Евродепутатите вече не са добре дошли в Русия

Москва забрани визитата на литовски депутат
23 яну 2015 19:27,
128
Евродепутатите вече не са добре дошли в Русия
Руският посланик в ЕС Владимир Чижов. Снимка: Ройтерс

Русия заяви, че за момента депутатите от Европейския парламент (ЕП) не са добре дошли на официални визити. Сред причините за това е скорошната резолюция на ЕП за кризата в Украйна, критикуваща руската намеса в страната, пише EUobserver.

Руският посланик в Европейския съюз Владимир Чижов коментира пред изданието, че заявката на литовски евродепутат за среща с руски депутати и политици през февруари е била отказана заради политическата ситуация.

„Изглежда това не е било най-доброто време за неговото пътуване и той трябва да изчака по-подходящо време, когато климатът на отношенията ни ще позволи на Европейския парламент да избягва създаването на допълнителни пречки пред диалога ни“, заяви руският дипломат.

Чижов отбеляза, че визитата „е смятана за подбрана в лошо време“, тъй като ЕП е отказал среща на парламентарната Комисия за сътрудничество Русия – ЕС през февруари, „без да броим последните резолюции за Русия и Украйна, приети от Европейския парламент“.

„Не руската страна предотвратява тези контакти, а, за съжаление, нашите приятели в Брюксел“, допълни той.

Габриелиус Ландсбергис, дясноцентристки литовски евродепутат, трябваше да посети Русия в края на януари заедно с двама свои помощници. Те трябваше да изготвят доклад за отношенията между ЕС и Русия за комисията по външни отношения. Той също така планираше да се срещне с руски дисиденти и адвокатите на Надя Савченко.

Украинската военнослужеща Надя Савченко е офицер от авиацията, участвала (не като пилот) в боевете срещу проруските сепаратисти в Донбас. Тя е пленена и държана известно време в "Новоросия", след което е прехвърлена на руска територия, където е предадена на руските власти. Официално е "арестувана за незаконно преминаване на границата".

Сега Савченко е в затвор в Москва с повдигнати обвинения за съучастие в убийство на руски журналисти. От 40 дни е обявила гладна стачка заради отказа да ѝ бъде осигурена медицинска помощ. Междувременно беше избрана за депутат в украинската Рада и украински представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Ландсбергис заяви, че миналата година Чижов му е казал, че не е в руския „списък за спиране“ - черен списък на длъжностни лица и депутати от ЕС, наложен като отмъщение срещу забраната за издаване на визи на руски политици. Руският дипломат му е предложил да ускори визитата.

Въпреки това на 20 януари той получава обаждане от екипа на Чижов, който заявява, че сътрудниците на Ландсбергис няма да получат визи, тъй като посещението вече няма статут на „официално“. Руският служител също така добавил, че Ландсбергис, който има дипломатически паспорт и не се нуждае от виза, може да бъде спрян на границата. Причината била, че митническите власти решават сами кого да пропуснат.

Председателят на Европейският парламент Мартин Шулц не бе намерен за коментар на инцидента. 

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 68Голям герой си............хахаха............ Ти не си виновен,*** толкова е можла да те възпита.
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИТАР ТАССДиагноз - ***
42
3
 
3
 
! Отговори
печени соросоидчета преди 9 години
По най-новата руска рецепта към бялото месце може да се добави и една тънка ивичка черно маймунско презатлантическо за подобряване на вкуса!Но все пак са почти негодни за консумация освен ако не си много пиянде!според готвача на Путин може да му се капнат и две-три капки ябълков оцет, защото прекомерната консумация води до гадене!!!!!!!!!!
41
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пикал съм на стената на Кремъл друго в русия не си струва да се прави
40
7
 
3
 
! Отговори
печени соросоидчето преди 9 години
Печените соросоидчета по СТАРА РУСКА РЕЦЕПТА се овалват в черен хайвер екстра качество и се консумират за мезе с водчица! Скоро президентът на РФ ще го припомни на западната ***!
39
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До войнжалко че запада не остави хитлер да приключи *** до един
38
6
 
