Меркел и Оланд: Който не иска повече Европа, да си ходи!

Не може всички имигранти да останат тук, каза германският канцлер
Обновена: 7 окт 2015 21:52 | 7 окт 2015 21:49,
288
Меркел и Оланд: Който не иска повече Европа, да си ходи!
Снимка: Reuters

Който не иска повече Европа, повече общи политики и единни действия, трябва да си ходи. Няма друг начин, заяви френският президент Франсоа Оланд в Европейския парламент.

Той направи това в отговор на евроскептиците, които предизвикаха него и германския канцлер Ангела Меркел с твърденията си, че Европа се е провалила. Канцлерът добави, че евроскептиците са депресивни.

Лидерите на Германия и Франция направиха изказвания за ситуацията в Европа по случай 25 години от обединяването на Германия. Това става за първи път от 1898 г.

В тях те призоваха за повече единност, смелост и сплотеност и предупредиха за опасността от разпад, ако национализмът и екстремизмът надделеят в трудните времена. Европа е успявала, когато е била единна, заявиха лидерите на Франция и Германия, давайки различни примери, включително с разширяването на Изток.

Те признаха, че "Европа е изправена пред серия от кризи с исторически пропорции" и че последната, с бежанците, е променила дневния ѝ ред. Френският президент добави, че европейците трябва да живеят с много страхове, създавани от кризите, но настоя да не им се подават, да не се свиват в националните си черупки и да не винят Европа в импотентност.

Оланд добави, че Европа е сбъркала, като не е предвидила бежанската вълна и не е дала достатъчно пари, за да осигури, живеещите в лагерите край Сирия. За разлика от Меркел, която не влезе в подробности какво да е бъдещето на Асад, френският президент заяви категорично, че той е неприемлив, поставяйки го на една плоскост с джихадистите.

Меркел и Оланд призоваха за засилване на външната политика на ЕС и за полагане на повече дипломатически усилия за решаване на проблемите в Сирия и Либия, за да се даде перспектива на бежанците да се върнат по родните си страни. Двамата лидери подкрепиха плана на Европейската комисия за финансови инжекции в Турция за подобряване на условията за бежанците там, така че на не прииждат повече към Европа.

След като разгневи мнозина с поканата си към сирийците да дойдат в Германия, днес в Европейския парламент тя заяви отново, че бежанците трябва да бъдат приемани и че минималните хуманитарни стандарти трябва да се спазват.

"Никой не напуска родината си туко-така, даже и тези, които го правят по икономически причини, но на тези хора трябва да се каже, че те не могат да останат тук", заяви Меркел, разграничавайки бежанците от икономическите имигранти и подчертавайки, че усилията трябва да се пренесат към подпомагане на съседите на ЕС. Проблемите трябва да се решават там, откъдето хората биват прогонвани, каза Меркел.

"Дори да се изкушим да се затворим, хората ще продължават да намират решение да идват. В интернет епохата изолацията е илюзия. Но ако загубим ценностите си, сами ще се предадем", заяви Ангела Меркел пред депутатите. Ако обаче Европа успее да се справи, тя ще излезе по-силна от изпитанията и ще може да предложи ценностите си на останалия свят, добави шефът на германското правителство.

Президентът и канцлерът заявиха, че общите политики не трябва да спират до бежанците, а да обхващат и други сфери, включително икономическия и монетарен съюз, бюджета, цифровизацията, данъчната модернизация, конкурентоспособността, Шенген, вътрешния пазар, борбата с климатичните промени и др. Това, от което се нуждаем е повече Европа.

Само така можем да решим проблемите си, беше посланието на двамата. "Ако не отидем напред, ще се върнем назад и това ще е краят на Европа", предупреди френският президент.

По-рано в същия дух пред парламента говори и испанският крал Фелипе VI. Той призова за по-силен политически, икономически и социален съюз, основан върху европейските ценности и общото вземане на решения. Според Негово Величество успехът на Европа е причината имигрантите да се стремят към нея.

"Мигрантите идват с надежда за мир, справедливост и просперитет. И ние не можем да ги изоставим, защото това са нашите постижения“, каза кралят. За разлика от Меркел и Оланд, които акцентираха повече върху икономиката и сигурността, Фелипе VI отдели най-много място в словото си на социалните аспекти на Европа, подчертавайки, че Съюзът трябва да даде надежда на гражданите, че те са решими.

"Европа не бива да е зона за търговска размяна, без душа и без съвест", заяви той. Испания, която 30 г. от европейското си членство гледа на него като на процес, започнал още в Просвещението. През 50-те години смятахме, че сме постигнали утопията, но днес сме изправени пред проблеми, и трябва да положим повече усилия да ги решаваме заедно, призова испанският монарх.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
27
 
! Отговори
456 преди 8 години
Написах ,че бабето е сенилно и да гледа ARD/немска телевизия/ и ме изтриха ! що бе и на немците ли да не верваме??
14
2
 
36
 
! Отговори
ЕС преди 8 години
Получава се следната парадоксална ситуация .Източна Европа стои в ЕС заради това да не е при руснаците .Англия стои в ЕС заради Шотландия.Франция и Германия стоят в ЕС защото иначе ще се разпаднат на парчета ,както и Испания ,Италия и другите ? Що за съюз е това ?
13
0
 
29
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
г-жо първо си изясни позицията със своите поданици които мятат "***" по лагерите, и тогава се мешай във вътрешните работи на европейците.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не, не, не, нека останат!!!!!!никакво връщане!!!!!
11
1
 
60
 
! Отговори
Англия да напуска преди 8 години
Това е покана към белите да напускат .Ако не сте разбрали ,ЕС е ислямска ***.
10
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги съм го казвам че с последния прием на страни сред които бяхме и ние баламите от България,ЕС се спаси от разпадане...Но комунистите от БСП и СДС за много пари продадоха и унищожиха България...
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Меркел била еврейка " ? Хм , интересно , абе то май няма държава дето да не е завзета от евреите ? И Нашия Радан май е евреин , макар да го крият ...
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
GELAESHTI NARODI(NE PRODAGNITE PRAVITELSTVA)SA :BALGARIA,UNGARIA,LITVA,LATVIA,ESTONIA,GARZIA.
7
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето ти куклите дай си ми парцалите....Къде ни навряха тези национални предатели боже...Комунистическия европейски съюз-смях :))))
6
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел няма ли да излиза в пенсия.Тя погуби германците.Предполагам че не е добре с главата.
5
1
 
40
 
! Отговори
Да бе да преди 8 години
Ми Меркел така ще каже я. Ако каже нещо друго, ще дойде нов "компромат" от вида на "Фолксваген"
4
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сложете й онази снима с фередже,вземете я от ARD.
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ах ахах)))разплаках се;-(;-( :-):-):-)СМЕШНИЦИ!
2
2
 
35
 
! Отговори
Пенка преди 8 години
Смях....
1
3
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лелче, Вярваш ли си?Вече ги пусна в Германия, сега и с бой не можеш да ги изгониш. Докато не ошушкат до дъно социалните ви фондове, няма да се махнат. Едва след като не остане нищо за присвояване, тогава може и да се огледат за някоя друга голяма и богата държава.