Брюксел разреши подписка срещу Унгария

1 млн. парафа за замразяване членството на Будапеща в ЕС
2 дек 2015 07:30,
109
Брюксел разреши подписка срещу Унгария
Виктор Орбан често понася критики за управлението си. Снимка: Reuters

Европейската комисия разреши събирането на подписи срещу Унгария, които могат да доведат до отнемането на гласа ѝ при вземането на решения в ЕС. Това става чрез т. нар. гражданска инициатива, с която гражданите могат да искат от Европейската комисия да предприеме законодателни мерки по подкрепяна от тях кауза.

Европейската комисия намери за допустима инициативата за замразяване на членството на Унгария в ЕС заради нарушаване на европейските ценности, и я регистрира. Ако организаторите съумеят да съберат 1 млн. подписа в 7 европейски страни, Комисията се ангажира да вземе отношение по въпроса.

Това е първата европейска гражданска инициатива, насочена срещу конкретна страна членка, която получава благословията на Брюксел. Идеята за нея е на Европейската федерация за хуманизъм, която твърди, че "след идването на власт на правителството на Виктор Орбан са въведени множество антидемократични, ксенофобски мерки, които противоречат на основополагащите принципи на правовата държава". Критикува се и отношението към имигрантите, което според инициаторите служи за образец на други европейски членки с "крехка култура на демокрацията".

Инициаторите смятат още, че Орбан е нарушил 11 разпоредби от Хартата за човешките свободи, както и 3 члена от Лисабонския договор. Сред тях е и член 7, чието потъпкване може да доведе до отнемане правото на Унгария да взема участие в приемането на решения в ЕС. Нейни министри няма да могат да гласуват при одобряването на европейско законодателство, политики и други мерки, чрез които съществува ЕС. Член 7 се смята за най-тежката санкция срещу страна членка, тъй като изключването от Съюза не е предвидено в основните договори, чрез които той се управлява.

Инициативният комитет, който се ангажира с подписката, се състои основно от членове на борда на Европейската федерация за хуманизъм, която представлява организации, защитаващи човешките права в 22 държави, основно в Европа. България не е представена в нея. Председател на комитета е бившият белгийски сенатор Пиер Галан.

"От това, което виждаме досега, намесата на ЕС очевидно не успява да спре уклона към авторитаризъм, което поставя европейските ценности в риск“, твърдят от Федерацията. Според тях задействането на чл. 7 трябва да доведе до налагането на санкции, включително отнемането на Унгария на правото ѝ глас.

Досега ЕС никога не е задействал чл. 7, макар че срещу Унгария бяха водени наказателни процедури от комисията на Жозе.-Мануел Барозу. Тогава Брюксел упражни политически натиск и заплаши със спиране на еврофондове Виктор Орбан заради предсрочното пенсиониране на съдии и за свободата на медиите и принуди Будапеща да поправи конституцията си.

Унгарският депутат Лайош Коша, който е парламентарен лидер на управляващата партия, коментира пред местните медии, че това, както и наказателните процедури за планираното строителство на нови блокове в АЕЦ "Пакш", са отмъщение на Брюксел за успешното справяне с имигрантската криза.

В сряда с проблема за европейските ценности ще се занимава и Европейският парламент. Евродепутатите чакат обяснение от Еврокомисията за резултатите от проверката за състоянието на демокрацията в Унгария, която ѝ възложиха през лятото.

Европейската гражданска инициатива е инструмент за диалог между гражданите и евроинституциите, въведен през 2012 г. Чрез него европейските граждани могат да искат приемането на ново законодателство, ако съберат 1 млн. подписа в подкрепа. Еврокомисията обаче не е задължена да отговори на тяхното искане положително.

От  подадените досега 51 заявки за подписки, само 3 успяха да минат бариерата от 1 млн. души – за правото на достъп до питейна вода, за стволовите клетки и за спиране на изпитанията върху животни. Сред отказаните инициативи са такива за разпускане на Европейския парламент и за референдум за вот на доверие на Европейската комисия, за спиране на търговското споразумение между ЕС и САЩ, за задължителен минимален доход, срещу ядрената енергетика, за пеенето на европейския химн на есперанто, за трезвеност, за европейска солидарност и др.

