Кристалина Георгиева е фаворит на Юнкер

Белгийската преса за двете основни кандидатки за външен министър на ЕС
Обновена: 16 юли 2014 11:18 | 16 юли 2014 11:18, Елка Василева
71
Кристалина Георгиева е фаворит на Юнкер
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

В навечерието на днешния специален Европейски съвет, на който се очаква държавните и правителствените ръководители от ЕС да определят следващия върховен представител по външната политика и сигурността, тази сутрин белгийската преса представя двете основни (според медиите) кандидатки – българския еврокомисар Кристалина Георгиева и италианския външен министър Федерика Могерини.

Европейският съвет ще обсъди тези две имена, освен ако няма и друго предложение, но решението се очаква да бъде съобразено с желанието на новоизбрания председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който се стреми към възможно по-голям брой жени в ЕК, се посочва в информацията. В съпътстващ редакционен коментар се допълва, че предложенията за еврокомисари досега разочароват заради липсата на достатъчно жени.

Кристалина Георгиева е представена като фаворита на Юнкер за поста и като "много сериозен кандидат". Допълва се, че тя отговаря на повечето изисквания, необходими за координирането на външната и отбранителната политика на ЕС. Отчита се, че в настоящото си качество тя познава множество важни политици по света. Опитът й на международното поле се допълва от вещината й да борави с числа в момент, когато икономиката остава трън в петата на Европа, се посочва в статията.

Отбелязва се, че Георгиева не е носител на ярка политическа окраска, макар да е причислявана към християндемократите, а не към социалдемократите. Предимството на Георгиева пред Могерини е основно опитът. За Георгиева слабост трудно може да бъде отчетена, тя бива възприемана като един от успехите на комисията на Жозе Барозу, пише в материала.

Федерика Могерини е представена като "протежето на италианския премиер Матео Ренци". Повтарят се твърденията, че държави от Централна и Източна Европа са против нейната кандидатура, както и че отношенията й с Русия са твърде близки. Въпреки че е енергична, липсата на опит при нея е сериозен недостатък, тъй като Европа се нуждае от върховен представител, който вниква надълбоко в залозите на международната политика, се казва в статията. Допълва се, че според злите езици Могерини дължи напредъка си основно на своя пол, тъй като Ренци е целял да състави правителство, в което половината министри да са жени.

Отбелязва се, че Могерини влиза в италианската политика едва през 2008 г., като последователно става член на парламентарната комисия по външна политика и отбрана и председател на италианската делегация към Парламентарната асамблея на НАТО. Отчита се, че вижданията й по повод разпространението на ядреното оръжие съвпадат със становището на президента на САЩ Барак Обама. Статията завършва с обобщението, че очакваният днес избор ще бъде определящ за мястото на ЕС на международната сцена.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
6
 
! Отговори
бостанско плашило преди 9 години
Няма да е Кристалина. Ще е Karel De Gucht!
31
2
 
5
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Германската династия също така и райхканцлерката на Германия са отговорни эа инваэията в Цяла Европа, както се вижда няма К Р А Й!!! Эакон е каквото си направил ще ти се върне!!! Тоэи эакон е общ и се отнася до всички живи същества!!!
30
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки национален предател подкрепя това ***, което е готово с радост да ни напълни с *** и араби, защото така щяла да се реши демографската криза у нас. Поредното доказателство, че някои "хора" са по-загрижени за игричките на чиновниците от ЕС, отколкото за собствената си държава.
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AGA!Edinstveniq dostoen EuroKomisar za posta na Europeiskiq saioz e koi? Toi e, toi e, toi e (((((Volen Siderov..... Nai dobriq sred dobrite e po prisvoqvane na srebarnici i jaltici, a dane govorim za eurosredstva, kakvo moje da napravi toq hvarlqch! Mnogo pati e dokazval i go e pokazval na otkrito, na svoi prevarjnici i to sas cqlata si golota!
28
9
 
