Еврогрупата одобри отпускането на ?8,3 млрд. за Гърция

Атина постигна забележителен напредък, посочи президентът на ЕЦБ Марио Драги
Обновена: 1 апр 2014 18:19 | 1 апр 2014 15:45, Елка Василева
14
Еврогрупата одобри отпускането на ?8,3 млрд. за Гърция
Снимка: архив, Reuters

Финансовите министри от еврозоната, или т.нар. Еврогрупа, одобриха отпускането на следващия спасителен транш за Гърция на стойност 8,3 млрд. евро, съобщава „Файненшъл таймс“. Първата част от сумата в размер на 6,3 млрд. евро ще бъде отпусната още през април, чрез което Атина ще съумее да покрие неотложните си плащания.

В замяна на заема гръцкото правителство обеща да продължи с осъществяването на реформите. Въпреки това едно от условията, върху което бяха базирани досегашните финансови инжекции за страната – строгите икономии, вече не фигурира в изискванията.

Още по темата
Отпускането на последния спасителен заем се забави, след като средиземноморската страна проведе тежки преговори с кредиторите си – Международния валутен фонд, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия. Атина очаква да се завърне успешно на дълговите пазари по-късно през тази година.

Мащабният преглед на тройката, осъществен в последните седмици, имаше за цел да гарантира, че Гърция се е съобразила с очакваните реформи и мерките за строги икономии, необходими за получаването на финансовата помощ. Изискванията обаче бяха катализатор за редица протести, тъй като доведоха до хиляди съкращения на държавни служители в момент, в който безработицата вече бе висока.

"Програмата ще продължи до края на годината и тогава ще решим дали някаква бъдеща помощ е необходима", отбеляза председателят на Еврокомисията Йерун Диселблум. Той изрази оптимизъм, че страната се движи по пътя на възстановяването.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги също присъства на срещата на върха в Атина. Той призова Гърция да продължи с усилията за фискална корекция, заявявайки, че страната е постигнала "забележителен напредък".
 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гърците не са "пу...и заспали". Нито народът ,нито политиците им .Затова ЕС налива и налива милиарди Затова безработните им продължават да си пият узото и да щракат с пръсти в таверните.Тези хора са осъзнали цената си и държат на нея - "сезонните намаления" при тях са само в магазините.
9
1
 
8
 
! Отговори
ONASSIS преди 10 години
Защо ЕС налива и налива ли милиарди в Гърция се пита Бай *** . Много просто ***, Гърция е най големия работодател на Балканите и само при мисълта че фалира..., бяла Европа получава алергия и кошмари. Не е лесна работа, да ти се изсипят още над 3 000 000 етиопски *** от кол и въже.
8
1
 
10
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Дават им 8,3 милиарда за да си платят дълговете. От тези пари едно евро няма да остане в Гърция! Не им завиждайте изобщо, че са затънали до гуша, а безработицата е 27%!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно трябва да си мързелив и безнадежден народ ,че да ти помагат.Е ние всячески се опитват да ни събарят и пак дишаме!Всеки българин си отгледа по 5 *** в тея 25 години и пак не ни натежаха, че и мутри хранихме и партии и чужди инвеститори.Железни сме !
6
2
 
17
 
! Отговори
Just me преди 10 години
Шапка им свалям на гърците. Никога няма да си върнат заемите и Европа е наясно. Няма как да е по друг начин в гърция политиците са такива от поколения - голяма работа са. Още ми кънтят думите на Дянков колко сме финансови дисциплинирани, а гърците колко били зле. Живее ми се днес и сега. Ако зависи от мен- Папандреу министър-председател и Венизелос - министър на финансите. Да уредят например 10 млрд. евро - колкото ни е бюджета за две години, а ние да си клатим краката.
5
5
 
22
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 10 години
През есента Гърция има нужда от нови 11 милиарда. Няма по-нагли хора от гърците. Каца без дъно, това е Гърция.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И европейските банки почнаха да си печатат пари-колкото им трябват ,толкова.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е истина колко пари се изливат в Гъция от десетилетия насам. Едно време заради това, че бе на границата със соц.държава НАТО наливаха пари, а сега ЕС.Ако това бе България - и Арабските Емирства щяха да ни завиждат
2
0
 
11
 
! Отговори
смех смех! преди 10 години
8,3 млрд..."Атина постигна забележителен напредък"..."Програмата ще продължи до края на годината и тогава ще решим дали някаква бъдеща помощ е необходима"Абе майтап след майтап - нали е 1-ви април!
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пляска българинът коментари,хвали ЕС и НАТО,а гърците и Гърция тихомълком взеха за кой ли пореден път,поредния транш от еврогрупата-8,3 МИЛИАРДА ЕВРО и си предоговориха 15 %намаление цената на газта със задна дата!!!А мене ме е срам,че живея в страната на глупаците,които всяка своя глупост вземат за висше човешко изобретение и доволно се почесват като маймуни по главите от извършената поредна глупост!!!Е...ти народът,е....ти държавата!!Е....ти отличниците на ЕС и НАТО!!!!!!