Самотната либерална хегемония на Европа

Скоро Меркел може да реши, че цената за бежанската политика, е твърде висока
87
Самотната либерална хегемония на Европа
Снимка: Reuters

За професора по икономика в Оксфорд Пол Колиър нещата са кристално ясни: "Ангела Меркел е отговорна за бежанската криза. Кой друг?".

Би било лесно да отхвърлим твърдението на Колиър, ако то не беше част от все по-често чуващи се гласове, които възприемат бежанската политика на Германия като игра на морал – с Меркел начело, преследваща изкупление за историческите грехове на Германия, пише Торстен Бенер, директор на Global Public Policy Institute, за POLITICO.

Покойният лорд Виденфелд говори за наивното посрещане на бежанците от германското общество като за "начин да изкупят греховете на прародителите си". Унгарският министър-председател Виктор Орбан дори обвини Меркел в "морален империализъм".

Поддръжниците на Меркел са също толкова изкушени да използват морала, за да квалифицират бежанската ѝ политика. В изявление пред германското правителство, оцелялата в Холокоста Рут Клюгер изрази възхищението си към Меркел за това, че е отворила вратите за сирийските бежанци, казвайки, че нейната "героична" позиция е "спечелила на Германия аплодисментите на света".

Дали се разглежда от благосклонна гледна точка или не, възприемането на позицията на Меркел към бежанците за морален въпрос не отразява това, което наистина мотивира германския канцлер и ще определя нейните решения през следващите месеци.

В сърцето на бежанската политика на Меркел са опасенията за Европа. Още преди много други нейни колеги да го правят, Меркел твърдеше, че миграционният проблем представлява по-сериозно предизвикателство за еврозоната отколкото дълговата ѝ криза. Тя видя колко слабо подготвен е ЕС за масивния наплив.

Европейският съюз пренебрегваше плачевните условия на живот на бежанците в Турция, Ливан и Йордания, липсата на сигурност по външните ѝ граници и разбитите системи за предоставяне на убежище в Гърция и на други места, както и сигурността на трафикантите на хора в Турция и други страни от Средиземнорието. Липсваше общоевропейски механизъм за солидарност при разпределението на бежанците, а популистки политици засилваха омразата срещу мюсюлманите – някои, като Орбан, дори от поста министър-председател.

Докато ситуацията излизаше извън контрол миналото лято, Меркел явно виждаше опасностите пред Европа и най-вече пред Германия като страна, която спечели най-много от европейската интеграция. В сърцето на Стария континент се разрази хуманитарна катастрофа, на Балканите напрежението рязко се увеличи, а шенгенското пространство за свободно придвижване се оказа под заплаха от разпад.

Меркел заключи, че Германия е единствената страна в позиция да предостави незабавна помощ. Тя има силна икономика (споделяйки твърденията, че германският пазар на труда може лесно да абсорбира бежанците), благоприятна медийна среда и липса на силно организирано дясно популистко движение.

Меркел отвори врати за бежанците, които Унгария не искаше, защото прие ролята на Германия като подразбираща се либерална политическа европейска хегемония – изкуплението и моралното превъзходство не са задвижващи фактори. Готовността на Германия да действа като временен "защитник на последна инстанция" отразява желанието ѝ да избегне хуманитарна катастрофа в сърцето на ЕС и да спечели на Стария континент време, за да излезе с многостранно решение на кризата.

Винаги е било ясно, че този ход струва скъпо. Меркел не си въобразява, че германските избиратели са по-добродетелни от тези в съседните европейски държави. Но тя бе готова да инвестира политическия си капитал и временно да понесе политическата цена за това у дома. Правейки това, тя преследва реална политика без сантименталности.

Меркел подкрепя защитата на външните граници на Европа и създаването на т.нар. "горещи точки" в граничните страни на ЕС, отказвайки правото на бежанците да избират страната, в която искат убежище в Европа. Тя подкрепя разширяването на списъка с "безопасни страни на произход" и сключването на сделки с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и съмнителни режими от Алжир до Еритрея (където изпрати министъра си за развитие на сътрудничеството през декември).

