Ципрас търси разговори с ЕС, уговори си среща с Юнкер

Новият гръцки премиер ще се срещне в сряда с шефа на ЕК и с френския президент Оланд
Обновена: 1 фев 2015 17:55 | 1 фев 2015 16:29,
73
Ципрас търси разговори с ЕС, уговори си среща с Юнкер
Снимка: Reuters

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас се обади на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по телефона и двамата се уговориха да се срещнат в сряда. Лидерът на Сириза е потърсил Юнкер, стремейки  се към разговори с ЕС. Това съобщиха източници, близки до председателя на ЕК, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Още по темата
Телефонният разговор между Ципрас и Юнкер е протекъл гладко и е завършил с договореност за среща в сряда, 4 февруари. Тогава новият гръцки премиер ще се срещне и с френския президент Франсоа Оланд.

По-рано гръцкото правителство разпространи уточнена програма на предстоящите посещения на Алексис Ципрас. Тя предвижда той за подети Никозия на 2 февруари, на 3 февруари ще бъдев Рим, а на 4 февруари ще се срещне с Юнкер в Брюксел и с френския президент Франсоа Оланд в Париж, припомни ТАСС.

Според правителствени източници в Атина Ципрас се е обадил и на президента на Европейската централна банка Марио  Драги.

През последната седмица между Гърция и ЕС възникна напрежение след изявления на Ципрас, че ще се придържа към твърдолинейната позиция против спасителната програма, договоренас международните кредитори от предишното правителство, припомни БТА. Отхвърлянето на мерките за икономии, включени в тази програма, бе основното предизборно обещание на лявата радикална партия СИРИЗА, чийто лидер стана премиер.

Ципрас обеща и да отпише половината от дълга на Гърция, който въпреки че бе намален, все още възлиза на около 315 млрд. евро.

Дневният ред на срещата между Ципрас и Юнкер не е обявен, но според гръцки медии ще бъде обсъден въпросът за  гръцкия дълг и реформите, които правителството възнамерява да проведе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.