Гърция обръща страницата, край на икономиите и унижението

Тройката международни кредитори остава в миналото, рече Алексис Ципрас
Обновена: 26 яну 2015 12:24 | 26 яну 2015 07:00,
200
Гърция обръща страницата, край на икономиите и унижението
Снимка: Reuters

Лидерът на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че победата на неговата партия на изборите означава, че Гърция оставя в миналото икономиите и унижението, съобщиха световните агенции.

Още по темата
"Гърция обръща страницата, оставяйки в миналото мерките на жестоки икономии и петгодишното унижение", каза Ципрас пред хиляди поддръжници на своята партия, празнуващи в центъра на Атина.

По думите му резултатът от предсрочните парламентарни избори означава, че "тройката" международни кредитори (Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) остава в миналото.

Министър-председателят на Гърция Андонис Самарас призна поражението си от радикалната левица СИРИЗА, като каза, че уважава решението на избирателите.

"Хората в Гърция казаха думата си и всички ние уважаваме решението им. Съвестта ми е чиста", заяви Самарас.

Представители на Нова демокрация и СИРИЗА заявиха, че Самарас се е обадил на Ципрас, за да го поздрави за победата на изборите.

Британският министър-председател Дейвид Камерън предупреди, че резултатите от предсрочните парламентарни избори в Гърция ще доведат до увеличаване на икономическата несигурност в Европа, а това според него означава, че Великобритания трябва да се съсредоточи върху развитието на своята икономика, съобщиха Ройтерс и ТАСС.
 
"Изборите в Гърция ще увеличат икономическата несигурност в Европа. Затова Великобритания трябва да се придържа към нашия план, обезпечавайки сигурността у дома", каза Камерън.

Белгийският финансов министър Йохан ван Овертвелд каза, че според него има определена възможност за обсъждане на формалностите на дълговата програма на Гърция с другите страни от еврозоната, след като на гръцките парламентарни избори побеждава радикалната левица СИРИЗА, предаде Асошиейтед прес.

Министърът заяви преди среща на финансовите министри от еврозоната, че "ние можем да обсъждаме формалностите, ние можем да обсъждаме преструктурирането на дълга, но крайъгълният камък - че Гърция трябва да уважава правилата на паричната политика - трябва да остане както е".

По думите му, дори да може да бъдат променени някои неща, за да се съобразят с исканията на СИРИЗА, "не е възможно нещата да се променят из основи".

Групата на социалистите в Европейския парламент определи победата на СИРИЗА като повратен момент и знак, че икономическата политика на еврозоната трябва да се промени.

В Германия президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман изрази надежда, че "новото гръцко правителство няма да прави обещания, които не може да изпълни, а страната не може да си позволи". Според него, докато Гърция не оправи напълно държавните си финанси, всяка промяна в дълговата програма би имала краткотраен ефект.

Германската опозиционна партия "Левите" обаче определи победата на СИРИЗА като "знак за надежда за ново начало в Европа". Според нея резултатът от изборите е удар за политиките, налагани на Гърция от "тройката" кредитори - Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд - и германското правителство, отбелязва Асошиейтед прес.

Френският президент Франсоа Оланд поздрави лидера на гръцката радикална левица СИРИЗА Алексис Ципрас за победата на изборите и изрази желание за съвместна работа за укрепване на растежа и стабилността в еврозоната, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"Президентът на републиката напомня за дружбата, обединяваща Франция и Гърция, и изразява готовност за продължаване на тясното сътрудничество между двете страни с цел осигуряване на растежа и стабилността в еврозоната в дух на напредък, солидарност и отговорност, което е в сърцевината на споделяните от нас европейски ценности", заяви Елисейският дворец.

Финансовите пазари реагираха нервно на победата на СИРИЗА,  като еврото падна до най-ниското си ниво от 11 години, посочва Ройтерс.