В същото време тя се опитва да наложи натиск върху други европейски страни, които да се съгласят на справедливо разпределяне на бежанците в Европа. Много държави от ЕС обаче явно виждат борбата на Германия с бежанския проблем като германска, а не като европейска – компенсация, може би, за германското надмощие и липса на солидарност по други политически въпроси.

За Меркел политическата цена бързо се покачва, като дясната популистка Алтернатива за Германия събира подкрепа от над 10% в страната и вероятно ще влезе в три местни парламента по време на държавните избори през март.

Точно както всяка либерална хегемония би направила, в момента Меркел се чуди дали цената все още си заслужава. Може би било по-добре да затвори границите на Бавария и да упражни правото на Германия съгласно дъблинските регламенти да връща бежанците, които вече са преминали през други безопасни страни в Европа.

Съществуват исторически прецеденти за промяна на подобен тип мислене в такъв мащаб. След Втората световна война САЩ гарантират стабилни обменни курсове чрез Бретънуудското споразумение. През 1971 г., след като разходите на САЩ нарастват заради спекулации около долара, президентът Никсън решава да се откаже от обещанието си – останалата част от света нарича това "шока Никсън“. Време е останалата част от Европа да се подготви за "шока Меркел".

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде стига сте говорили за хумаманност.Естествено,че става дума за изгода.Защо според вас няма лекари в Пловдив,а всички новозавършили лекари бягат на Запад?Защото им ТРЯБВАТ лекари.Много е хубаво да си шеф на света и да юркаш всички.Медицината им е трудна на дечицата западни.
34
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурно вече става ясно,че емиграмтите са конкуренция за жителите на самата западна страна в намирането на работа.Освен това без подсигурено потребление не може да се говори за ръст на производството."Хубавата новина" е,че следвоенна Сирия ще се нуждае от възстановяване.
33
1
 
21
 
! Отговори
честит преди 8 години
до 45Става дума само за пари.На силните икономики в ЕС им трябват черноработници.---от такива дървени философи като теб ми се повръща...Кви "черноработници" кви п..ки майни, като има огромно източно-европейски малцинство (па колко руснаци само) в Германия? А, че в Изт Германия ИСТИНСКАТА, РЕАЛНАТА безработица е в пъти, над официалната? Имат си работници те.ТИ КВО МИСЛИШ-ЧЕ ТИЯ РАБОТЯТ НА ПОЛЕТО И В КЕНЕФИТЕ ЛИ, ЧЕ ЧИСТЯТ УЛИЦИТЕ?*** съжалява, че не е нахлузила кондом на баща ти..
32
9
 
27
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Най големият кошмар за англичани и американци е ако се сближат Германия и Русия!Това ще бъде краят на англо-американската хегемония!Гаранция ви давам!За това беше и замислена украинската криза и внедряването на клин между Русия и ГерманияБритания е велика!Агент Ричманд Хейнс!ЦРУ!!!
31
5
 
33
 
! Отговори
честит преди 8 години
Тази жена едни ден ще бъде плюта наравно с Хитлер. Тя е пример за това какво са либералките,пи-ар за зомбиране на масите, Тя е и пример, че либерализма е малоумщина и трябва се наказва със затвор. В годините на Меркел ЕДНА криза имаше, ЕДНО правилно решение искахме от нея. И тя се о.***. Взе решение, с което доунищожи Европа. Мисля, че американците кастрираха немците след 2СВ някак си. След, като турците отказаха да си тръгнат от Германия, сега 40 г. по късно да направиш същата грешка ?!
30
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Става дума само за пари.На силните икономики в ЕС им трябват черноработници.Първоначално идеята за емигрантите като евтина работна ръка е изглеждала примамлива.Сега обаче се лансира изграждането на горещи точки в пограничните страни,където чрез аутсорсинг да се изнесат възможности за организирането на въпросната работна ръка.Въпросът е дали предприятията ще дойдат в БГ заедно с бежанците?
29
3
 
