Щом си на ток, ще плащаш

Българските цени на тока 14-ти по скъпотия в Европа, на газа – 11-ти
Обновена: 28 май 2016 07:37 | 28 май 2016 07:30,
76
Щом си на ток, ще плащаш
Снимка: Dnes.bg

Цената на тока непрекъснато се покачва, съобщи статистическата агенция на ЕС. За година тя се е повишила средно с 2,4 процента в ЕС. За последните 8 години електричеството е поскъпнало с повече от една трета и сега средната му цена е 21,1 евро за 100 кв/ч, като не се забелязват никакви тенденции за поевтиняване.

В България цената на тока е наполовина от европейската (€9,6/100кв/ч) и е най-ниската в ЕС. Само сърбите, косоварите и албанците си светят по-евтино. Когато обаче цената се адаптира към покупателната способност, се оказва, че финландците и шведите влагат най-малка част от парите си в сметката за тока, следвани от жителите на Люксембург и французите.

Пресметната през доходите на българите, цената на тока у нас е 14-а по скорост на изпразване на портмонетата, оставяйки зад нас сумата, която заделят англичани, холандци, австрийци, ирландци, както и половината от новите страни, включително Чехия, Унгария, Словения и Хърватия. Най-солени сметките за ток излизат на португалците, германците, испанците и на румънците.

Между средата на 2014-а и на 2015 г. токът в България е поскъпнал с 6,9%, а различните такси и данъци, които са включени в крайната цена, са 17%, изчислява още Евростат.

В Дания, където токът номинално е най-скъп в Европа 30 за 100 кв/ч, две трети от цената се образува от данъци и такси. Средното за Европа е 33%.

Докато цената на тока върви твърдо нагоре, газът поевтинява. Евростат цитира България сред държавите, в които тя е паднала най-много за година – с 19,1%. Въпреки това най-евтиният газ за домакински цели се продава в Румъния (€3,4 за 100 кв/ч). У нас за същото количество се плащат €3,9 евро при средна цена за Европейския съюз от 7,1 евро.

Пресметната през националния портфейл обаче, цената на газа излиза най-евтино на гражданина на Люксембург, британеца, естонеца и дори на белгиеца. Когато се преизчисли през доходите на българина, цената на газа у нас излиза 11-та най-скъпа в ЕС. Най-дълбоко се бъркат в джоба потребителите на газ в Португалия, Испания и Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
13
 
! Отговори
до 20 преди 7 години
А има ли друга такава държава където народа да предпочете пожарникаря пред професора !Да вземеш 1 милиард заем е пагобно за държавата а 16+5 ако не вземеш е пагобно за държавата .
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз предлагам както вдигат билетчето с 60 % от 1 Юни така да вдигнат и тока от 1 Юли ,че дано се събуди тоя заспал народ
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се наслаждавам на вопиющата некомпетентност на българския труженик - от чистачката до изпълнителния директор, се чудя как може въпреки всичко покупателната способност на българина да е чак толкова висока!
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А има ли в ЕС друга държава в която да не се плаща ток въобще като в нашата от определени да кажем хора въпреки ,че според мен не са .
16
1
 
2
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
Ха ха. Ще ви дам пример за:"ПОЛЗВАШ или НЕ ПЛАЩАШ: В Испания от 11Е сметка за ток 7.58 е постоянна ставка определена на годишна база ,1.88консумиран ток (44квт по 4цента) и 1.82 за преносната мрежа. ВЪВ ФАКТУРАТА ЗА ВиК пише:" Средният Ви разход за периода( тримесечен) е 0,52Е на ДЕН от които за вода 0,003Е"- ако не ползваш нито капка ще платиш 1.05Е по-малко.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е то в Албания нали изгониха като мръсни кучета ЧЕЗ, нормално е да им е евтин тока.А ние аха да ги изгоним, и тиквата направи неговите машинации. Сега само той е щастлив -*** си милиончетата на наш гръб..
14
0
 
15
 
! Отговори
Айше преди 7 години
Аз ни ток ни билет ни винетка ползвам така ,че съм доволна от ЕС и гражданска не ползвам
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откога газта се ценообразува на квт/ч?Ама тук е най-евтино, бе!А покупателната способност зависи най-вече от това колко и какво работиш. След като почти никой в Бг не работи това, за което е учил, ако въобще е учил, т.е. няма квалификация за това, което върши и затова го върши зле и некомпетентно, как очаквате да имате високи доходи?Не казвам, че сте мързеливи и не хвърляте усилия. Напротив, сигурно работите здраво, но след като не сте квалифицирани, КПД-то ви е ниско, а от там и производителността. Затова народът е беден, защото повечето вършат това, от което нямат прредс
12
1
 
16
 
! Отговори
ined преди 7 години
Шведите и те са на ток ама не го плащат, къде е равноправието?Напоследък много статии за цените на тока и разни стакмистики, май ГЕРБ ще ни зардав с нова цена само увеличението да не е с цели 60% както на винетките и билетчетата.
11
0
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
С много лошо ще го запомните и Борисовото време!
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро Пожара на бунта отново ще пламне !
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ли е ЕС плащаш повече и вземаш като преди да влезем в него !?Не го искам
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом си на ток, ще плащаш ама само ако не си от боята
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо се сравняваме с ЕС и защо като се сравняваме с тях не казваме нищо за тези които не плащат ток въобще и се возят гратис.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко това е в резултат на безумната политика на меркел за зелена енергия. Щом почнаха да ни облъчват значи големите приказки за решените проблеми в енергртиката на баце са въздух под налягане!
5
2
 
6
 
! Отговори
маке преди 7 години
я зимъска га снег забръска се греем на винце ефтино екологично
4
1
 
12
 
! Отговори
Умберто Тоци преди 7 години
Цялата далаверае цаката да намеряна електромера!
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом си на ток, ще плащаш; щом си в *** ще плащаш двойно!
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За тока -ясно!Я понапишете къде сме в заплатите и колко получават белите хора в европа по принцип!
1
5
 
5
 
! Отговори
Русия преди 7 години
Португалия, Испания и Гърция са на втечнен газ от ФАЩ или от колонията Катар идруги подобни *** !