Туск: Европа не може да приеме всички желаещи!

Бъдещето на Европа ще зависи от подхода на Германия по миграционната криза
10 ное 2015 10:55, Елка Василева
23
Туск: Европа не може да приеме всички желаещи!
Снимка: архив, Reuters

Бъдещето на Европа ще зависи до голяма степен от подхода на Германия към миграционната криза и останалите държави трябва да проявят по-голяма солидарност, като се заемат с общи усилия с това историческо предизвикателство, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

В реч в Берлин по повод 26-ата годишнина от падането на Берлинската стена, Туск посочи Германия и лично Меркел като пример за "най-добрите европейски ценности".

"Тези, които смятат, че Германия е прекалено отворена, прекалено толерантна, прекалено либерална, са забравили уроците на трагичната ни история", заяви бившият премиер на Полша.

"Искате ли Германия, която е отворена, толерантна, състрадателна, съчувстваща на по-слабите и по-бедните, или Германия, която, която е затворена, студена и безмилостна? Има само един отговор", заяви Туск.

Затова останалите европейски държави трябва да покажат солидарност към Германия в тези "трудни времена на изпитание", каза той.

Германия, от друга страна, трябва да осъзнае, че е отговорна не само за собственото си морално послание, но още повече за цялата политическа общност на европейците, добави Туск и призова Берлин да прояви силна лидерска роля, като помогне за гарантирането на сигурността на външните граници на Европа и защитата на континента срещу радикалния популизъм.

Всъщност това дали Европа ще оцелее като континент на свободата, върховенството на закона, зачитане на индивида и сигурност на обитателите ще зависи до голяма степен от германците, каза Туск. Той призова за "модифициране" на сегашната европейска миграционна политика, като предупреди, че шенгенската зона е изложена на риск, ако външните граници не бъдат укрепени.

"Пред лицето на безпрецедентния размер на мигрантския поток, прииждащ към Европа, трябва да заявим с прости думи: Европа не е в състояние да приеме всички желаещи да дойдат на нашия континент. Нека не се заблуждаваме, падането на Берлинската стена не премахна автоматично нуждата от граници. Тъй като Германия не е гранична държава, отговорността се пада на първо място на други страни, но дори и така всички ще гледат към нея и ще чакат сигнали от Берлин", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъй както се поставя въпроса за Германия и ЕС,и ако се отнася за Сирия,Ирак,Афганистан като обявени бежанци от тях страни и по регион от континент Европа само за Афганистан трябва допитване да се прави,а за Сирия и Ирак като се спусне по меридиана мислено от средата на Урал по дължината му ще се види че са на нашия континент и за тях не ще допитване да се прави,а направо да се питат-Искате ли в ЕС официално приемане както навремето ви го е предлагал Александър Македонски,но паметника е другаде.
13
1
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Без Русия европа е свършена!
12
2
 
1
 
! Отговори
Рауль Цэче преди 8 години
Въпреки че може да се каже. Хората се чувстват съжалявам, съжалявам за децата, които бягат от война. И ако от другата страна, за да видим какво ще бъде още по-мъчно за честните данъкоплатци в Германия, Холандия, Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и Естония, които са хранени за своя сметка всички, които идват при тях. Аз не мисля, че бежанците ще бъдат оставени на милостта е показано да му много благодарен. Това на този въпрос. Те често идват на тези страни и да започне да пренебрегва законите на тези страни твърдят, че техните права. Искам да добавя още. Наскоро бях в Македония, тръгна по след
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Балканите трябва да станат депо за мигранти. Тук да се пресяват всички лекари,учители ,професори и т.н. Всички квалифицирани към Берлин,останалото интегрирайте заедно с Амнести Интернейшънл и ООН !
10
1
 
6
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Хрупай ябълки, шляхтич!
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Балканите имат ли думата да кажат нещо ?
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Туск ??? Всички ще гледаме към отворената Германия ?Е как ще " пазите " външните граници на Европа ? Само с полицай ! Просто ще се защитите вие и ще ги оставите на Балканите , Гефмания го реши вече.А какво ще кажат Балканите , те не са в Шенген !
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС вече е мъртъв, просто още не го е разбрал.
6
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живея в Германия вече 15-тина години и мога да кажа, че полека лека започвам да имам чувство, че германците ще вкарат Европа 3-та катастрофа за последните 100 години. Първо бяха световните войни, а сега са в другия полюс. Лошото, е че дори след 2-те войни Европа се изправи, а сега, веднъж станем ли като близкия изток, свършено е с нас окончателно.
5
4
 
30
 
! Отговори
Аз Малдив преди 8 години
На тоя поляк му се иска да е германец повече и от колкото Майкъл Джаксън искаше да е бял...
4
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАТОВА...Е.С. ще направят депо за емигранти на Балканите...Айде да са ни честити брадатите гости--------И всичко това заради безумието на Меркел и Брюксел--мишоци като този на снимката...ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ...
3
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германците не са това, което бяха, толерастията ги смачка, а това хич не е добре за Европа и света. Ако ЕС се води по сегашния акъл на Германия, свършено е с бяла, християнска Европа.
2
5
 
35
 
! Отговори
АТАКЛАРЪ преди 8 години
Навремето тъпите германци разбиха хубавата Римска империя. Сега ще съсипят Европа и християнството, доколкото то изобщо е на почит.
1
4
 
38
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Честно казано предпочитам Германия от времето на Xитлeр, отколкото американската колония, която е в момента.