Разследват защо ъпдейтите забавят смартфоните

Белгия проучва дали не е нарочно бързото износване?
26 ное 2015 22:10,
32
Разследват защо ъпдейтите забавят смартфоните
Снимка: архив Reuters

Гръмвала ли ви е скъпата кафеварка само дни след изтичането на гаранционния срок? Отказвал ли е сервизът на мобилния ви оператор да ви смени новия телефон, защото повредата не се покрива от гаранцията? Ако отговорът ви е положителен, сигурно сте забелязали, че уредите се развалят скоро, след като приключи безплатната им поддръжка.

Белгийското правителство започна разследване по въпроса, за да провери дали това не се прави съзнателно от производителите.

"Всеки знае, например феномена на смартфоните, които започват да работят много по-бавно, след всеки ъпдейт. Множество продукти излизат от строя, след като им изтече гаранцията и аз искам да проучим дали това не се прави нарочно", заяви пред тв VTM министърът за защита на потребителите Крис Петерс.

Най-голямата потребителска организация в Белгия "Тест аша" се бори от август за удължаване на трайността на електроуредите. Те изследвали различни марки перални машини, които би трябвало да работят средно 20 г., но малко от тях успяват да стигнат този срок. Организацията прави извод, че в тях са вложени бързоизносващи се части, които са трудни за подмяна, което принуждава клиентите да отидат отново в магазина.

"Тест аша" иска правителството да задължи производителите и вносителите да декларират на етикетите животът на своите уреди.

От резултата на правителственото разследване ще стане ясно дали властите ще поискат разширяване на гаранционното обслужване, осигуряване на резервни части за излезли от употреба модели и или засилване на контрола върху подвеждащи твърдения за икономичност и влияние върху околната среда, твърди министърът за защита на потребителите. Според него случаят с автомобилите "Фолксваген" показал, че в тази посока има много какво да се направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
не отдавна си купих една нокия 8800 навъртяла 360часа разговори и си я ползвам за втори телефон , смятай че шейната й е като нова, няма никакъв откат , задния капак си стои идеално притегнат , и работи нормално.Проблемът на обществото е че всеки иска уредите да са му вечни , но в същото време се надпреварваме да си купим нещо ново и да набутаме старото (работещо) в мазата или деректно на ***
17
2
 
0
 
! Отговори
kolew преди 8 години
бе един дол дренки са наскоро пробвах една кабелна нали давали 30 дневен изпитателен гратисен период кво се оказа такова няма не ме притеснява да си разделя таксата с комшииката и да не ходя до офиса им на тая кабелна но какво става на вторият час ме изхвъли аз го смятам за нередовно няма право да ме изхвърля независимо кокво е 30 дена са си 30 дена както и дае маината им на тази кабелна дето клопаха разни се едно че са от компютър живи и здрави да са да клопат с тях и без тях се тая
16
1
 
0
 
! Отговори
ina преди 8 години
отдавна старата поддръжкя трябваше да я махнат ама аде и да ги командват само софиянци от тия става да пасат само патките
15
8
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
Ами да земат да попитат маисторите аз друго сам констатирал то нее от днес но аз констатирах напоследак друго напоследак то нее днес имам един които работи в сверата на техонологията до мен и не знам за какво не се обича с моя баща години насам и ми се влошава качеството но тв и явно играе с някои мялоумник та като си доиде някои от неговите качеството е нормално явно *** слуша тоя не когото трябва а и има нелоялни в булсатком да му връзват заради ракиятя тя по тоя повод мисля скоро да го
14
1
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
много им се иска на тия да снемат тая неприятна задача от потребителя да прави умен избор, щото е дискриминация спрямо глупавите.
13
1
 
9
 
! Отговори
Някой преди 8 години
По тракерите циркулира един филм. Заглавието е "Купи хвърли купи хвърли" Който се интересува от тази тема > да го изгледа. Много подробно е разнищена тази тема с тестове и доказателства. Лично на мен много ми беше интересен. Документален е.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нарича се програмирана смърт на вещите и това става най-лесно с електрониката. Това явление го има от 70 или 80 на миналия век. Производителите и те хранят семейства. Няма да е много изгодно да правят дълговечни уреди.
11
1
 