17
 
! Отговори
дядо Йоцо преди 9 години
Тая ни набута арабите и черната *** от Африка и продължава. Тя вече не мисли за БГ интересите, а за интересите на САЩ.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tazi falshiva I licemerna jena po-fobte da ne be bulgarka zashtoto mnogo dobre e izvestna sus sluginaja kum USA. Zashtoto sled vreme I imeto I nqma danpomnqt no shte se znae, che e bila ot Bulgariq. Taka sled predstrlstvata na politicite ni v svetoven mashtab nikoga Bulgariq nqma da ima avtoritet. I vsichko za smetka na bedniq I ograben narod!!!
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V politikata ima mnogo gnus no tazi e nachelo! Rqdko se sreshta tolkova protiven chovek! Ponqkoga Maikata priroda si pravi golemi shegi I edna ot tqh e Stalinka.
25
7
 
8
 
! Отговори
Тоя филм преди 9 години
не го ли гледахме с Миглена Кунева и тя беше фаворит. А после какво стана.
24
11
 
23
 
! Отговори
666 преди 9 години
Тази е отвратителна кариеристка, мислеща единствено и само за себе си и за никой друг. Някой в България запомни ли я с някаква помощ за страната при толкова бедствия, а не забравяйте, и аварии, които ни се случиха през нейния мандат? Идваше тук, сополевеше се и лъжеше по телевизиите и си отиваше в нейния си луксозен свят. Поредното българско продажно ***, ламтящо за пари и изпълняващо чужда воля за сметка на народа си! Отврат!!!
23
3
 
10
 
! Отговори
Баба ви преди 9 години
До АнонименНе омаловажавай факта. Поогледай се наоколо и ще забележиш, колко малко са хората умеещи да работят с проценти и квоти. Бивш мой шеф с инженерно образование ме беше попитал как да сметне 2% отстъпка, като раздели сумата на 1.02 или, като умножи сумата по 0.02 и резултата извади от първоначалната сума. И не е само тай. Те са МНОГО.
22
9
 
13
 
! Отговори
Goran преди 9 години
Това просто не е вярно. Никога политик от ранга на Юнкер няма да допусне явно да влияе на избора на българското правителство. Удивително е, че Кристалина Георгиева използва толкова долнопробна агитация !
21
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Юнкер е банкер женкар и Кристалина му е фаворитка.
20
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Специалистката по демография, която иска да ислямизира българския народ, трябва да бъде обявена за персона нон-грата, а не да се опитват да я пробутват за български еврокомисар
19
7
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Това е пропаганда.Никой не се кани да я предлага,платена гербаджийска пропаганда.Ще видите че тя няма да стане никаква,но ще почакаме и ще видим.Сега пада голямо напъване от страна на Герб,голяма пропаганда,доколкото разбрах има и пиар щаб създаден за целта,но ще поживеем и ще разберем.
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VINAGI SUM SE PITAL KAK NAI-GNUSNOTO NA BKP E PROBUTVANO NA VISOKI POZICII, KAKVA E KADROVATA POLITIKA NA TAZI PARTIQ? SPRAVKA - IVAN KOSTOV, BOIKO BORISOV, CV.CVETANOV, STALINKA, STANISHEV, PURVANOV, VIGENIN, DUBOV, CECKA CACHEVA, KRASIMIR VELCHEV, PLEVNELIEV I DESETKI TAKIVA SVOLOCHI KOITO UNISHTOJIHA BULGARIQ.
17
4
 
17
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Не знам дали това с името Сталинка е вярно, но ако е наистина така, каква вина има тя, че са я кръстили по този начин? Когато се родим, родителите ни избират имената, не си ги избираме ние.
16
10
 
35
 
! Отговори
Булгар преди 9 години
И досега въпросната персона какво точно направи за България? При всички горски пожари, наводнения и бедствия осигури ли и един евроцент, така както тичаше да лобира за сръбските наводнения или където и да е другаде?Освен с откровението й, че сирийските бежанци ще помогнат за оправянето на демографската криза в България, с друго няма да я запомня
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подходяща е, защото борави с числа и знае таблицата за умножение.
14
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврейското лоби не спи!
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tova komunistchesko izchadie neznaino kak se ozovalo v Svetovnata banka e idvala prez 1994 pri privatizaciqta za pomaga pri razgrabvaneto na Bulgariq. I nensprazno q probutvat na visoki pozicii I nenaprazno se sdudhi s agenta "BUDA" da dovurshat Bulgariq. Tova e naistina gadna, prodagna koministicheska izdunka. I imeto I e STALINKA koeto e promeneno sled 1989. Gnusna prodagna tvar!!!!!!!!!