Война на газа: как Путин раздели Европа с "Южен поток"

"Адевърул": Комбинира "разделяй и владей" с "предложение, на което не се отказва"
Обновена: 19 сеп 2014 14:07 | 19 сеп 2014 13:25, Елка Василева
140
Война на газа: как Путин раздели Европа с "Южен поток"
Снимка: Reuters

Под заглавие "Война на газа: как Путин раздели цяла Европа с газопровода "Южен поток", румънският вестник "Адевърул" пише, че руският президент Владимир Путин е успял да всее раздор в цяла Европа с помощта на газопровода, като е предоставил серия преференциални енергийни договори на някои държави, така че сега Европейският съюз е в невъзможност да отговори по съгласуван начин на руската агресия в Украйна.

"Южен поток" предизвика нов скандал във вътрешността на ЕС, след като Европейската комисия заплаши завоалирано България и дори Сърбия, че може да наложи санкции, ако те продължат проекта, посочва вестникът.

Путин комбинира сентенцията "разделяй и владей" на Макиавели с "предложение, на което не се отказва" от филма "Кръстникът".

Всички страни в региона се втурнаха да подписват споразумения с Русия и "Газпром", след като получиха "оферти, на които не можеш да откажеш": България получи намаление с 10 процента на цената на газа, Сърбия подписа споразумение с "Газпром" за изграждане на ново подземно хранилище за природен газ, а Унгария ще има два нови реактора, построени от руския гигант "Росатом" на стойност 10 млрд. евро с кредит от Русия, посочва "Адевърул".

Изданието припомня за възраженията на Европейската комисия спрямо "Южен поток" и за начина, по който България е опитала да заобиколи европейските предписания. Властите в София обявиха, че спират проекта, но в края на август български медии показаха как работници на пристанище Варна продължават да правят място за тръбите.

В Сърбия заместник-директорът на "Газпром" Александър Сиромятин каза, че строежът в сръбския участък започва през октомври и че "Газпром" очаква България да издаде разрешение за строителство веднага след изборите на 5 октомври, пише "Адевърул".

Вестникът информира за реакцията в Брюксел от сряда вечерта и цитира изявленията на говорителката на Европейската комисия по енергийните теми Марлене Холцнер.

"Адевърул" определя като "причина за тревога" отношенията между австрийската група OMV, която притежава румънската компания Петром, и руския гигант "Газпром".

Президентът Траян Бъсеску предупреди неотдавна OMV, че в медиите се появяват информации, според които ОMV Австрия лансира политики, които не са в полза на румънската държава.

Вестникът посочва, че изявленията на Бъсеску са дошли, след като ОMV е стигнала до споразумение с "Газпром" за изграждане на австрийския участък от "Южен поток". Нещо повече, шефът на ОMV Герхард Ройс започна да лобира на европейско равнище за газопровода, твърдейки че наложените на Русия санкции няма да повлияят на строителството. Според анализатори на института "Чатъм хаус" ОMV може да изнася по газопровода "Южен поток" газ от Черно море. Този газ трябваше да осигури енергийната независимост на Румъния от 2019 г., напомня вестникът.

По-рано, през юни, Ройтерс съобщи, че "Газпром" може да купи пакет от 24,9 процента от акциите на ОMV от суверенния фонд от Абу Даби. "Газпром" отрече информацията.

Макар че Европейската комисия сега оказва натиск на източните държави, редица страни от Западна Европа имат много по-тясно сътрудничество с Русия в енергийната сфера, отбелязва "Адевърул" и напомня за отношенията с италианската компания ENI; с Enel; с British Petroleum, и с E.ON, Wintershall, GdF SUEZ (Франция) и Gasunie (Холандия) в газопровода Северен поток.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Завиждат на България заради това, че води добра политика и си уреди големи проекти.
13
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГОЛЯМА ЗАВИСТ ЗА ТОВА ЧЕ ГАЗОПРОВОДА ЩЕ МИНЕ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ. ВОДЕТЕ И ВИЕ УМНА ПОЛИТИКА ЩЕ ИМАТЕ И ВИЕ ГОЛЕМИ ПРОЕКТИ. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
12
9
 
