Унгария иска евроармия да пази границата на Гърция

ЕП настоя ЕС да плати издръжката на бежанските лагери край Сирия
17 сеп 2015 15:50,
51
Унгария иска евроармия да пази границата на Гърция
Снимка: Reuters

Унгария поиска да бъде съставена европейска армия, която да брани границите на Гърция от напиращите към Европа бежанци. Външният министър Петер Сиярто заяви, че изпращането на войници на квотен принцип е условие на страната му да продължи да работи с ЕС по разрешаването на кризата.

"Това не е бежанска криза, а масова миграционна вълна с неизвестен потенциал", заяви Сиярто на пресконференция с пристигналия за преговори в Будапеща еврокомисар за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Европейската комисия коментира, че подобна възможност съществува. Граничната агенция на ЕС ФРОНТЕКС може да изпрати екипи за бързо реагиране, но това може да стане само по искане на страна, която не може да се справи с наплива.

Още по темата

Унгарският министър отхвърли критиките срещу страната му за телената ограда по границата и за използването на сълзотворен газ срещу желаещите да я преминат и ги нарече безотговорни. 

"Такива агресивни хора няма да допуснем на наша територия, пък дори и само да я преминат транзитно", каза Сиярто. Той добави, че имигрантите хвърляли камъни и парчета бетон по полицията.

Външният министър постави още едно условие на Еврокомисията - да се финансират бежанските лагери в Турция, Ливан и Йордания и ако се налага да се построят нови, за да се задържат хората на място.

Подобен призив отправи днес и Европейският парламент, който изпрати писмо до председателството на ЕС с искане Европа да изпълни обещанието си, дадено на донорската конференция за Сирия миналата година, когато беше декларирана воля за отпускане на  4 млрд. евро за бежанската криза. Досега от тях са събрани само 41 млн., а европейският бюджет е дал едва 5 млн. евро.

"Ситуацията в Сирия и в съседните страни се влошава с всеки изминал ден и все повече хора предприемат опасното пътуване към Европа. 5 г. след началото на войната краят й не се вижда", пише в писмото до европейските лидери. 

В апела на Европейския парламент се казва още, че половината от сирийското население живее в крайна бедност, а 4 милиона оцеляват в лагери в Йордания, Ливан и Турция. Йордания и Ливан нямат повече средства да ги подпомагат. Ето защо ЕС трябва незабавно да изпълни обещанията си за финансова помощ. "Ако не го направим, ще имаме още повече проблеми", се предупреждава в текста.

Посланието получи подкрепа от основните парламентарни групи - ЕНП, социалистите, либералите, зелените и крайната левица.

ЕП подкрепи предложението за разселване на 120 хиляди мигранти

Евродепутатите подкрепиха и преразпределянето на още 120 000 бежанци от Гърция, Италия и Унгария в останалите еврочленки. 370 депутати гласуваха "за", 134 "против" и 52-ма се въздържаха. Консерваторите, евроскептиците и крайната десница обясниха отрицателния си вот с факта, че тези, които имат пари да пътуват до Европа, не са най-нуждаещите се, а тези, които имат нужда от помощ, са в лагерите край Сирия. 

Първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс отново се обърна обърна към парламента, след като говори пред депутатите вчера следобед. "Ние не искаме да отворим границите си, но това е криза, която ще продължи през следващите години. Тя е предизвикателство за нас като европейци политически, хуманитарно и морално. В мир ли сме с душите си", каза Тимерманс, бурно аплодиран от голяма част от депутатите.

Словения стана третата шенгенска държава, която възстанови граничните проверки по вътрешна граница, след като по-рано това направиха Германия и Австрия. В следващите 10 дни ще се проверяват документите на влизащите в страната откъм Унгария.

Еврокомисията заяви, че няма да коментира изпращането на 1000 войници на българо-турската граница, защото това си бил български въпрос.

Междувременно Белгия спря да гледа молбите за убежище от иракчани от Багдад. Според службата за бежанците историите, с които те мотивират напускането на страната си, си приличат толкова, че не може да са истински. 45 иракчани се връщат доброволно вкъщи утре, други 30 - идната седмица.

