete dividenti ot clenstvoto vi
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Незнам какво ви бърка Швейцария как ще постъпи . От 23% имигранти , работят и плащат данъци едва 9% . Е кой ще ги търпи да им плаща наемите , сметките и да им дава пари за да живеят .Нито учат език , нито искат да работят .... е кой е лудия в случая ? Каквито и негативи да има , те ще си ги понесът , могат да си го позволят .Ние не си оправяме простотиите в нашата държава , ама даваме акъл как да се води политика в демократична страна .
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Референдума за изборите може да нанесе големи беди и на България. Референдум може да донесе повече негативи отколкото плюсове.
4
3
 
13
 
! Отговори
Оги преди 10 години
Аууу...какав вой само настана, когато има ограничения за Западна Европа! А нас когато ни плюят и ограничават?! Защо Барозо не се изказа така, когато Швейцария ограничи работниците от Източна Европа преди 1 година? Нека да видят, че и те не са добре дошли в по-богата страна от техните,да разберат, че хората искат да работят и да живеят добре...не на помощи..
3
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много *** парчета пишат тук. Швейцария нарушава подписан договор с ЕС. Ес, какво, трябва да и ръкопляска ли? Когато едната страна се отметне, е напълно естествено другата също да предприеме действия.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВИЖТЕ ДОБРЕ ЦИОНИСТКАТА *** БАРОУЗО НЕ Е ИЗБРАН ДА БРАНИ ИНТЕРЕСИТЕ НА ЕВРОПА А НА ЦИО....А
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и у нас ще е така ако пуснат референдум за ИК.