Френското правителство хвърли оставка

Преди ден министър призова за нови икономически насоки
Обновена: 25 авг 2014 14:10 | 25 авг 2014 11:35, Бойчо Попов
10
Френското правителство хвърли оставка
Президентът Оланд и премиерът Валс (вдясно). Снимка: Ройтерс

Министър-председателят на Франция Манюел Валс е представил оставката на правителството си на президента Франсоа Оланд в понеделник, става ясно от прессъобщение на офиса на френския държавен глава.

В изявлението се твърди, че ново правителство ще бъде формирано във вторник в съответствие с "посоката, която той (президентът) е определил за нашата страна".

Този ход идва ден след като левият министър на икономиката Арно Монтебур призова за нови икономически насоки и постави под въпрос икономическата политика на Германия, която той нарича "мания по бюджетната дисциплина“.

В неделя министърът на икономиката призовава за "съпротива" срещу форсираната от Германия политика на икономии в Европа.  

По време на среща на социалисти в неделя той настоя за бърза промяна на курса на европейските правителства. В противен случай те щели да загубят своите избиратели за сметка на популистки и екстремистки партии, предупреди той, цитиран от Ройтерс.

В това отношение Франция трябвало да поеме инициативата и да предложи алтернативи на "деструктивната идеология". Приетите от 2008 г. насам финансови кризисни мерки за намаляване на бюджетните дефицити „разрушиха икономиките на Европа“. Вместо да се насочва фокусът върху намаляването на дълга, "би следвало потребителите да бъдат подкрепени, така че потреблението да се съживи“, казва Монебур.

„Франция е втората по големина икономика в еврозоната, петата по големина икономическа сила в света, и, дами и господа, няма намерение да се води по прекомерните мании на консерваторите в Германия", казва той. За потенциални съюзници той счита своя германски колега Зигмар Габриел (SPD) и италианския премиер Матео Ренци.

Монтебур е известен във Франция с острите си думи и не крие намеренията си да стане президент. С изявленията си той постави настоящия президент Франсоа Оланд под натиск, защото той наскоро потвърди отново плановете си за съкращения на разходите и данъчни облекчения за компаниите.

Франсоа Оланд пое ангажимент да съкрати публичните разходи с 50 млрд. евро за периода 2015 – 2017 г. Същевременно обаче той обеща данъчни облекчения за бизнеса, който разкрива нови работни места, а наскоро даде заявка, че ще има данъчни облекчения и за домакинствата.

По-рано в неделя службата на Оланд отказа да коментира изказването на министъра. От пресслужбата на премиера Манюел Валс са заявили, че Монтебур „отива твърде далеч“. 

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето така се прави. А не като онова недоразумение Орешарски.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 5Значи масоните се ръкуват като п*тки.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Antikokakola!Bravo na choveka na Snimkata! Toi e chustvitelen antipopulist! Mnogo dobre znae che, v edna Darjava koqto e s mogashta ikonomika, bez imigraciq ot talanti, tq se topi kato maslo! Primerno v Balgariq e primer na pakubno polojenie!
4
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така се прави. Когато управлението не върви, хвърля се оставка навреме, а не се забятачват нещата година и кусур, докато държавата съвсем се затлачи. Затова Франция е световна сила, а ние сме на световната опашка, последни в Европа.Нека българските социалисти се поучат от френските си колеги как се управлява демократично?Затова евала на Борисов, че подаде оставка миналата година, макар после *** от БСП да му го изкараха през носа. На всички нас ни го изкараха през носа. Обеца на ухото ни.
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези се ръкуват като п*тки.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Машала!Всеки ден да хвърля оставка!
1
6
 
11
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Боли мЪ фарЪ!