37
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
Путин за пореден път показва, че е политик от висша класа... а ЕС с шотландските гайди... и САЩ с барабаните от митичния Тамбукту... а бе кво да каеш... пак сме от е*аната страна...
11
32
 
8
 
! Отговори
KKK преди 9 години
До ЕкспертПрав си, единствената причина да сложим мораториум на технология която се е ползвала вече многократно у нас е зада плащаме скъпия руски газ. Но това е положението докато ни управляват национални предатели и комунисти
10
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как Путин раздели Европа с "Южен поток" ли?Просто свали правителството на 5-тата Руска колона агенти на ДС-КГБ в БГ като им натика тръбата отзад.Сега се мъчат да се измъкнат от опразването на КТБ ,а истината е ,че с парите от банката шайката Осешарски -Станишев платиха ненужните никому тръби.
9
3
 
33
 
! Отговори
Петър преди 9 години
Значи другите държави могат да си подписват договори с когото си искат, а само ние не можем!!!??...Как пък не може да се намери един свестен политик в тази прекрасна Родина, който да се захване да работи за държавата, а не за лични интереси.
8
2
 
34
 
! Отговори
Петър преди 9 години
Значи другите държави могат да си подписват договори с когото си искат, а само ние не можем!!!??...Как пък не може да се намери един свестен политик в тази прекрасна Родина, който да се захване да работи за държавата, а не за лични интереси.
7
0
 
15
 
! Отговори
курчо преди 9 години
До ЕкспертДа ти вляза между филийките
6
3
 
35
 
! Отговори
Есперт по какво? преди 9 години
По какво си експерт ти дървена глава такава ? Не само България,цяла Европа е зависима от руския газ ,експерте ...и защо немци ,австриици ,италианци се борят за евтиния руски газ ,а ние не а?
5
7
 
42
 
! Отговори
КОНГРАЧУЛЕЙШЪН преди 9 години
НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА, КАК СТАВА ТАКА, ЧЕ ПРОБЛЕМИТЕ С РУСКИЯ ГАЗ ГИ СЪЗДАВАТ САЩ И ЧИННОПРЕКЛОННИНИЯТ ИМ ЕС И НЕЗНАЙНО КАК, ТОВА СТАВА ПРОБЛЕМ СЪЗДАДЕН ОТ РУСИЯ. АКО НАИСТИНА ПУТИН УСПЕШНО ПРИЛАГА СТРАТЕГИЯТА "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ", ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО И АПЛОДИСМЕНТИ ЗА ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ. ВСЕ ПАК ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ КОЙ КОМАНДВА ПАРАДА И КОЙ ПЛАЩА МУЗИКАТА.
4
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти си вреден за БЪлгария ***
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврото падс,лева се дига.Това трябваше да се случи още преди 1 година.Настъпи моменъа за спекулата и аз съм готов този път.Новите милионери идват и те финансови патриоти и ще изведат БГ от глада и срама.Мафията е аут,защото парите им масово са в евро.Брюксел няма да спаси Мафията,която запуши КТБ.Почва се.До 2015 всичко ще е факт.
2
4
 
44
 
! Отговори
ноби преди 9 години
Абе , "експерт". Ти си бая тъпо парче. Сигурно някой пиян руснак те е напорил на морето и сега сънуваш кошмари
1
5
 
49
 
! Отговори
БАТМАН преди 9 години
Какъв експерт си ти бе *** смотан ... да дупчили за шистов газ. Абе кърлеж ти наясно ли си,че шистовия газ ще е 3 пъти по-скъп от руския бе ***? Газа е най-екологично чистия добив.. ***.. Какви 2% от енергеийните мощности говориш.. 85% от газа ни идва от Русия.. Германия що взема полвоината си газ от Русия ами не я дупчат Американците за шистов газ?