26
 
! Отговори
преди 8 години
Вчера в Дрезден се проведеха прОтести (10-15 000 човека) против Меркел И ПРОТИВ ИМИГРАНТИТЕ , а и не само в Дрезден се проведлха протести против имигрантите ,но и в други градове из Европа.А "свободната и независима " преса на България не пише за това !
28
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който РАЗБИ цяла Северна Африка да си прибере "бежанците" - САЩ, Турция, СА , Йордания + Франция и Албиона.Стига с тия либерало-толерастични виждания !
27
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
EDIN kasapin ASAD izbiva naroda si i sazdava IDIL i vika oshte edin kasapin PUTIN i zapochva iztrebvane na naroda na SIRIA ,i spored vas te li sa vinovnite za bejancite ili MERKEL koyato gi izbavq ot sigurna smurt
26
1
 
19
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Как така ФРАУ е без бурка?
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия пък съвсем се изложиха, не могат да се усетят, че при тях отиват не жертви а завоеватели - отиват и не се съобразяват с правилата , традициите като гости, а налагат техни правила и закони....ако не приемеш ...бомба Не да се възползват от възможностите, които западът може да им даде, а те с какво се занимават....докарват източната мизерия и там.....
24
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДжонRUSIA e vinovnika za navodneniyata ot bejanci evropa,ako ruski samoleti bombardiraha jilishtni kvartali v nashite gradove vie nqmashe li da bqgate v evropa
23
2
 
25
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Това което прави Меркел която е ционистка и с еврейско потекло е изпълнение на този план за наводняване на Европа с *** от Африка и Близкия Изток. Целта не е да се придобие работна ръка както се лъже защото това може да стане чрез стимулиране на раждаемостта на европейците, целта е претопяване на бялата раса в нова раса от ***. Това стои зад понятия като мултикултурализъм, толерантност, равенство и други. Всеки който използва подобни термини знайно или незнайно служи на сатанински цели.
22
3
 
25
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 35Социалистите в Русия бият до болница имигранти които пускат ръце на момичета, а баба Меркел социалистката ги приютява.Въпросът е: пак ли социализмът и Путин ви е виновен, соросо.идни от.репки избушонясали?
21
4
 
25
 
! Отговори
Меркел, марш! преди 8 години
Как можаха да изберат източногерманка за канцлер?! Не знаят ли, че тия отдавна вече не са истински германци, а социалисти с промити мозъци от десетките години социалистическата пропаганда, а те я избрали даже да ги ръководи! И кво стана сега, пусна милиони ***, които никога няма да се интегрират, а ще лентяйстват и ще вилнеят по улиците! Бързо ще забравят добрините и ще започнат да си търсят правата и да искат да живеят по законите на Шериата! Ще почнат бунтове, безредици, атентати, отвличан
20
1
 
20
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Един от основните идеолози на плана за геноцид на бялата раса е Ричард Куденхове-Калерги, но в действителност корените на тази сатанинска идеология се корени в ционизма и ученията на сатанинският талмуд. Именно заради тези планове на Калерги и подобни влияния като него, Адолф идва на власт в Германия за да попречи на тези планове. Необходимо е европейските народи да осъзнаят какво се случва и да реагират чрез избора на крайно-десни националистически движения.
19
4
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 32Брачед, и аз искам да съм безсмъртен!Що за простотии пишеш? Всичко тръгвало от Франция и Германия? А не виждаш , че Меркел лиже *** на Маймуняка? Не виждаш, че и Оланд също??? Ти откъде падаш?
18
4
 
15
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Има план, конспирация на евреи ционисти и на свързани с тях масонски ложи и други тайни общества да наводнят Европа с примитивни тълпи диваци. Този плана се нарича - Пан Европа. Целта е смесени връзки между *** и белите европейски раси и последвалите като продукт *** за които смятат, че ще са ниско интелигентни, ниско морални и изпълнени с много негативни качества и лесно манипулируеми. Това естествено е типичен пример за глупостта на идеолозите на този план за геноцид на бялата раса.
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е група от 50-60 загорели мигранти да изнасилят тъпата грозна крава! Тая източногерманска кокошка, закърмена с болшевизма и Интернационала съсипа Германия и Европа!
16
1
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 27На хамериканската ТОЖЕ!