Шофьор отнесе глоба – паркирал вдясно, платил вляво

Нулева толерантност в Белгия срещу нарушителите на правилата
5 окт 2015 12:05,
11
Шофьор отнесе глоба – паркирал вдясно, платил вляво
Снимка: Dnes.bg

Белгийски шофьор отнесе глоба за неправилно паркиране в Брюксел, защото дал пари в погрешен автомат.

Колата била спряна от дясната страна на локално платно на голям булевард, а шофьорът пуснал пари в автомата за паркиране на левия тротоар. Локалното е еднопосочно, но спирането е възможно от двете страни.

Оказало се обаче, че левият автомат за плащане е на една община, а парите в десния се събират от друга.

Наказаният водач нямал късмет, тъй като общината, управляваща лявата машина, гледала с едно око на подобни грешки, които се случвали често и нямала нищо против да добави още някое евро към бюджета си.

Объркването обаче не се толерирало от другата община (Брюксел-център), която редовно губела приходи, тъй като шофьорите виждали първо левия автомат, който бил по-видим, защото е от страната на водача.

Междувременно вторият по големина град в Белгия – Антверпен, обяви нулева толерантност срещу нарушителите на правилата за паркиране. На мушката на кмета са колите, спрели на тротоарите и върху велосипедните алеи, тъй като те принуждавали колоездачите да слизат на платното и увеличавали риска от инциденти, както и заемащите местата за инвалиди. Единственото нарушение, на което се гледа с едно око, е превишаването на времето за престой.

За да засили дисциплината, общината прати на курс паркинг работниците и включи полицията в издаването на фишовете. След като с тях се заеха униформените, ежедневно се издават по 200 глоби за неправилно паркиране.

Кметът на града Барт де Вевер съобщи, че от 12 000 глоби за година 700 са за паркиране на места за инвалиди - изключително антисоциално поведение, което не може да се подмине.

Белгия постепенно минава към фишове за глоби за неправилно паркиране като мярка за облекчаване на съдилищата, които изнемогват от делата за административни нарушения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: белгияпаркиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дефиниция на парко място в *** - това е всяко место на което шофера може да си качи избушената кошница.
7
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Така се прави ако е сириозно намерението за борба с нарушителите. Приликата и в това отношение с Белгия, е само в първата буква.
6
4
 
14
 
! Отговори
doko преди 8 години
Така трябва и у нас,
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До хмм15 минути са безплатни (за тях си взимам специален билет от машината, на който отбелязвам номера на колата), в зависимост от района мога да паркирам за 1 час за между 60 цента до 1.20 евро. Не звучи като в София, нали?
4
8
 
19
 
! Отговори
red преди 8 години
Кога ли ще го доживеем и тук .... прилагането на закона с такава твърдост?За да могат хората и майките с колички да не заобикалят безразборно паркиралите "каруци" по тротоари и алеи...
3
3
 
26
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 8 години
Брюксел е ногу хубав град. Оттам идват правата на чувека и помуштите.
2
2
 
13
 
! Отговори
хмм преди 8 години
Колко ли струва на час паркирането там? Ние все се оплакваме а не си даваме сметка, че нито сме най-зле нито сме толкова добре...
1
1
 
15
 
! Отговори
Евролюб преди 8 години
Хахаха, това се случва непрекъснато в Брюксел. Не случайно от този град е тръгнал сюрреализмът