"Златните паспорти" на Малта привличат китайци и руснаци

Срещу 650 хил. евро новите "малтийци" могат да работят в целия ЕС
27 авг 2014 11:12, Миглена Иванова
9
"Златните паспорти" на Малта привличат китайци и руснаци
Снимка: Reuters

Руснаци, китайци и граждани на държави от Близкия изток проявяват най-голям интерес към схемата за продажба на паспорти в Малта, съобщава онлайн изданието euobserver.com.

Говорителка на британската компания Henley & Partners, която се занимава със спорната схема, е коментирала пред изданието, че откакто схемата заработи през тази година, заявления са подали над 200 души от 30 националности.

Основните географски области, от които произхождат кандидатите, са Близкият изток и Северна Африка, Русия, Китай и Югоизточна Азия, допълват от компанията.

Кандидатите за малтийско гражданство ще донесат на страната над 200 млн. евро. Някои от тях вече са преминали тестовете за проверка на Henley и от страна на малтийските власти.

Припомняме, че Парламентът на Малта одобри програмата за “златните паспорти” в края на миналата година. Предвижда се малтийско гражданство да получават граждани на трети страни – извън Европейския съюз (ЕС), които преминат надлежни проверки, докажат, че са с чисто криминално досие и платят 650 хил. евро. Средствата влизат в специален фонд, наречен “Бъдещи поколения”.

Програми, с които да привличат граждани на трети страни, разработиха и редица от уязвимите, периферни страни от еврозоната. При тях обаче се издава само разрешително за постоянно пребиваване и се изисква покупка на имот на определена стойност. Тези схеми, известни като "златни визи", също генерират интерес от страна на китайци и руснаци.

Според британската компания при подобни схеми в други страни отпадат около 25-30 на сто от кандидатите.

Едно от ключовите изисквания е кандидатите за малтийски паспорт да са пребивавали поне 12 месеца в страната, преди да получат гражданство. Това означава, че “новите граждани” на средиземноморската страна ще получат паспортите си през пролетта на следващата година.

Програмата на Малта ще приключи, след като бъдат издадени 1 800 паспорта.

Новите малтийски граждани получават правото да живеят и работят във всички 28 членки на ЕС и да пътуват без визи в 69 страни извън ЕС, включително САЩ.

Консервативната опозиционна партия в Малта критикува схемата, защото според политическата сила така страната изглежда сякаш има нужда от пари и се подкопават призивите за солидарност към бежанците, които пристигат нелегално в ЕС.

Опозицията в страната освен това твърди, че британската компания е в конфликт на интереси, тъй като управлява проекта и получава дял от таксите.

Депутати от Европарламента и бившият еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг също разкритикуваха схемата с мотива, че това намалява стойността на концепцията за гражданство на ЕС. Въпреки това в Договора за ЕС няма нищо, с което Брюксел да се противопостави на Валета и да спре продажбата на паспорти.

В момента управляващите в Малта са на “турне” по света, за да привличат допълнителен интерес към програмата.

Още новини от "Свят" четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V Ispania samo triabva da si kupiat jilishte za 150 000 evro. Y sushto iskam da dobavia che ne vsichki durjavi izvun Evro suiza sa tretia sviat
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Простотии..аз ако имам 650 хиляди евро ще съм преритал за малтиийски паспорт за да работя кадето и да е в ЕС..
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък си мислех, че всички искат да отидат в Русия понеже там живота е прекрасен... как съм се заблуждавал :(
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези хора спокойно ще се подвизават в България,могат да внасят оръжие,дрога,проституция,а Малта вече ще си е опънала келепира и ще се правят а ,,ни лук яли,ни лук мирисали,,.Кой ще даде толкова пари за нещо от което няма да изкара бърза файда. На тези пак ние ще им плащаме масата
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами комунистическите крадци накрая в Малта, *** малтийци след време ще са повече от тях
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nie si gi podarjavame nashite
1
1
 
5
 
! Отговори
100 преди 9 години
А ние защо стоим, все плачем че няма пари.