ЕС налага санкции на Украйна

Мерките: забрана за доставка на оръжие, визови ограничения и замразяване на авоари
Обновена: 20 фев 2014 22:08 | 20 фев 2014 19:48,
84
ЕС налага санкции на Украйна
Снимка: Reuters

Европейският съюз въведе срещу Украйна "целеви визови санкции и забрана за доставяне на оръжие", заяви след извънредна среща на външните министри от ЕС за Украйна днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитирана от ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

"В условия на ескалация на насилието Съветът на ЕС прие решение да въведе целеви визови санкции, а също да замрази финансовите активи на отговорните за това насилие. Освен това приехме решение за прекратяване на разрешителните за доставка на военна и полицейска техника", каза Аштън.

ЕС смята, че трябва да се извърши независимо разследване на ситуацията в Украйна и виновните да бъдат наказани, отбеляза европейският първи дипломат.

Според Аштън протестите в Украйна имат мирен характер и не бива да бъдат сравнявани с размириците в Босна и Херцеговина в началото на февруари, при които пострадаха над 300 души.

Външните министри от ЕС се споразумяха "онези, чиито ръце са изцапани с кръв" в Украйна, да бъдат лишени от визи и да се замразят авоарите им, заяви италианският външен министър Ема Бонино.

"Отговорността за насилието пада върху украинските власти, но не можем да пренебрегнем наличието на екстремистки групи и внедрени лица. Вземаме на прицел всички, чиито ръце са изцапани с кръв", подчерта тя.

Бонино призова за "критичен диалог" и с Русия. "Основният приоритет обаче е (Украйна) да не се взриви", изтъкна тя,

Бонино поясни, че това споразумение е било постигнато и със съгласието на министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша, които останаха в Киев, за да преговарят с украинския президент Виктор Янукович.

"Решението е да действаме много бързо в следващите часове за визови ограничения и замразяване на авоарите на онези, които са извършили насилието", каза Бонино.

Още по темата
 По-рано стана ясно, че министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша Лоран Фабиюс, Франк-Валтер Щайнмайер и Радослав Шикорски са предложили план от три точки за разрешаване на кризата в Украйна, предаде ДПА, като се позова на представители на европейската делегация.

Пътната карта предвижда преходно правителство, конституционна реформа и парламентарни и президентски избори.

Междувременно Белият дом заяви, че е скандализиран от стрелбата на силите на реда срещу протестиращи в Украйна и още веднъж призова президента Виктор Янукович да изтегли милицията от центъра на Киев, предаде Франс прес.

"Възмутени сме от кадрите, на които се вижда как силите на реда стрелят с автоматично оръжие срещу сънародниците си", каза говорителят на президента Барак Обама Джей Карни. Той призова украинската армия да не се меси в конфликта, който би могъл да бъде разрешен с политически средства.

Белият дом заяви, че САЩ ще работят с европейските си съюзници, за да бъдат потърсена сметка на отговорните за насилието в Украйна. Белият дом призовава за диалог между правителството и протестиращите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: Украйнаессанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
параграф 22 преди 10 години
Я,като сте такива специалисти по чуждите сламки,а не виждате гредата у вас,може ли да кажете,защо "независимите" медии не показаха подобни събития от другаде,освен от Киев и даже от други части на самия Киев.Не ви ли приличаше, през цялото време,ставащото,на добре режисиран театър,много добре разигран от медийната ***?Ревяха за събитията в Украйна,а показваха,само центъра на Киев.Да ви напомня нещо за подобни събития,разигравани и у нас?
71
0
 
8
 
! Отговори
НАГЛИ ИЗМАМНИЦИ преди 10 години
Междувременно Белият дом заяви, че е скандализиран от стрелбата на силите на реда срещу протестиращи в Украйна и още веднъж призова президента Виктор Янукович да изтегли милицията от центъра на Киев, предаде Франс прес.СТРАННО Е НО В САЩ СЕ ДЕЙСТВА В ПЪТИ ПО ГРУБО СПРЯМО ПРОТЕСТИРАЩИ И НИКОЙ НЕ ПРАВИ НА ВЪПРОС ГРУБИТЕ ИЗДЕВАТЕЛСТВА НА ПОЛИЦИЯТА - ПОБОИЩА БЕЗПРИЧИННИ, СТРЕЛБА ВКЛЮЧИТЕЛНО С БОЙНИ ПАТРОНИ, ЗАДЪРЖАНЕ ПРИ ТОВА БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ЗА НЕПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ! ТОВА НЕ Е ЛИ СТРАННО!
70
0
 
6
 
! Отговори
МАЗНИ НАГЛЕЦИ преди 10 години
"В условия на ескалация на насилието Съветът на ЕС прие решение да въведе целеви визови санкции, а също да замрази финансовите активи на отговорните за това насилие. Освен това приехме решение за прекратяване на разрешителните за доставка на военна и полицейска техника", каза Аштън.ИСКАМ ДА ПИТАМ НА КОИ ТОЧН ВИНОВНИЦИ ЩЕ ЗАПОРИРАТ МЕТКИТЕ, ЗАЩОТО ТАКИВА ИМА И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ, САМО ЧЕ НАЙ-ВЕЧЕ НА СТАЧКУВАЩИТЕ, ЗАЩОТО НА ТЯХ ИМ СЕ ОТВРИХА СМЕТКИ И ИМ СЕ ПРЕВЕЖДАТ ЕВРА НАЙ-ВЕЧЕ? *** ***!
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да и аз ги слушам по нашите (чужда собственост) медии тези работи, как България се управлява 24 години от Путин и Държавна сигурност, а червената олигархия не дава да се чуе свободната западна ИСТИНА! Това е много добра теза, само че ако не бяхме в НАТО, а във Варшавския договор, и не в Европейския, а в Евразийския съюз...да и ако Путин определяше нещата в България щяхме да разберем, че в Украйна например има многохилядни протести в подкрепа на Янукович, а много граждани се мобилизират и в момен
68
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АКО ЕВРОПА НЕ ВЗЕМЕ МЕРКИ И НИЕ СМЕ СЕ ЗАПЪТИЛИ КЪМ УЧАСТТА НА УКРАЙНА. НАРОДА ДЕТО ЧАКА И ПЛАЩА 24 Г. ДА СИ НАПЪЛНЯТ ЧЕРВЕНИТЕ БУРЖОА СМЕТКИТЕ И ДА СИ ГИ ПРЕХВЪРЛЯТ НА ЗАПАД ЩЕ БЪДАТ ПУШЕЧНОТО МЕСО .
67
2
 