11
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
На мен вече 2 пъти ми се случва абсолютно същото за което пише в статията. Първият път беше с един телевизор "Crown" преди 7-8 години. Включвам го една сутрин и изобщо не показа никакви признаци на живот. Кога гледам гаранцията, изтекла преди 3 дена!!! Бях шашнат. Същото стана сега и с едно захранване за PC. Преди няколко дена започна да трака и бучи вентилатора. Кога поглеждам, хоп, то изтекла гаранцията преди една седмица :)) Викам си: Тези за *** и царете, как само ги изчисляват нещата :)))
10
2
 
22
 
! Отговори
Св преди 8 години
Понеже ни сменяха климатика, човека от който го купих и преди, каза че тогава не знаел за този модел и марка, но скоро разбрал - някакъв кондензатор, специално изчислен, горял малко след 5-те години гаранция на компресора и толкова.Така че 8-те години които ми изкара пак били късмет. Сега ми монтира друга марка, очаквам като дойде да ми го сменя след 5-6 години, живот и здраве, да каже че и за тая марка не е знаел че горят така :).
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12Хич не си мисли че не са се сетили за форматирането.Ще проверяват ъпдейтите дали вкарват бъгове неподлежащи на форматиране. И им правя евала за това.
8
8
 
31
 
! Отговори
Тъпчо преди 8 години
Хъ хъ ха ха ха, тия от Белгия тръгнали срещу принципите на пазарната икономика, смееееехххх. Гарван, гарвано око не вади, само театро! Та нали скапаната ви псевдодемократична система ако не продава нон-стоп ще се сгромоляса като великан с глинени крака! Какво ли не правихте на запад, срок на живота на уредите, печатане на пари и инфлация, изнасяне на производството на изток с цел ниски заплати и скапаната ви система пак буксува та сега избивате милиони семейства в Азия за да спасите задниците си
7
2
 
6
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Vyarno e..Kupete si druga marka ot Kitai..prosto e
6
3
 
29
 
! Отговори
Разбирач преди 8 години
Все Белгия, та Белгия. Някой няма ли да се сети и в България да разследва неща, които пряко касаят джоба на обикновения човек. Ей, вие, там горе, размърдайте се. Омбудсман, Комисия за защита на потребителите поне, като нямаме министър на потребителите.
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За тва..китайски 8ядрени телефони с 3ГБ РАМ, 13мп камера и 16ГБ място..за 300лв и след година две ..нов... а като се забави от ъпдейти..много е сложно да се форматне ...мали мали
4
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА НЕ ОТКРИХТЕ ТОПЛАТА ВОДА БЕ? НОВАТА ТЕХНИКА ИМА СРОК НА ГОДНОСТ. ИМА СПЕЦИАЛНА СХЕМА КОЯТО КАТО И ДОЙДЕ ВРЕМЕТО СЕ АКТИВИЗИРА И КРАЙ С ПЕРАЛНЯТА ФРИЗЕРА ХЛАДИЛНИКА ТЕЛЕВИЗОРА СМАРТФОНА А И В ПОСЛЕДНИТЕ АВТОМОБИЛИ Я ИМА. НЕ СЕ ЧУДЕТЕ АКО НЯКОИ ОТ ТЕЗИ ИЗБРОЕНИТЕ НЕЩА ИЗЛЕЗНЕ ИЗВЪН СТРОЯ И В СЕРВИЗА ВИ КАЖАТ ЧЕ НИЩО НЕ СТАВА ОТ ТЯХ. НАЛИ ТРЯБВА ОБОРОТ ДА СЕ ПРАВИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ БЕ. АМА СТЕ И ВИЕ!!!! ТОВА ДА НЕ ВИЕ ОНАЗИ ТЕХНИКА КОЯТО СЕ ВЪЗСТАНОВЯВАШЕ В СЕРВИЗИТЕ И КАРАШЕ ПО 20 ГОДИНИ!!
3
7
 
35
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
ние от 15-20г си караме с пералня Перла 05 - класика :)през 2-3г се запушва помпата и трябва да се отваря и почисти, но други проблеми не е имала!Аз бях против да я ползваме, щото съм млад и що годе с пари, но баща ми искаше с нея.Супер си е, може да доизплакваш и т.н., идеална си е...
2
4
 
63
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Всички продукти,които се произвеждат сега са с малък живот. Три бойлера купувам с 5 години гаранция и трите работиха по 5-6 години. Имам все още работеща пералня на 20 години,но изхвърлих вече две на няколко години с изгоряла електроника. За новите коли да не говоря,едва ли новия ми пасат ще изкара колкото един голф двойка
1
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! Крайно време беше