У нас най-голям успех имаше подписката за свободата на медиите, но тя се провали, защото не можа да събере 1 милион подписа в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: брюкселУнгарияек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
2
 
! Отговори
Бачо преди 8 години
Това Брюксел не отглеждаше ли зелки и подобни идеи?
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само Атака може да ни извади от това гето.
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То пък едни западни ценности. Докараха ни до последната дупка на кавала и мизерниците в африканския свят.
72
0
 
9
 
! Отговори
bulgarian преди 8 години
Ех, ако нашият министър-председател беше като Орбан, България щеше да е една просперираща страна... Жалко, че в България властта е окупирана от простаци и предатели!
71
0
 
14
 
! Отговори
тя преди 8 години
Еврогейове, стига с вашите измислени ценности! Всяка страна е автономна и нейното правителство и народ ще решават вътрешните си проблеми! Няма Брюксел да командва цяла Европа и който не им се подчинява "аут" !
70
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО на унгарците! Не са безгръбначни като повечето европейски страни.
69
0
 
6
 
! Отговори
ШУМЕН В ZÜR преди 8 години
Аз нямам феисбук( вече не съм млада) , но смятам, че тези които имат и могат - нека пишат в социалните мрежи срещу този инициативен комитет. Залейте с мотивирани обръщения и коментари тази ***, която иска да ислямизира Европа, крещейки за някакви си хуманни идеи, а не виждат по далече от носа си какво ще стане в близкото бъдеще. Nie njamame dostap do presata v Evropa,no mgem da si kajeme mnenieto. Давайте , пишете, но не цинизми, а интелигентни коментари, това ще зарази и останалите народи !!
68
0
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Ех тези скапаняци от Брюксел, които искат да отстранят единствената страна, която не само на думи, а и на действия показва, че не е безлична и паси своя суверинитет. Иска им се всички да ги слушата, за да може Ислямът по-бързо да завладее Европа.. Европа или Евразия да я наричаме вече... Някой гледал ли е истината за тези "бежанци" от Африка и Близкия изток...Предимно мъже, мародери, престъпници и изверги... И тази Меркел....жена не може да управлява ...сори..но ако така продължава нямаме бъдеще
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
triete ili ne za GR pari + shengen , za BG samo man.gus.ti i suh hlqb
66
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Toq chovek na snimkata se pravi na po golqm tarikat ot drugite! A vsashnost e palen olihofren koito nakraq she se samoizolira!
65
0
 
17
 
! Отговори
българина преди 8 години
С това си действие отвориха пандора. Ще инициирам подписка за замразяване членството на германия за това че пуснаха сганта в европа бе да питат останалите 27 уж равноправни члена. Не 1 млн а 101 млн ще се подпишат
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Събирам всякакви подписи от маалата,срещу 20лв.
63
2
 
20
 
! Отговори
ha ha haaa преди 8 години
Някой знае ли как да стартираме процедура за ПРЕМАХВАНЕ НА ЕМБАРГОТО на ЕС и Русия - Направо ще им Е.. мамата на зелчовците и краварите.... Защо ще изключват страната по такъв начин..
62
0
 
40
 
! Отговори
матросчето преди 8 години
Браво на Орбан, преди време унгарците спряха турските орди, ето, това се повтаря, само браво.
61
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Сред отказаните инициативи са такива за разпускане на Европейския парламент и за референдум за вот на доверие на Европейската комисия, за спиране на търговското споразумение между ЕС и САЩ, за задължителен минимален доход, срещу ядрената енергетика, за пеенето на европейския химн на есперанто, за трезвеност, за европейска солидарност и др."ЗАЩО ЛИ?!
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз си мисля че от България ще съберат най много към стотина подписа и от тях половината ще са подписали се без да знаят за какво
59
1
 
15
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
Чудех се как досега Орбан му се разминава, но явно им е отнело повече време да измислят по-завъртяна причина да им резнат крилцата на унгарците. Не знам защо си мислят, че с това само ще успокоят нещата. Малко наподобява Ердоган и справянето с неудобните турски журналисти.
58
1
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
аз съм за подписка за разпускане на нато и ес
57
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще купуват директно от Китай, а не чрез европейски фирми - чудо голямо. Защо плашите - видяхме ви изку'фялата политика. Скоро няма да контролирате нищо, в желанието си да не се прекарате. Вечни тарикати няма.
56
0
 
37
 
! Отговори
koci преди 8 години
BRAVO NA ORBAN !!