Могерини почти сигурно ще оглави дипломацията на ЕС

Никой не вижда алтернатива, твърдят европейски източници
Обновена: 27 авг 2014 20:39 | 27 авг 2014 20:39,
38
Могерини почти сигурно ще оглави дипломацията на ЕС
Снимка: Reuters

Номинацията на италианския външен министър Федерика Могерини начело на дипломацията на ЕС е почти сигурна, съобщиха европейски източници, цитирани от Франс прес.

"Номинацията й вече е извън съмнение", каза един източник. "Никой не вижда алтернатива", според друг източник. "Все пак още нищо не е факт", посочи трети.

Италия енергично защитава кандидатурата на Могерини за поста шеф на дипломацията на ЕС, чийто титуляр ще се посочи от държавните и правителствените ръководители на ЕС на извънредна среща в събота.

Още по темата
На предишната среща на върха на 16 юли не бе постигнато съгласие между лидерите на ЕС. Кандидатурата на Могерини бе блокирана от няколко източноевропейски страни, които я упрекват, че е твърде благосклонно настроена към Русия в украинската криза, а и се безпокоят от мястото си в бъдещите европейски  институции, отбелязва АФП.

Другата кандидатка е сегашният еврокомисар за хуманитарните въпроси българката Кристалина Георгиева, припомня агенцията.

Европейските лидери обаче са се договорили приемникът на британката Катрин Аштън да е от социалистическото семейство. Френският президент Франсоа Оланд дори уточни, че ще е жена, а социалистическите лидери защитават Могерини, отбелязва Франс прес.

Могерини е критикувана за липсата на опит след само няколко месеца начело на италианската дипломация, но "не е начинаеща", във всеки случай не колкото Аштън при номинацията й през 2009 г., подчерта европейски източник.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
EUSSR преди 9 години
Хич не ми дреме за брюкселските търтеи , но се радвам че няма да е нашатагербаджийска лелка Сталинка .Всичко което не е изгодно за Плювньо и тиквения вожд , е в полза на България .
28
2
 
1
 
! Отговори
Нормален преди 9 години
До казана с българите в Пъкъла намяло дявол, който да натиска опитващите се да излязат... имало комунист/ социалист!
27
1
 
1
 
! Отговори
Имани преди 9 години
"От трън та на глог че е по-висок", между впрочем и жените са на иэчеэване:-)))!!!
26
1
 
2
 
! Отговори
ррррр преди 9 години
Министър/ министърка - жена ли съм/мъж ли съм...
25
4
 
6
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Ще е огромна изненада, ако ЕС предпочете Кристалина Георгиева. засега тя се харесва само от Плевнелиев, Бойко Борисов и ГЕРБ. Това достатъчно ли е, за да стане еврокомисар по външната политика на ЕС?
24
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Не не може да е толкова "опитна" като нашата Сталинка.Тя нашата е вряла и кипяла в международните и дипломатическите отношения.Не сбърках тя просто се е родила научена като много от нашите първи политици,нали знаете то българина всичко знае и всичко може,че и Сталинката е такава за всичко става щом е от Герб.
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-добре г-жа Могерини, отколкото Кристалина Георгиева. Последната там да си получава голямата заплата и да продължава да върши нищо. Най-безполезния български политик в настоящия момент. Не ми размахвайте патриотизма си господа, на ГЕРБ съм гласоподавател.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е Станишев?Мишката пак се скри.НЕЩАСТНИЦИИИ!
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Благодарение на тъпите комунисти които номинираха Вигенин а исканата Кристалина не сме в това положение!За пореден път стана ясно че да си комунист трябва нещо да ти тропа в кратуната.
20
2
 
4
 
! Отговори
Кой-Той преди 9 години
До МРАВКАМравката си е мравка и такава си остава,с мизерна и дребнава душица - нещастна .
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
sa e momento Pliuvnalvanalaliev da izvadi Jokera, Rumunia Jeleva- da sierazmeniat s Kristalnata Reshetkainace zaradi zagubata na svetovnoto ne mi puka ce Italianskoto mome ste stava shefkinia- neka!Avanti Ragace, dolu Reshetkata
18
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със сигурност няма да оглави нищо, след нахлуването в Украйна на официални руски войски тази нощ.Да ви е честит Доналд Туск шеф на европарламента другари!
17
6
 
1
 
! Отговори
мдаа преди 9 години
ами голяма е ползата приятел...но трябва да знаеш това,което др не знаят-чия роднина е могерини,кой стой зад роднината й и чии интереси ще защищава...но вие явно не знаете това...когато научите отговора,тогава не би следвало да си задавате въпроса каква е ползата от тия еврокомисари...защото е голяма..
16
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И каква е ползата от тия еврокомисари? Наща Кристалинка какво направи за бедстващите в България, освен да обикаля света и да се снима ухилена, и да вика ЙЕС СЪР, на един с доста *** произход!
15
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля,че ще е по-добре за нас ако предпочетат италианката.Кристалина си показа,че е чиста кариеристка и върви натам накъдето духа вятъра.Освн това за нея наводненията в България бяха само добър фон за снимки на нея и ухилените дундурковци около нея
14
11
 
8
 
! Отговори
st преди 9 години
Излагате се ЕС със тази женица ученичка.
13
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе ,защо говорите глупости.Още преди два месеца Меркел каза,че са се споразумели този пост да бъзе за социалист.След като ПЕС подкрепиха Юнкер, от ЕНП казаха,че ще подкрепят техен кандидат.Ето така се правят коалиции.Тази номинация не е изненада за никой.
12
18
 
19
 
! Отговори
жабета преди 9 години
СерГея е в дъното на тази номинация . Като няма да е той няма да никой от България . Херсонски авар ньеден !
11
18
 
10
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Тая *** е била редовна на Бунга Бунга фиестите, няма как иначе да е фаворит. Европейската дипломация е като албански войник. Боя е в кревата
10
9
 
8
 
! Отговори
Овчо преди 9 години
На Магарини ако и го отпора дали ще и се оправи физиономията? Може да живне.