ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България

Кабинетът може да използва държавни пари за защита на банковата система
Обновена: 1 юли 2014 09:35 | 30 юни 2014 09:04,
304
ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България
Снимка: Reuters

Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. Става дума за финансов ресурс на България, а не чуждестранен, като Брюксел дава разрешение за използването на схемата, защото подобни мерки могат да облагодетелстват едни пазарни участници за сметка на други.

Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, съобщават от пресслужбата на комисията.

Още по темата
На 29 юни българското правителство е поискало одобрение да бъде предоставена кредитна линия с държавни пари за банковата система заради спекулативните атаки през последните седмици, уточняват от Брюксел. Подобни мерки задължително се съгласуват с европейските институции, тъй като биха могли да облагодетелстват дадени пазарни участници за сметка на други.

"ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", посочва се в съобщението на Комисията.

През миналата седмица е имало атака към третата по големина банка в България, като граждани са призовани да теглят своите депозити, посочва Комисията. Това предизвика опасения за ликвидността на банката, макар и банковата система в България да е добре капитализирана и да има високи нива на ликвидност спрямо останалите държави в ЕС, посочват от ЕК.

Ако се наложи, българското правителство може да използва схемата за повишаване на ликвидността и защита на финансовата система.

Европейският комисар Хоакин Алмуния, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

В съобщението се казва още, че Европейската комисия е в тесен контакт с българското правителство и следи развитието на ситуацията в банковия сектор у нас.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
0
 
! Отговори
pfff преди 9 години
za kakvo im davate pari na tva kradlivo bg pleme ?
137
4
 
2
 
! Отговори
Георг преди 9 години
Колко щедро че ни позволяват да използване нашите си пари, каква благотворителност - направо не е за вярване.
136
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбера, защо някой си мисли че ГЕРБ иска да събори баните. Големите длъжници имат желание това да се сллучи, а НАЙ - ГОЛЕМИТЕ ДЛЪЖНИЦИ СА В РЕДОВЕТЕ НА ДПС И БСП. Герб просто не желае да плаща сметките на големите длъжници и оповестява проблемите и тези, които ги предизвикват. Ако някой твърди, че това е престъпление, спокойно може да бъде обвинен в опит за престъпно укривне на информация или в престъпна дезинформация с цел замитане на следи и лично облагодетелстване.
135
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато има национални предатели като тези дето вместо да защитават банковата система на страната заитават интересите на Доган и Пеевски(БСП, презерватива), тя винаги ще бъде управлявана от турци, руси, американци ... Спрете да продавате държавата си за 50лв!
134
2
 
3
 
! Отговори
Болярина преди 9 години
Нали всичко е наред ...защо са ни тия милярди ....мамка му крадливо племе...
133
1
 
5
 
! Отговори
Пациент преди 9 години
ЕК одобри 3,3 млрд. лева и за здравеопазването?
132
6
 
3
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Докато има национални предатели, като тези на Левски или тези като ГЕРБ, които да бутат държавата, винаги тя ще бъде управлявани от турци, руси, американци ... Спрете да продавате държавата си за 50лв!
131
6
 
7
 
! Отговори
евро СССР преди 9 години
Срам, срам, срам !!!Политическите ни мишоци до там я докараха, че даже *** си не могат да обършат , докато не им разрешат от брюксел. А боко тиквата чака и от вашингтон разрешение. Жалки ***.
130
6
 
4
 
! Отговори
До 163 преди 9 години
Не на българите, които продават страната си за 50лв на ден! Одитът на БНБ е от ЕЦБ (Европейската Централна Банка). ГЕРБ, спрете да си мислите, че една лъжа повторена хиляди пъти, ще се превърне в истина.
129
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Одиторите са частна фирма от ЕС или САЩ.
128
2
 
5
 
! Отговори
До 157 преди 9 години
Не знаех, че ти си този, който одитира БНБ, а не ЕЦБ! ГЕРБ, престанете с НАЦИОНАЛНОТО си ПРЕДАТЕЛСТВО и да оронвате престижа и доверието към институциите! Децата вече виждат, че цел 1 ви е да дестабилизирате държавата, подръжавайки на един престъпник от Банкя с множество висящи съдебни дела!
127
4
 
1
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Очевидно само ти си фалирал откъм сиво вещество. Тези заеми са обезпечени с активи - виж Наредба 6 на БНБ. Стига с тия неграмотни коментари!
126
4
 
1
 
! Отговори
AZ преди 9 години
Питам къде е ДАНС? Най накрая да окауши тея *** *** завзели тоя сайт. Тоя тука дето има 100 поста в стил клатя банковата система и разчитащ на невежеството на четящите да търка нара една година. Предоставяне на ликвидност и заем имат разлика от тука до луната.
125
4
 
4
 
! Отговори
До 152 преди 9 години
Само ти миришеш тук на НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ, подкопаващ БНБ, стожерът на българските влогове!
124
7
 
6
 
! Отговори
До 149 преди 9 години
Когато си вдигнеш общата култура и разбереш, че между заем и кредитна линия има разлика, няма да стоиш още в стадото на Бойко Борисов!
123
3
 
6
 
! Отговори
До 147 преди 9 години
Стига с тия крясъци в стил Бойко Борисов! Не осъзнаваш ли, че можеш да си висиш в затвора заедно с овчаря си 5-15 годинки? Не си мисли, че IP-то ти не може да се проследи!
122
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи ето какъв бил плана на бкп и *** -още заеми.
121
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вземаме милярдите сега, харчим ги "тея дни" и децата ни ги плащат в следващите 20 години. Мъъдро, много умно! Дали няма се финансира пак потока с това? Напоследък нищо не се чува... А какво стана с медиците? Докато всички мислят за парите си в банките - нашите си въртят далаверките на сянка... След седмица-две като забравим ситуацията ще ги върнем ли тея милиарди обратно?
120
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За сведение на мазачите на филии, на консултациите при президента, в момента, в който Борисов е подхващал поредния опит да торпилира консенсус по обсъжданите теми, Бареков буквално му викал: Айде, млъкни! и така го е поставял на мястото му. Затова не се чудете защо бойко стоеше като наказан пред журналистите след консултациите.
119
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ахмед Доган е замесен и той клати държавата ,нашите политици го знаят но нищо не предприемат срещу него и СБ