В същото време Дания, която според договора си за членство не участва в разместването на бежанците, съобщи, че ще приеме доброволно 1000 души и ще даде 100 млн. евро за бежанските лагери край Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
За безумия и последи преди 8 години
". Граничната агенция на ЕС ФРОНТЕКС може да изпрати екипи за бързо реагиране, но това може да стане само по искане на страна, която не може да се справи с наплива."ДО КОГА ЩЕ ПОЗВОЛЯВАТ НА ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ ДА НАВОДНЯВАТ Е.С. С ЕМИГРАНТИ.ТУК НЯМА"да стане само по искане"А Е НЕОБХОДИМО ВЕДНАГА ДА РАЗПОЛОЖЕХА ВОЕННИ СИЛИ ПО ВЪНШНИТЕ ГРАНИЦИ.ОТ КОЛКО ВРЕМЕ "МЕРКЕЛ ГИ КАНИ ЛЮБЕЗНО"СЕГА НИ ГИ "ТРАПАНЬОСВАТ"НЕЛЮБЕЗНО.А КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТ ЩЕ Е ПЛАЧЕВЕН ЗА ЕВРОПА.И ТОВА ОТ СТАРЧЕСКО БЕЗУМИЕ
34
0
 
0
 
! Отговори
88888888 преди 8 години
До Анонименha dano
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКВА ЕВРОАРМИЯ НАЛИ ИМАМЕ НАТО
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Байтошо Борисов ще управлява 35 години.
31
1
 
13
 
! Отговори
888 преди 8 години
сега европа вместо да мисли за икономическо възстановяване ще мисли за тези варвари!!!!???лудост лудост
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проектът "Южен поток от бежанци" не е прекратен. Имаме подкрепата на САЩ.
29
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Унгарците пак направиха Унгарски събития. Сега искат да окупират Гърция. Нашият нов Бай Тошо-Борисов пак е най-верният син на партията на "Европейските ценности".
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1 26 абе стига се си въртял около Путин на американците не им изнася да се намесят
27
2
 
17
 
! Отговори
Ф преди 8 години
ТАКИВА НЕ НИ ТРЯБВАТ надупени иноверци (визирайки позата за молитва на мюсюлманите), нашественици, алахолюбиви пришълци, разярени чернокожи иноверци, напористи, арогантни, изискващи и нахални, пропълзяващи в страната ни мохамедани, ислямисти, неука, черна, неблагодарна маса организми
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да ни изпратят малко унгарски полицай тука на нашата граница и ще е достатъчно спокойно
25
2
 
43
 
! Отговори
Така преди 8 години
Унгарците се оказаха сериозни и отговорни. Браво.
24
1
 
47
 
! Отговори
Ушанка преди 8 години
Вместо Южен Поток за милиарди кеш, получаваш ислямски поток от краварите.Congratulation!
23
3
 
40
 
! Отговори
за циника преди 8 години
Всяка коза за свой крак! Аллах да се погрижи за своите, защото е велик. Европа на никого не е длъжна. Нито да го храни, нито работа да му намира, нито да го отглежда. И колкото по бедна и безпросветна е една държава, толкова повече деца раждат. А после - бедни сме, много сме, дай!!! АЗ НЯМАМ!!! Като си беден, защо раждаш деца на поразия?!?
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tака е, като още лижете п...*** дърта и скапана на Меркел.
21
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
а краварите нещо се ослушват те колко ще дадат или сега ще спасяват климата ислоновете в прериите има достатъчно място в черно море нали има кораби на учениеда ти натоварят и към сащ за да е справедливо смях в залата
20
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците имат достатъчно армия, само трябва да й се разреши да действа
19
24
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
24 За Турция на Ердоган може и да си прав но дръгият активен играч е Путин . Обама би могъл да се вини по скоро за пасивната позиция която взе но нали всички вие искахте това да не буде Америка вече сяетовен жандарм
18
1
 
52
 
! Отговори
вим преди 8 години
Половината от населението в Сирия живеело в крайна бедност.А ние сме богати ли?Дори те са ужасени от факта,че може да останат в България.
17
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До гредаТрябва да се санкционират америка и турция, защото ислямизират и сиганизират Европа.
16
4
 
12
 
! Отговори
кухи хора, ей преди 8 години
Все си мислят, че някой на тоя свят им дължи нещо. Кадърните и смелите си взимат всичко от тоя живот, а на сплесканите все някой им е виновен, ту ЕС, ту правителството, ту марсианците.