Амнести към ЕС: Спрете да връщате бежанци в Турция!

Организацията твърди, че споразумението е безразсъдно
3 юни 2016 08:37,
34
Амнести към ЕС: Спрете да връщате бежанци в Турция!
Снимка: Reuters

Амнести интернешънъл призова ЕС да спре плановете си за връщане на бежанци в Турция, предаде Асошиейтед прес.

Правозащитната организация заяви, че споразумението между ЕС и Турция за спиране на незаконната миграция е незаконно и безразсъдно.

Турция е приела 3 милиона бежанци, в това число 2,75 милиона сирийци.

Съгласно споразумението незаконните мигранти, които са пристигнали на гръцките острови от Турция след 20 март ще бъдат върнати в Турция.

ЕС в замяна на това ще приема по един сирийски бежанец от Турция за всеки сириец, който Гърция връща в Турция.

Турция също така трябва да получи 6 милиарда евро, безвизов режим за ЕС и ускоряване на преговорите й за присъединяване към съюза.

Според Амнести това споразумение е незаконно, защото бежанците не получават ефективна защита в Турция.

Организацията заяви, че Турция няма капацитета да обработва молби за убежище и не изпълнява някои основни критерии за "сигурна страна".

"В неуморните си усилия да спре нередовните мигранти от влизане в Европа, ЕС съзнателно изопачава това, което в действителност се случва на място в Турция", заяви директорът на Амнести за Европа и Централна Азия Джон Далхюйзен.

Турция не дава пълен бежански статут, а повечето бежанци на нейна територия не получават държавна помощ, отбелязва Амнести.

Организацията повтаря твърдението си, че сирийците в Турция са в опасност да бъдат принудително върнати в обхванатата си от война страна. Турски официални лица отхвърлят това изложено и в предишни доклади на Амнести интернешънъл твърдение, отбелязва АП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Амнести да си приберат тогава бежанците при тях и да ги водят при Сорос да ги храни.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде Англия да излиза от ЕС, следвана от Франция, Испания и Германия... Да се свърши най-после с това жалко нeдоносче Евросъюза.
21
0
 
3
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
Най-много обичам да ме наставляват какво е правилно да правя, как точно трябва да го направя, какви да са ми интересите и как да мисля със собствената си глава. Благодаря.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата Амнести да си ги прибира като е толкова загрижена.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Правозащитната организация заяви, че споразумението между ЕС и Турция за спиране на незаконната миграция е незаконно и безразсъдно."Дааа, безразсъдно е, щото те така или иначе намират начин пак да се намъкнат в ЕС. Дали е незаконно е спорно, но пък стрелба по нарушители на държавни граници си е съвсем законна. Така ще отпадне необходимостта да ги спират, защото те сами ще се спрат. Хм, ми те са прави до някъде "Амнести", ама само до някъде ... то не били компютри, а компоти, ама карай да върви
18
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Амнести, почакай!Това не са бежанци!!!Хора, които вадят по 3-5 хиляди евро за да платят на всеки следващ трафикант не бягат от бедност. Те не бягат от война, защото пакистанци, иранци, алжирци, мароканци или бангладежци не са никакви бежанци от война.Всички мюсюлмани идват в Европа по заповед на моллите си, с незнайно какви задачи, а октоло 5000 от тях са директно членове на ИД.Амнести кой ви плаща, който печели от войното в Сирия ли? На това ми приличате.
17
2
 
22
 
! Отговори
Османската Империя преди 8 години
"Турция също така трябва да получи 6 милиарда евро, безвизов режим за ЕС и ускоряване на преговорите й за присъединяване към съюза."Туркия както и в миналото СИ ПРОДАВА РОБИ. За тях прекарването на тези бежанци през нейна територия значи доходи. Бива ли Туркията да твърди, че го прави от хуманност? Те взимат тези бежанци и ги взима, за да вземе Туркията парите. Еснафска държава на султани. Както и в миналото. За тях хората не са хора, а стока. Взимат стоката "хора" за да вземат доходи.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема е ясен .Спира се войната в Сирия премахват се джихадистите.Хората се връщат,Проблема е че доста държави помагад на джихадисти.Те да плащат цената за бежанците.Не е виновна Европа
15
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно,защо тези "Амнести инт." не се занимават с основното-кой и защо причини войната в Сирия, Ирак, Либия Афганистан и кой поддържа Ислямската държава , а искат ислямазацията на Европа? А защо САЩ не допускат мексиканците в страната си?
14
1
 
1
 
! Отговори
БИЛ ИСТОРИКA преди 8 години
До Анонименвярвам ти, знаш от личен опит. Нали !
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Африка е достатъчно демократизирана, щом в Саудитска Арабия не ги искат.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъСанкционирането на незаконни действия е незаконно според тия юридически корифеи. ЪъъъъъъъъъъАз ли нещо не разбирам или тия са абсолютни ***. И що Амнестито не си ги товари на кораби и не си ги кара в Америка бежанците, ами взима отношение по вътрешно държавни проблеми на чужди страни??????
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
американците се оплакали
10
1
 
30
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Да ги пратим в САЩ и Израел това са най големите терористи те панираха всичко това от самото начало за всичките войни и сриването на еврото и ЕС са виновни те да си взимат и всичките бежанци
9
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой е дал право на тази организация да се изживява, като световен съдник?
8
3
 
22
 
! Отговори
чичо преди 8 години
Напуснат ле ЕС ингелизите ще трябва сами да си мият чиниите и да се грижат за старите си родители. Няма да имат повече аргати, а те не са свикнали. Като империя са владеели 1/4 ат сушата на на земята, смукали са им богатствата и са налагали и езика си да го говорят. То затова и сега е международен, не че е лесен, напротив.
7
2
 
27
 
! Отговори
до №9 преди 8 години
Точно обратното предлагам бежанците да бъдат оставени в Турция, за да я цивилизоват малко.
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 7 - и като Турция е несигурна, какво предлагате - може би всички застрашени да се преселят в Европа? Разберете, че това е невъзможно, нещата трябва да се оправят на място, в противен случай ни чака това, което е посочено в последния коментар.......
5
0
 
43
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 8 години
Чудовищни глупости! САЩ ще приемат само 2 - 3 хиляди, а Европа милиони?! Подпалвате бъдещи войни и създавате фашизъм!!!!!
4
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Турция не дава пълен бежански статут, а повечето бежанци на нейна територия не получават държавна помощ, отбелязва Амнести."Прави са Амнести. Може би единственния случай в който са били прави. Турция е несигурна страна, дори и за бежанците и ислямистите. Там всеки може да бъде изнасилен :))) Абсолютни диваци не вярващи дори и в Исляма.