ЕС договори намаляване на въглеродните емисии с 40%

Европейските лидери утвърдиха новата Европейска комисия
24 окт 2014 08:52, Елка Василева
13
ЕС договори намаляване на въглеродните емисии с 40%
Снимка: Reuters

Лидерите на Европейския съюз утвърдиха новата Европейска комисия, оглавявана от Жан-Клод Юнкер, заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от ДПА и ТАСС. Новата ЕК ще започне работа на 1 ноември и мандатът й ще продължи до 31 октомври 2019 г. Европейският парламент утвърди новата ЕК в сряда.

Лидерите на страните от ЕС се договориха също така въглеродните емисии да бъдат намалени с поне 40 на сто до 2030 година, предаде БНР. Решението е част от компромис за енергетиката и климата, който беше постигнат късно тази нощ, след като западните страни-членки настояваха Евросъюза да си постави по-амбициозни цели, а повечето от централно- и източноевропейските се съпротивляваха с аргумент, че това ще изложи на риск икономиките им.

Предвижда се още до 2030 г. делът на възобновяемите енергийни източници да достигне поне 27 на сто от енергийния микс, също най-малко с толкова проценти ще трябва да се повиши и енергийната ефективност. Компромисът е станал възможен, след като държавните и правителствени ръководители са отчели, че не всички страни имат еднакви възможности да постигнат тези цели, обясни председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Ромпой формулира основните принципи на споразумението. „Първо – справедливост. Всяка страна ще допринася според благосъстоянието и капацитета си. Второ – солидарност. Тя включва допълнителна подкрепа за страните с по-ниски доходи – и чрез по-адекватни цели, и чрез допълнително финансиране, което да им помогне да догонят останалите в процеса на преход към чиста енергия“, каза Ромпой.

С цел повишаване на енергийната сигурност европейските лидери решиха да се увеличат интерконекторните връзки между отделните страни. Приета беше и препоръка Европейската комисия да бъде информирана за двустранните преговори, които се водят с енергийни доставчици от държави извън съюза.

Друга договореност от снощи предвижда да се развиват ключови проекти от общ интерес в газовата сфера, като конкретно е посочен конкурентния на „Южен поток“ "Южен газов коридор", който трябва да доставя природен газ към Европа от Каспийския регион и Близкия Изток.

Европейският съвет реши още, че следващият комисар по хуманитарната помощ и реакцията при кризи – Кристос Стилиянидис от Кипър, ще бъде и европейски координатор за борбата с ебола. Държавните и правителствени ръководители ще обсъждат варианти за противодействие на епидемията и днес, като се очаква отделните страни да се ангажират с конкретен принос.

Днешната програма на двудневната среща на върха включва още дискусии за икономическата и социална ситуация в Евросъюза – първо – във формат „28“, а по-късно през деня - само между лидерите на страните от Еврозоната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, може да изглежда самотен, но поне бута количката като самотна домакиня. Сигурно отдолу си е сложил продуктите, дето е купил на промоция от супермаркета и е скрил 1 кутия цигари от мъжа си.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България има да затваря 3200 МВт мощности или модернизация / сероочистка.....ама пари няма, производство няма, хората си ограничават потреблението, за да има за основни нужди (храна/дрехи/подслон), но вече и там е нарушен баланса и не се виждат признаци да се оправи... Европа не е друга планета, като изнесем мръсотията в Индия и Китай, няма да стане по-чист въздуха на планетата... в същото време цени 3x "защото сме еко" + емисии......... да продължавам ли!!!!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гнусно използване на деца за илюзорна кауза.Напомня ми на една много известна снимка на Хитлер в баварската си вила с децата на Гьобелс.Започнеш ли да използваш деца за да прокараш политиката си значи нещо не е наред.
10
0
 
10
 
! Отговори
охубоху преди 9 години
ЕК, или поне това ковто минава за ЕК, очевидно иска да загроби окончателно, така наречения, ЕС! Намаляването на емисиите с 40% за такова кратко време ще доведе до спиране на производства и фалит, а това ще е причината, която ще се изтъква, за сключване на споразумението със САЩ за "свободна" търговия. Пригответе се стоки произведени в Китай и Индия с надпис Made in USA и забравете за Made in EU или подобни!Това май ще е "ЕК на разпада", а не на "спасението", както те се нарекоха!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички гледат надясно, само той наляво ;)Интересите му се различават от тези на другите европейци ;)
8
1
 
8
 
! Отговори
преди 9 години
***,изглежда много самотен в тази компания. Всеки му обърнал гръб а той се бутнал в средата..........хахахаххахахахаха
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Намалявайте, намалявайте, те китайците, индийците и др. ще наваксат с пушека заради вас.
6
0
 
17
 
! Отговори
Кирил преди 9 години
Честито самоубийство на Европа. Очаквайте много болка, много бедност, края на Европа като индустриална сила. Всичко ще се внася от Индия, Китай, САЩ, Русия.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това ще доведе до големи икономически последствия за страните членки в негативен аспект.Фирмите ще реагират като изнесат производствата си в Китай ,Турция и Близкият Изток.В резултат на което онези страни ще започнат да цапат още повече щото на много малко хора там им пука за някакви еко норми.В самият ЕС безработицата ще нарастне защото съгласете се не всички могат да бъдат селскостопански работници,лекари или държавни служители..От криза в криза- добре дошли в ЕУ..
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навремето соцлидерите обичаха така да се покават и снимат с деца. Избягахме от един комунизъм за да се натресем на друг. Само квоти, ограничения и санкции. И това ми било демокрация и пазарна икономика. Пълна порнография.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разберете че зелената енергия в България е скъпа заради престъпните закони, които ни задължават да я плащаме няколко пъти по-скъпо отколкото тя струва. Да се надяваме, че като падне държавната субсидия за зелената енергия ще е съпоставима с ядрената по цена.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи да се стягаме токът да стане 1лв за киловат. Те западняците сигурно няма да им е чак такъв проблем, но за бедняците от изтока, сиреч нас най-бедните в ЕС, това ще ни съсипе дългосрочно - и индустрията, и населението, доколкото е останало по тези земи в 2030г.
1
0
 
20
 
! Отговори
realen преди 9 години
Какви въглеродни емисии, какви пет лев?Отидете в едно село да видите как някои хора се отопляват с парцали (изрезки от шивашките цехове) и тровят въздуха на всички. Това никой не го отчита, а замърсява повече от предприятията.Всичко е бош лаф.