/БТА/

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че бяха ЕС,иначе Гърците да са по бедни и от нас,като знам колко са мързеливи,нищо добро неги чака
73
4
 
9
 
! Отговори
Ареся преди 9 години
Избрали същият *** Като онази *** в президентството -*** на протестна мрежа който иска да обяви война на Русия и който се *** на националните ни интереси и всичко касаещо България.Прекрасно ей сега кредиторите на Гърция ще ревнат от страх и ще подвият опашки за 350млд $ които подариха на Гърците понеже някакъв Гръцки Чехлю е взел властта Абе що ни занимавате с глупости бе....кога от Гръчулята е зависело нещо квото им кажат господарите ще слушат инак ги връщат в 1-Ви клас!!!
72
1
 
9
 
! Отговори
В днешно време преди 9 години
щом управлява Ципрас от Сиризазначи свърши гръцката криза!
71
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците не са мързеливи. Просто така ги плюеха. Но хак им е. Да им ядат оная работа на гърците. Идеализираната демокрация силно се изложи и ще има още и още. Отдавна даваше фира с тия лакомии към арабите, вмешателствата.
70
4
 
19
 
! Отговори
ПАТОК. преди 9 години
Само гледайте.. как след месец.. ще има бой стачки и накрая гражданска война... Но поне имат смелост да кажат не на ес и уса.. Тръгнат ли Балканите тръгва и Европа..
69
11
 
3
 
! Отговори
акълмайстор преди 9 години
А сега вече маляките от СИРИЗА,ще вземат на бедния последната риза!
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Край на икономиите ?! И откъде ще вземат нови заеми , за да продължават да плюскат - от България ли ??????????
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
104-ти! Има още много да се чудиш!
66
9
 
15
 
! Отговори
TPE3BEH преди 9 години
Леле гърците колко са прости...Тегави години ги очакват, скоро може да са и по зле от нас... В родния ми град вече се преместиха няколко семейства гърци.вече съм спокоен, че българите не сме най-простият народ.А и да добавя, още една мини победа за путин... :(
65
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не е Гърция, да слугувате там, никой друг в Европа няма да ви иска!
64
1
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА е в история преди 9 години
Истината е в историята--ВСЯКА държава е просперирала и е постигала напредък-икономически,социялен и политически--САМО когато е ръководена еднолично.Разбира се,едноличното управление изисква този управник да защитава интересите на държавата и народа си,да НЕ е продажен,и да исползва ВСИЧКИ политически ситуации в полза на държавата си.Примери много-всички успешни крале, царе-не само български.
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-големият тарикат на планетата Земя- гръкът! Изцоца 400 милиарда евро от ЕС и няма намерение никога да ги връща. Муахаахахах....
62
6
 
8
 
! Отговори
пълен смях преди 9 години
Този точно с тази риза прилича на комсомолски секретар!
61
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 82-рия идиотАко в Гърция сега е пълна мизерия, в България сега какво е бе умнико?
60
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция ритна запада в *** и метросексуални топчици! Сега той се свива като пребит пес и скимти!!!
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Eхаааа, браво ! Значи лятото ще ходя в Гърция на море. И аз да видя малко благосъстояние, кеф и сиртаки.. Навсякъде ще е като в увеселителен парк- никакви грижи, само ядене и пиене....
58
4
 
19
 
! Отговори
Една от тях преди 9 години
Който и да е начело,каквото и да се случва в Гърция нашите български майки и сестри ще продължават да им слугуват.
57
2
 
21
 
! Отговори
Г.С.Г. преди 9 години
Истината е,че капитализмът в днешният си вид,изчерпа всичките си възможности--доказателствата са много.Като изключим комунизма като управление,трябва да се търсят алтернативи.Надяваха се на новият Е.С.--но се видя че също е безпътна кауза.Може би,трябва да се върнем към старите разбирания за управление-суверенитет и защита на нац.интереси-без глобализация и либерални възгледи.....времето ще покаже.
56
1
 
19
 
! Отговори
валентина преди 9 години
поне нещо отстояват за разлика от нас,ние само кимаме с глава и си мизеруваме,защо за немците може да им се опрощава а за другите не може???имаме нужда от финансова инжекция,абе за година две да обърнат внимание на бедните страни членки,да ги понастигнем малко в начина им на живот,но не им пука,трябва да отстояваме себе си,но ние сме си роби и това е,БРАВО НА ГЪРЦИТЕ
55
0
 
6
 
! Отговори
баш Майстора преди 9 години
Ха ха ха е сега ще го ударят на Живот