От днес падат цените на роуминга в ЕС

След година пък трябва тотално да паднат допълнителните такси
Обновена: 30 апр 2016 12:52 | 30 апр 2016 12:30,
16
От днес падат цените на роуминга в ЕС
Снимка: архив Reuters

От 30 април 2016 година влиза в сила решението за намаляване на таксите за ползване на мобилни услуги в друга държава от ЕС, които налагат мобилните оператори, става ясно от съобщение на сайта на Европейската комисия.

Така роумингът ще бъде ограничен до 0,05 евро (без ДДС) за минута за изходящо повикване рамките на ЕС допълнително към нормалната тарифа, която заплаща потребителят , водейки разговор по мобилния си телефон в собствената си държава. Цената на изходящо обаждане обаче няма да може да надвишава 0,19 евро.

За входящо повикване в роуминг клиентите на мобилни оператори ще плащат допълнително до 0,0114 евро за минута.

Досега роумнигът се заплащаше в размер на до 0,19 евро за изходящо и до 0,05 евро за входящо обаждане в рамките на минута.

Намаляват и таксите, които клиентите ще плащат при изпращане на SMS в рамките на ЕС - нормалната тарифа плюс до 0,02 евро за съобщение, но не повече от 0,06 евро за текстово съобщение, както и за мобилен интернет - нормалната тарифа плюс 0,05 евро за мегабайт.
 
Целта е до 15 юни 2017 година да отпаднат допълнителните такси, които налагат мобилните оператори при провеждане на разговор в рамките на ЕС. По този начин ще бъдат премахнати ограниченията пред единния цифров пазар в общността.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: роумингцениЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Боян Магесника преди 8 години
Виваком са въвели такса "иницииране на разговор" в размер на 0.11лв, която се добавя към сметката. Хитреци! Така че тези уж промени и поевтинявания няма да се отразят намаляващо на обикновените потребители. Връща се и старото правило "братска мрежа в чужбина", тоест има значение към кой оператор ще се прикачиш в роуминг и ако не си към него - сметчицата пак излиза към 60 стотинки минутката. Евала на наште оператори - нЕма лабаво!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дреме ми, аз се свързвам телепатично
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Немски: Пич ако ще е от мобилен на мобилен по-добре Viber. Естествено и двата моблини трябва да имат Нет и Viber, но при сегашните тарифи може си си струва.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех как им липсва на мобилните оператори Ваньо Лостов и Бакъра да си се разберат като едно време с М-тел и да щавят плебса докато му окапят ушите.
9
2
 
6
 
! Отговори
Немски преди 8 години
От Германия звъня от мобилен на домашен в България. Плащам 9 цента на минута. А сега има една воип-програмка - звъня от мобилния ми в България на мобилен - 1 цент на минута. FreeCall се казва.
8
2
 
5
 
! Отговори
Играч преди 8 години
До 7,доста преувеличено казано; до всяка точка на света Да ама Не.От Индия пробвал ли си.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега очаквам държавно-защитеният Виваклоун да таксуват ако пишеш на кирилица, или държиш телефона с дясната ръка, или ако телефона не е купен от тях, може и ако телефона ти е в калъфче.
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С ВАЙБЕРА И ВАСПАТА НЕ ВИ ТРЯБВА ДА СЕ НАБУТВАТЕ С ТЕЛЕФОННИ РАЗГОВОРИ. САМО ВИ ТРЯБВА ИНТЕРНЕТ И МОЖЕ ПО ЦЯЛ ДЕН ДА СИ ГОВОРИТЕ С ВСЯКА ТОЧКА ОТ СВЕТА БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЕ. ТЕЛЕФОННИТЕ ОПЕРАТОРИ ВЕЧЕ СА НО ФИНАЛНАТА ПРАВА.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми не знам, аз съм в роуминг и получавам все същите смс-и:VIVACOM Vi pozhelava priyatno patuvane! Izhodyasht razgovor v EU 0.446lv, vhodyasht 0.117lv,sms 0.141,danni 0.469lv/1MB s DDS;Speshna pomosht-112;info+35987123.Разлика от тези преди месец - няма! Дано да са забравили да сменят смсите, ама силно се съмнявам..
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лелеее, Ментел ще обеднеят още повече.
3
3
 
8
 
! Отговори
спениш преди 8 години
Ам честно казано, от миналата година излиза по евтино да използвам Прима картата за да звъня от Испания до бг, защото обажданията се отчитат в секунди и 20ц е по-малко от 49ст
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кака Пена от долно уйново ще е много доволна - инак до сега трябваше да чака широколентов интернет, да си купи камтутър да ходи на курсове по скаип и само и само да се чуе с унуците!
1
3
 
26
 
! Отговори
Накара преди 8 години
Супер! Ама нашите "оператори" вече са измислили как да заобиколят правилата и са намерили вратички да прилапат повече такси. Ще видите скоро. Имам познат работи в глобул и той ми разказа, че гло