2
 
! Отговори
печени соросоидчета преди 9 години
Забравих да ви кажа, че месото им е жилаво маймунско и преди да го сложите във фурната първо трябва добре да го клъцнете със сатъра!И после го слагате в тенджерата под налягане за поне 4 часа, за да измрат всички *** и червейчета що щъкат в тая гнус! А после печете на 400 поне час и половина! ДА ВИ Е СЛАДКО!!!!!!!!
37
7
 
16
 
! Отговори
войн преди 9 години
Ако не бяха руснаците и преди 70 години дадоха 27 млн.жертви срещу Хитлеровци,сега запада половината щяха да бъдат ***.Четете повече малки и големи"патриоти"не пишете глупости да ви се смеят,вижте историята господа фоби,не мислете,че ако Вие сте забравили или не знаете,другите са толкова *** като вас.
36
4
 
4
 
! Отговори
печени соросоидчета преди 9 години
Е, малко са гаднички на вкус, но с оцетце и чесънче стават! Само винцето да е хубаво!
35
9
 
9
 
! Отговори
ИТАР ТАСС преди 9 години
Мария путина на 29 г В момента живе е в Холандия с Холандски Евреин режисьор
34
4
 
8
 
! Отговори
Истинско наказание! преди 9 години
Така им се пада на мръсните западняци! Сега няма да видят мавзолеят на Ленин!Ей-така ще си умрат, без да са видели мавзолеят на Ленин. Щом го осъзнаят това, ще почнат мигновено да се гърчат в адски мъки и да молят за пощада на душите им!Ама така им се пада, мръсни западняци такива!
33
3
 
4
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Абе другарю разбирач N.54 ти мислиш ли че запада може без споменатите от теб държави ? Кой ще му върши мръсната работа ? Мислиш ли че презадоволеният западен пазар си е самодостатъчен? Дълбоко се съмнявам че въобще мислиш с оглед безкрайноповърхностното ти изказване!
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЯМ СОРОСОИДИА друго нямаш ли какво да ядеш?
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бразилия впрочем не е за Бригс просто търгува с *** не са се засилили да подкрепят раша
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПЪЛНА ЛЪЖА. ЕВРОДЕПУТАТИТЕ МОГАТ ДА ХОДЯТ В РУСИЯ БЕЗ НИКАКВИ ПРОБЛЕМ. ТОВА ЧЕ НА 1-2 АГРЕСИВНИ РУСОФОБИ ИМ Е ЗАБРАНЕНО Е ОТДЕЛНА РАБОТА.
29
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До унуфри ВСВ да не би да е последната война бе унуфри червено а НА ШИПКА БЕ ОРЛОВСКЯ ПОЛК ОТ УКРАИНЦИ а ванга е вещица
28
7
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Спечелих от тотото. И хукнах!! Първо да си купя кола, разбира се..Обиколих автосалоните на Москвич, ВАЗ, ЗАЗ, Волга.......Невроятно!!Имат парно, задна скорост и чистачки! Какви модели, каква технология!! После си купих смартфон ВЕФ/има аларма за събуждане!/ и хладилник "Саратов":)) И телевизор "Електрон"....Отидох на почивка на Хаваите. Естествено летяхме с "Ту":))))) Наздраве др, Путин!! Завладял си целия свят!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес $1.12 за 1 юро. Крах на евро валутата.
26
4
 
6
 
! Отговори
3 преди 9 години
Путин веднъж изброи патрниорите на русия китаи индия бразилия и още се така развиващи се сили я да видим европа Гърция -криза Италия криза Испания криза Германия Англия -тепа нени искат
25
10
 
6
 
! Отговори
а така преди 9 години
Да не идват тук никакви рашунгери. Да копат нефт, за да служат на цивилизацията.