ЕК настоява България да намали серния диоксид в околната среда

Страната ни е нарушила директивата за качеството на въздуха
Обновена: 26 ное 2014 14:26 | 26 ное 2014 14:26, Елка Василева
17
ЕК настоява България да намали серния диоксид в околната среда
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия съобщи, че изисква от България да намали равнището на серен диоксид в околната среда.

Това е замърсяващо въздуха вещество от промишлени съоръжения, което може да доведе до дихателни проблеми и влошаване на сърдечносъдовите заболявания, пояснява ЕК.

България е нарушила директивата за качеството на въздуха, с която държавите от ЕС се задължават да спазват дневни и почасови гранични стойности на концентрация и да изготвят планове за качеството на въздуха с подходящи мерки за понижаване на равнищата на серния диоксид.

Гражданите в югозападната и в югоизточната част на страната са изложени на прекомерни концентрации на серен диоксид поне от 2007 г. насам. Мерките, взети в югозападната зона, са били достатъчно ефикасни, за да се приведат стойностите в съответствие със законодателството на ЕС през 2013 г., но в югоизточната зона продължават да се наблюдават прекомерни количества замърсители, вредящи на човешкото здраве, се посочва в съобщението.

С днешното мотивирано становище ЕК иска от България да предприеме перспективни, бързи и ефективни действия, за да изпълни съответните норми възможно най-скоро.

Ако България не предприеме действия в срок от два месеца, случаят може да бъде отнесен до Съда на ЕС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според Е.С. МАРИЦА ИЗТОК е най-големият замърсител. Трябва незабавно да го затворим.
14
1
 
3
 
! Отговори
Сноудън преди 9 години
Е С спря 4 напълно екологично чистите блока на Козлодуй, а сега реве за серния двуокос. Разликата от преди е че СССР бяха предвидими, а новите господари променят мнениеуто си според лобитата.
13
2
 
11
 
! Отговори
7 преди 9 години
а еурогейския съюз кога ще започне да настоява тукашните феодали да повишат доходите на населението? или това не е интересно, въздуха, щастливите прасета, кокошки и третия пол са много по-важни?
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, Човекът - Юнкер каза - Евра 315 млрд няма да паднат от небето - ще привлечем капитал - от бедните - вноски, спрени пари и глоби!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 1: "Тук само *** и араби да останат..."......ти към коя от двете групи принадлежиш ?
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Темата за замърсяванията е важна, но стига с това неизплнение на разни изисквания. Кога ще има и такова за минимална заплата във всички страни членки на европейския съюз?
9
2
 
19
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
Е ТЯ ЦЕЛТА Е ЕДНА. ДА СПРАТ ДА РАБОТЯТ И МАЛКОТО ОСТАНАЛИ ЗАВОДИ В БЪЛГАРИЯ И НАЦЯЛО ДА НИ УДУШАТ ЕС. БАВНО И МНОГО ТАКТИЧНО ЩЕ БЪДЕМ ИЗПРАТЕНИ В ГРОБИЩАТА .
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако се премине на природен газ, няма да има замърсявания. Тогава защо се ослушват за Южен поток? Там е истината!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Години наред,във времето на "прехода",народът бе мамен,ограбван и поставян даже в процес освен на ГЕНОЦИД,но и на "самоизяждане".И всичко това по "план"-обезпечен от ключови постове,технологии и ВПРИМЧВАНИЯ(всякакви).Това ще премине,времето на религиите и ОБЕДИНЯВАЩИЯТ ги ЦИОНИЗЪМ-отминава.
6
4
 
14
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
ПОРЕДНО ЕВРОГЕЙСКО ЛИЦЕМЕРИЕ. ВМЕСТО ДА НИ СЪОБЩАВАТ НЕЩА КОИТО ОТЛИЧНО ЗНАЕМ И БЕЗ ТЯХ НАЙ-ДОБРЕ Е ДА ДАДАТ НОВИТЕ НИ ,,ПРИЯТЕЛИ'' ОТ АВРУПАТА ТЕЗИ ИНСТАЛАЦИИ ИЛИ НАПРАВО ДА ДОЙДАТ ДА ГИ МОНТИРАТ ЗА СВОЯ СМЕТКА ЩОМ ТОЛКОВА МНОГО СА СЕ ЗАГРИЖИЛИ ЗА ЗДРАВЕТО НИ. НО МАЙ ЦЕЛТА ИМ Е САМО ДА НИ НАКАЖАТ И СПРАТ И МАЛКОТО МИЗЕРНИ СРЕДСТВА КОИТО ОТПУСКАТ ОТ ТОВА ФАШИСТКО ОБЕДИНЕНИЕ - ЕС ЗА БЪЛГАРИЯ?
5
2
 
14
 
! Отговори
#$& преди 9 години
.. Серният диоксид е безцветен газ с характерна миризма на ***.. Като най-голям източник може да се смята рафинерията в Бургас, както и тецовете на въглища.. Това означава, че ще поскъпват ток, горива и респективно всичко останало.. Един вид данък 'въздух'.. Интересно ми е как ек замерва тия увеличения, при условие, че почти нямаме промишленост..
4
14
 
7
 
! Отговори
DLL преди 9 години
До Анонимен 3Тъпако Американските марици са единствените в държавата, които отговарят на всички екологични изисквания. Виж тез на др, Ковачки -не. ЕС освен да съди Кенефостна трябва и д глобява, за да им дойде мозъка на бантустанците.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо България ще съдят, да съдят САЩ, нали са техни ТЕЦ Марица, които са най-големите замърсители в ЕС?България на тях нищо не може да им каже, нека ЕС да се пробва!
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EVROPEISKIAT SAUZ GELAE DA VIDI BALGARIA MARTVA-BEZ HORA.HORA ZABRAVETE PARTIINITE SI STRASTI --DA SVALIM GERBI GI IZPRATIM V ZATVORA.
1
8
 
17
 
! Отговори
456 преди 9 години
Абе кажете си го направо,българите да спрат да дишат и да изчезнат,да не тровят въздуха на великите еврогейци!!!Тук само *** и араби да останат и тогава ще миряса ЕС!!!