Юнкер: Късно е да започвам кариера на диктатор

Следващите 5 г. ЕС няма да се разширява
Обновена: 22 окт 2014 12:00 | 22 окт 2014 11:51, Елка Василева
25
 Юнкер: Късно е да започвам кариера на диктатор
Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

В следващите пет години ЕС няма да се разширява повече, не искам да подвеждаме държавите, кандидатстващи за членство. Това заяви новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург.

В мандата на новата комисия не се предвижда ново разширяване. Ако е необходимо, преговорите с държавите кандидати ще бъдат ускорени, но няма да приключат, поясни Юнкер.

Новоизбраният председател на ЕК открои приоритетите пред своя екип, като отбеляза, че не очаква от комисарите сляпо подчинение. На моята възраст е късно да започвам кариера на диктатор. Ще искам от комисарите да се чувстват свободни и да бъде уважавана свободата им на политическо мнение, заяви Юнкер.

Големият губещ от новото разпределение на отговорностите в ЕК съм аз, тъй като преотстъпвам част от правата си на моите заместници, добави той.

Юнкер отбеляза, че неговият екип е съставен от четирима бивши премиери, 18 бивши министри, седмина досегашни еврокомисари, ката жените в екипа са девет. Ако искахте комисия като досегашната, трябваше да ми кажете, но комисията, която предлагам, цели да бъде по-ефикасна, посочи той. Искам да променя досегашния похват всеки комисар да работи само в своята област, отделен от останалите, посочи Юнкер.

Или ще успеем да направим от Европа политически орган за справянето с големите въпроси, или ще се провалим, ако се занимаваме с дребните. Младите трябва да получат възможности, иначе ще се провалим. Обещахме на европейските избиратели ЕС да се занимава с големите проблеми, заяви новоизбраният председател.

Искам Европа да има най-високите постижения в социално отношение. Основната ни задача е да се справим с равнищата на безработицата, трябва да се работи в областта на цифровата икономика, необходими са инвестиции в този отрасъл, посочи Юнкер.

Той съобщи, че унгарският еврокомисар Тибор Наврачич няма да отговаря за въпросите на гражданството (заради съпротивата на евродепутатите), а ще поеме отговорностите за образованието, културата и спорта. Гражданството ще бъде разпределено на еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос (Гърция).

По-късно днес ЕП ще гласува комисията на Юнкер, като правилата предвиждат да я утвърди, да я отхвърли или да отложи гласуването. Ако бъде подкрепена, новата ЕК предстои да бъде назначена от Европейския съвет по-късно тази седмица и да встъпи в длъжност от края на следващата седмица.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Жан-Клод ЮнкерЕСек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
19
 
! Отговори
звучи разумно ... преди 9 години
... това, което казва Юнкер. Неолиберализмът се провали и остави трагично наследство.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
15 той е твой проблем , нас не ни интересува въобще бялата Златка
11
1
 
25
 
! Отговори
До 11 преди 9 години
Няма нужда да се изгражда нов СССР. Него вече го има - това е ес. Интересно как хората не мислят с главите си. ЕС е точно копие на бившия съюз защото като него всичко управлява отгоре някаква (корумпирана) върхушка. А всички останали сателити подскачат като пуделчета и не смеят да гъкнат. А Евразийския съюз и БРИКС е съюз на напълно НЕЗАВИСИМИ И САМОСТОЯТЕЛНИ ДЪРЖАВИ, които търгуват безмитно помежду си.А ние какво, нищо не можем да направим, ако брюксел не го одобри, даже в наш ущърб!Лицемери!
10
1
 
23
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Аз бих казал ,че не 5 години ,а 10 няма да се разширява ЕС -е ако не се разпадне за тези 10 години . Дефлация е на прага в ЕС и тя е разделена на два лагера Германия и Холандия които кредитират и останалите държави .............. !
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ===========DA.......DA...DA EVROPESKIAT SAUZ SE RAZPADA. S RUSIA SHTE IZGRADIM NOV CCCR.
8
0
 
22
 
! Отговори
До 6 преди 9 години
Ха, ха, сам си противоречиш. Политиците ни са такива и правят това, което им казват от еуропата. А щом са кофти - значи "учителите" им са такива. Логика, братчет.
7
1
 
32
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
За съжаление много се лъжете. Тези думи са чиста демагогия. Няма да се разширява защото видяха кого са тръгнали да приемат - фашистка укруина. А тя ще ги вкара в гроба с крадливото си племе. Това не сме ние дето си трайкаме, тия с вилите ще дойдат и до Брюксел. Да,няма да приемат, ама е късно, пуснахте духа от бутилката. Тепърва ще става лошо, не ни заблуждавайте. Тази *** политика, подкрепяна от краварите, ще види сметката на този диктаторски съюз.Да ни е честито. Пак сме от другата страна
6
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от НОВИЯ СВЯТАбе не мога да разбера що не ходите в Русия?Найш ли колко е хубаво там?
5
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна е в Европа !
4
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да живее и успее Европа и ние в нея.Само политиците ни са кофти.Колкото по-рано се усетят каква е целта на занятието да си в Европа толкова по-добре е за всички.Късмет имаме че сме кандидатствали по-рано,сега и до 5 год. никой няма да влезе в съюза.Трябва да се управи къщичката на съюза и тогава ще се разбере ще има ли нови членове или не за вбъдеще.Стягайте се господа политици на работа и бъдете добри и справедливи към българите.
3
4
 
32
 
! Отговори
=========== преди 9 години
Следващите 5 г. ЕС няма да се разширява-----------дамммммммм в следващите 5 години ЕС ще се разпадне....защото се оказа най-голямата измама в човешката история.......
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
демагог
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На думи добре, но да видим и делата.Добре, че поне старите се разкараха. Най-много ме дразнеше Де Гухт и фашистката му политика спрямо интернет.