Камерън готов да иска вот от колегите си за Юнкер

Той настоява да се намери друг кандидат за председател на ЕК
Обновена: 22 юни 2014 09:13 | 22 юни 2014 08:58, Камелия Цветанова
8
Камерън готов да иска вот от колегите си за Юнкер
Британският премиер Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън е готов да принуди колегите си в Европейския съвет да гласуват относно кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия, ако те упорстват да я поддържат, предаде Франс прес, като се позова на източници от антуража на премиера.

Девет социалдемократически лидери от ЕС подкрепиха вчера кандидатурата на Юнкер.

Бившият премиер на Люксмебруг има също така подкрепата на други страни, ръководени от консерватори, като Германия.

За да спечели поста, Юнкер трябва да бъде подкрепен от всички 28 европейски лидери и да получи най-малко 376 гласа в ЕП.

На срещата на върха на ЕС на 26 и 27 юни в Брюксел се очаква лидерите да решат кой да замени Жозе Барозу начело на ЕК.

Камерън и премиерите на Швеция и на Холандия са против Юнкер.

Камерън иска решението по въпроса да се отложи във времето, за да се намери друг кандидат, за който ще има консенсус.

Но ако европейските лидери откажат да обмислят друг кандидат освен Юнкер, Камерън ще изисква всеки лидер да изрази ясно позицията си и ще настоява за гласуване на Европейския съвет.

Европейските лидери досега номинираха председателя на ЕК след споразумение помежду си, но новите европейски правила им налагат да вземат предвид резултатите от изборите за ЕП, на които консерваторите на Юнкер не успяха да спечелят мнозинство, въпреки че си останаха първа сила в европарламента./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: камерънекЮнкер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
Журналиста преди 9 години
За. мене Юнкер е мафиот,щом със наше мутри има работа,100% не идва за добро във Европеиския саюз.Трябва да се отстрани,от всичко.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този *** нали обеща, че ако Юнкер бъде избран, референдума ще бъде по-скоро и ще излязат от ЕС? До дни Юнкер ще бъде избран, и гледайте дали ще напуснат тези английски страхливци. Ще се върне с подвита опашка в Лондон, наритан от европейските бюрократи. Това е чудесен старт на мижавия му опит за преговори за новите отношения между UK и ЕС.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И на Юнкер не му тряват всички 28 страни да са съгласни. Трябва му квалифицирано мнозинство, освен това нито една страна няма право на вето. Той ще има подкрепа на почти всички правителства, не е проблем че 3-4 са срещу него. В ЕП ще е много по-интересно, там трябва да се пазари със ПЕС, но и там ще успее. ЕНП спечелиха, той беше кандидатурата, това е демокрацията.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Англия напусне ЕС, Меркел вече каза че до няколко години официялния език ще бъде преразгледан. Много вероятно е да бъде немски, с втори английски понеже е международен. Аз не мисля, че Юнкер е толкова важен за Англия, макар че те открито са срещу него и ще бъдат наритани пред целия ЕС. Те искат да изтъргуват назначението му срещу някакви облаги, типично за долни хора винаги гледат да имат изгода от всичко случващо се. ЕС би бил много по-приятно място без тях.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Sega! Pitam , ako Anglia napusne EC , togava trqbva li angliiskiat ezik da ostane ofizialen ezik na EC?Sled kato nqma darjawi koito da goworqt angliiski!Samo zaradi USA li? Te amerikanzite trudno uchat drug ezik.Nai upotrebqvania ezik v EC e nemski i sled tova frenski.