Меглена Кунева търси учени за Нобелова награда

ЕС ще издава специални визи за предприемачи от start-up компании
Обновена: 28 май 2016 12:02 | 28 май 2016 11:56,
49
Меглена Кунева търси учени за Нобелова награда

България търси учени с потенциал да спечелят Нобелова награда, за да застане зад тях със средства и възможности. Това заяви в Брюксел министърът на образованието Меглена Кунева, която участва в съвет, на който европейските министри обсъждаха науката и иновациите.
 
„Ако направим правилно нещата в науката, се надявам да се обединим около няколко души, които могат да бъдат кандидати за Нобелова награда. Има българи, които работят в колективи извън страната, които са част от това състезание. Където и да се намира българинът, той трябва да бъде подкрепян от страната си“, заяви Кунева.
 
За нея въпросът е „как през работата им да промотираме усилията на България, ако застанем зад тях със средства и възможности да ги привлечем обратно“.
 
Европейските министри приеха решения, с които от 2020 г. всички научни публикации, финансирани с европейски средства, ще бъдат публикувани свободно и за достъп до тях няма да са нужни абонаменти. По този начин изследователите ще могат да намалят разходите си за сдобиване с нужната им информация, а хората от практиката - учители, лекари, предприемачи и др., ще бъдат в час с най-новите научни открития.

Мярката си поставя за цел и подобряване на ефикасността на научните данни, които могат да се използват многократно, вместо да се губи време, за „да преоткрива топлата вода“.
 
Страните членки поръчаха на Европейската комисия да изготви предложение за въвеждане на специални визи за предприемачи на start-up компании от трети страни. Веднъж получена виза за една европейска държава, тя ще важи за всички останали, обясни държавният секретар за образованието и науката и изследванията на Холандия Сандер Декер, който председателства министерската среща в Брюксел.

ЕС се надява така да привлече повече иновации в икономиката си, която изостава от основните си конкуренти заради недостиг на инвестиции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
26
 
! Отговори
Козлодуй преди 7 години
Предлагам Меглена Кунева за Нобелова награда. Само с едно "yes" спря ядреното делене.
10
0
 
18
 
! Отговори
йерихонска тръба преди 7 години
След като разби българската наука, сега "елита" търси български учени в чужбина!!!!!, че да харчи по тях мизелните средства за наука. За учените в България - ни думица, ни парица! Там ще се окраде Оперативната програма. Изобщо - напънала се Куневица и произвела - пръъъъц! Щяла да застава зад учени с потенциал за Нобелова награда. Глупости на търкалета!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юл Браун. Това е Илия Вълков от Варна. За по-достойни не се сещам.
8
0
 
9
 
! Отговори
Чекист преди 7 години
Ново шоу може да стане... България търси Нобелист... :)
7
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 7 години
Хората с умствен капацитет се изнесоха отдавна от БГ. Поредната PR акция на Кунева.
6
0
 
15
 
! Отговори
XIS преди 7 години
Ами Мегленка - какво да я правиш. Като и дадоха МОН какво да очакваме. Сърцата кариеристка с капацитет за администрация в науката колкото на гимназистка. Иначе е отличничка.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко е първия кандидат, за който се сещам.
4
0
 
18
 
! Отговори
Но-вина! преди 7 години
Тази "новина" е на фона на друга, че оставаме без учители по математика и чужди езици!Ама явно вече училището не е интересно на МОН - те се целят ВИСОКО :)
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя не ги ли намери в Габон?
2
0
 
31
 
! Отговори
Божеее! преди 7 години
Бовеее, събери си вересиите!В БАН учените вземат заплата колкото на чистачка, но ние ще привличаме учени за спечелването на Нобелова награда!Тази държаВА е за ЗАКРИВАНЕ!Вместо да се оправят програмите за училище и учебниците, пак ще хвърляме кинти на вятъра (ааа, да .... забравих ... ние сме една много богата държава, която постоянно търси да инвестира пари!)
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нобелови награди не се раздават за усвояване на еврофондове!