Ципрас търси разговори с ЕС, уговори си среща с Юнкер

Новият гръцки премиер ще се срещне в сряда с шефа на ЕК и с френския президент Оланд
Обновена: 1 фев 2015 17:55 | 1 фев 2015 16:29,
73
Ципрас търси разговори с ЕС, уговори си среща с Юнкер
Снимка: Reuters

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас се обади на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по телефона и двамата се уговориха да се срещнат в сряда. Лидерът на Сириза е потърсил Юнкер, стремейки  се към разговори с ЕС. Това съобщиха източници, близки до председателя на ЕК, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Още по темата
Телефонният разговор между Ципрас и Юнкер е протекъл гладко и е завършил с договореност за среща в сряда, 4 февруари. Тогава новият гръцки премиер ще се срещне и с френския президент Франсоа Оланд.

По-рано гръцкото правителство разпространи уточнена програма на предстоящите посещения на Алексис Ципрас. Тя предвижда той за подети Никозия на 2 февруари, на 3 февруари ще бъдев Рим, а на 4 февруари ще се срещне с Юнкер в Брюксел и с френския президент Франсоа Оланд в Париж, припомни ТАСС.

Според правителствени източници в Атина Ципрас се е обадил и на президента на Европейската централна банка Марио  Драги.

През последната седмица между Гърция и ЕС възникна напрежение след изявления на Ципрас, че ще се придържа към твърдолинейната позиция против спасителната програма, договоренас международните кредитори от предишното правителство, припомни БТА. Отхвърлянето на мерките за икономии, включени в тази програма, бе основното предизборно обещание на лявата радикална партия СИРИЗА, чийто лидер стана премиер.

Ципрас обеща и да отпише половината от дълга на Гърция, който въпреки че бе намален, все още възлиза на около 315 млрд. евро.

Дневният ред на срещата между Ципрас и Юнкер не е обявен, но според гръцки медии ще бъде обсъден въпросът за  гръцкия дълг и реформите, които правителството възнамерява да проведе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
18
 
7
 
! Отговори
лудия преди 9 години
рядко са такива хора като този,които да правят нещо в полза на родината! И да НЕ ЗАБРАВЯМЕ! ЧЕ ИМЕННО В ДРЕВНА ГЪРЦИЯ СЕ Е РОДИЛА ДЕМОКРАЦИЯТА, а не в измислени държави като САЩ,Украйна,Македония и куп други.Явно гърците са мотора в съвременна Европа,след тях и испанците се събуждат а ние и този момент ще проспим с тия ***,които ни управляват и крдат!
22
9
 
20
 
! Отговори
няма избор преди 9 години
Ако Гърция светкавично не се надупи пред тройката кредитори, фалира моментално! Затова Ципрас взе да се гърчи пред големите босове на Европа.
21
15
 
12
 
! Отговори
167 преди 9 години
Гръцките политици винаги са успявали. Това показва историята. Вероятно ще го направят и този път. Те си имат сериозни аргументи за това което правят и са си направили добре сметката.Най-интересното е, че всички гърци с които съм говорил вярват че ще успеят и никой не каза, че Ципрас е луд или нещо подобно. Отново са единни и ще видите, че пак ще постигнат целта си дори и да не е на сто процента. Само нас ще ни омагьосват, че е невъзможно да живеем по-добре, защото нашите политици толкова могат.
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
верке , моме непиши толкова глупости на едно место те търсят ЦИПРАС ,макар и ние да имахме един такъв млад кон да бяга ,навсякъде ще се опитат да го спънат ,но народът му се чуства горд,и заеш ли какво казват ,хляб и маслини имаме ПРОДЪЛЖАВАЙ ,
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виж колко лесно ставало - казваш, че няма да връщаш заемите и готово. Опрощават ти ги. И ти дават нови заеми! Кеф!!!
18
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ципрас играе гръцки номера,нали Путин ще му изпраща влакова композиция с рубли.
17
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След няколко месеца и този ще го изрита народа като Станишев
16
3
 
12
 
! Отговори
юнака преди 9 години
направете минималната заплата в фалирала Гърция 180 евро колкото е в икономическа стабилна България и ще го призная за най мъдрия политик в Гърция.
15
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цега ще гледаме как Ципрас си сменя вижданията със скорост 5 на ден.
14
19
 
18
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
В Република България никой не е умрял от глад,освен някой мързелив комунист от яд.
13
13
 
26
 
! Отговори
до 13 преди 9 години
не знам кой умира от глад, по-скоро сме ние. Гърците нямат политици предатели- могат да доят 2 крави, но няма да оставят народа си както направиха бг политиците
12
12
 
27
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Говорим за Гърция и че фалиралите гърци живеят по-добре от богатите българи 100 пъти по-добре. Няма нужда да намесваш Русия, темата е за друго, а не за параноята ви. Плюете Гърция, защото завиждате, че винаги успяват да излязат сухи от водата и пари им наливат и по-добре живеят.
11
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даваите Гърците на Путин какво им се церемоните.Да умират от глад.
10
6
 
14
 
! Отговори
КОКО преди 9 години
До до 1КАКВИ МЕРКИ НЕ МУ ЛИ ОТПУСНАТ ЗАЕМ ДО ДВА МЕСЕЦА Е ПАРТЕР
9
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До do 1Ти ходил ли си някога в Гьрция за да даваш примери взимай си пенсията на село и коментирай пенсията в твоята родна русия
8
15
 
17
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
Защо с Юнкер бе другарЮ Ципрас? Нали сега взора ви към другаря *** е отправен? Той е готов даже да ви изпрати малко (10 000 - 20 000) доброволци, които да ви отърват от европейския, капиталистически гнет. Хайде , време ви е и вие да гризнете от червения хей...
7
8
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Дай имена кои са тези уважавани политици, анализатори и т.н.??? Щото всички водещи немски икономисти са против икономическите "теории" на Меркел. САЩ са излизали от много по-тежки кризи от тази в ЕС с методи обратни на европейските сега. Същите американски мерки иска да приложи и Ципрас.
6
3
 
7
 
! Отговори
до 3 марин преди 9 години
Проверете в "дневник" дали няма да забива, там просто ще изгори защото ще се напълни с седерастки фекалий.
5
1
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Ако не са тези пари да издържат семейства, какво ще правят тези хора- няма работа тук, без доходи , без нищо? Помагат на икономиката с тези пари, че сме съвсем умрели.
4
13
 
24
 
! Отговори
do 1 преди 9 години
Ще ни се да има и по-зле от нас, но няма- ние сме дъното. Просто гърците не са байганьвски овце, да си продават страната за жълти стотинки, да оставят ГДР комсомолки да ги учат как на икономика. Ще има да ги чакаш на гурбет тук- няма семейство в Гърция без роднини в САЩ или Австралия, така че забрави. Крах на Гърция ще има да сънувая- разходи се там и ще видиш, че нма мизерия като тук, никога пенсиите няма да станат 150 евро. Гърция има най-големия търговски флот, а ние имаме най-голяма корупция