2
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
последните новини са,че части от специалните сили преминават на страната на народа.властите са в паника,военно десантната дивизия е в блиезост до киев,не смеят да я вкарат в града,защото ще премине на страната на хората.много от момчетата са от западна и централна украйна и са за протестиращите.нещата се обръщат както в Румъния,отначало бяха с чаушеско,после преминаха на страната на революцията
66
4
 
3
 
! Отговори
уй преди 10 години
До PlamenПосерко с промита тиква,това е:Намеса във вътрещните работи на Украйна,зашита на въоражени терористични групировки и т.н.,а украйнските граждани не ги жали коко са подтиснати.Жали себе си за голия ти ***-продажен *** за жълти стотинки.
65
5
 
3
 
! Отговори
Plamen преди 10 години
Какво ти долу ЕС бе ***! Леле като чета про съветските ви словодиарии ми се повръща. Наистина това което заслужава този народ е да бъде вечно мачкан от вмирисания, продъден руски ***.
64
4
 
5
 
! Отговори
васко преди 10 години
Долу ЕС ! Даго духат Американците ! Украйна ще се оправи бързо, с тези платени наемници гражданска война не може да стане, защото народа не е с тях, както стана и у нас лятото с глупавите ***.
63
2
 
9
 
! Отговори
Хахаха белият дом преди 10 години
" са възмутени" Не ам думи...Разпердушиниха Украйна и " са възмутени" А другите от дружинката за унищожение на света побързаха да си наложат визиет и простотията. А кой подкладе огньовете в Украйна.. Хм
62
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какво мътят в Украйна - фашистка хунта.Ролята на Пиночет ще се играе от Кличко. И всички критично настроени към САЩ - в Гуантанамо. Това чака и България, ако някой повдигне пак темата за национализация.
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До neni4aтия санкции ще ги платят простите украинци---------------- Какво ще платят, бе ***? Налагат им визови ограничения и забрана за износ на оръжие, кое от тези неща засяга обикновените хора?
60
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съдбата на Янукович няма да е по-различна от съдбата на Чаушеску и Милошевич ! Жалко за избитите, ранени и малтретирани украинци ! То не беше над тях съветски "гладомор" на над 6 милиона граждани, не беше масов геноцид със съветския Чернобил, ами сега и Евразийски геноцид !
59
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А НЕ ПРАВЯТ ЛИ СМЕТКА ТЕЗИ ОТ ЕВРЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ЧЕ ПРЕЗ УКРАЙНА МИНАВА ТРЪБАТА С ГАЗТА? И АКО ЗАТЕГНАТ КРАНЧЕТО ЕВРЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ЩЕ УМРЕ ПРАВ. ТОГАВА ЩЕ ВИДЯТ КОН БОБ ЯДЕ ЛИ И МАГАРЕ СТОКАЛИЕ.
58
2
 
6
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
ЗАЩО...???- Защо честните и мирно протестиращи про-европейци НЕ ДАВАТ ИМЕНАТА НА УБИТИТЕ си бойци?- Защото убитите са... ЗАЛОВЕНИ ПОЛИЦАИ НАСИЛА ПРЕОБЛЕЧЕНИ С ЦИВИЛНИ ДРЕХИ И ХЛАДНОКРЪВНО ЗАСТРЕЛЯНИ В ТИЛА!Цитат:- Украинското вътрешно министерство съобщи, че 67 военнослужещи от вътрешни войски (патрулиращи без оръжие) са били пленени.Цитат:- В центъра за съдебна медицина са докарани 67 трупа, посочва общинската администрация Янукович е всичко друго но не е ***, но убийствата се приписват на управляващите- В СИРИЯ ТОВА ПРОДЪЛЖАВА 3г., а в Украйна сега започва
57
3
 
10
 
! Отговори
Простак преди 10 години
Е нема по-прости хора от тия на площада. Трепят ги, бият ги, и за к'во? Вместо ония да дойдат тия - ама са все същите. Гледам и тоя Кличко - седи си на топло и далеч от шашавите и вика Аз да съм на власт и ще оправя всичко.
56
0
 
16
 
! Отговори
111 преди 10 години
какви глупости пишите , ей вие журналята да не си мислите че сме *** , вземате по една торба пари за да ни павите мозъчна промивка , мерси няма да взема от тая чиния ,те направиха и ембарго на египет , и какво направиха , отидоха при путин и направиха поръчка за 3 милиярда долара , и обама си хапна *** , и сега баба меркелина и черничкият създават проблеми на путин , но жалкото , че убиват децата , тия нашите деца не техните
55
12
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Тотални идоти сте останали в тая тема. Украйна след време ще я гледате както останалите европейски държави, а вие кухавелници ще си го смучете доживот.
54
7
 
6
 
! Отговори
11 преди 10 години
До Анонимен 63Напротив, ако протестите все пак успеят, робското мислене едва сега започва.
53
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И все пак,браво за продължителните протести.Поне там вече робското мислене е спаднало значително