Експерт: Не се очакват тежки сътресения за България!

Промяната е политическа, а не икономическа, каза Петър Ганев
24 юни 2016 14:07, Елка Василева
32
Експерт: Не се очакват тежки сътресения за България!
Снимка: Reuters

Ако очакваме тежки негативи и сътресения за България, ми се струва, че подобно нещо не може да се случи, каза пред БТА Петър Ганев от Института за пазарна икономика /ИПИ/, потърсен за коментар във връзка с решението на Великобритания за излизане от ЕС.

По думите му процесът по отделяне на Великобритания ще е дълъг. Двете страни - Великобритания и ЕС, трябва да се договорят за напускането, да определят взаимоотношенията си и да подпишат споразумения.

Отвореността на британската икономика към Европа и България ще остане, в крайна сметка този вот е за напускане на един политически съюз, а не за късане за икономически връзки, каза Ганев.

Чисто икономически не мисля, че взаимоотношенията ще се променят кардинално, промяната е на политическия небосклон, добави той.

Ганев изрази очакване пазарите, които силно се повлияха тази сутрин от решението на Великобритания, да се успокоят още до края на деня.

Трудно е да се прогнозира движението на валутните и петролните пазари, но моите очаквания са дори в рамките на деня да настъпи успокоение, каза той.

По думите му вече се наблюдава такова, тъй като централната банка е взела някои мерки, които на практика са върнали част от загубите на борсата, а най-вероятно това ще се случи и с валутата.

Вече следващата седмица ще видим по-обмислените ефекти и положението на еврото, коментира той.

Най-вероятно пазарите ще се успокоят, по-важни са дългосрочните ефекти, които със сигурност са и за двете страни - за Великобритания и Европа, каза Ганев.

За нас по-важно е какъв ще е ефектът върху Европа, тъй като с тази потенциална, почти осъществила се раздяла, ние оставаме в ЕС, отбеляза той.

Според анализатора има две линии на развитие, които трябва да се следят. Едната е от гледна точка на развитие на популизъм в почти всяка страна на ЕС - кой ще вземе повод от решението на Великобритания. Ще има гласове за нови референдуми, за отделяне на една или друга страна и евроскептицизъм, прогнозира той.

Според него тази линия на популизъм може да бъде доста вредна, в зависимост от това до каква степен ще "пробие" в съзнанието на хората. Не бих се учудил да има подобно развитие и при нас, да се намерят политически играчи, които да се "заиграят" по тази линия на популизъм, каза той.

Другата линия на развитие е какви поуки ще си вземе Европа от решението на Великобритания - дали по някакъв начин ЕС ще се реформира във вида, в който е, или ще приеме този глас на Великобритания.

Ганев се въздържа от съвети за потребителското поведение на валутните пазари и онлайн търговията. Когато хората разполагат само с пари за потребление, а не с големи заделени средства, не е хубаво да играят на валутни пазари, каза той.

С такъв тип текущ ресурс не мисля, че трябва да се търсят инвестиционни печалби от събития, които и самите инвеститори не разбират, тъй като пазарите не ги очакваха, добави Ганев.

Всеки си носи риска, но не мисля, че ако се рискува в тази ситуация с чисто валутни операции, може да се извлече печалба, каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Петър ГаневBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя простотията краи няма странното което е нап не го ли гледа как човек може да се води на много работи нищо лично ама имам такива случаи работник във фирма и кредитен специалист а обеснете ми в случая осигоровки как се плащат а аз си го обесних веднага затова няма управия щото далаверажия затова едни ще са кои де свари а други такива бизнесмени и при това нагли благодаря приятелю сега осъзнах колко си истински
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега е моментът англичаните масово да се изнасят към България. Могат чудесно да обработват земята и са перфектни животновъди. Да им дадем под наем и правосъдието барем, за поне два века, та и на нашата улица да грейне слънце. Но тук няма акъли,.способни да мислят мащабно, а всичко се чопли на парче. Едно уж оправят, три се развалят. И все.тая люлка ни люлее. И все приспивни песнички за светло бъдеще неуточнено.
20
3
 
2
 
! Отговори
Ботаник преди 7 години
Домашните саморасляци дават акъл какъвто нямат!
19
3
 
4
 
! Отговори
Студент икомомика. преди 7 години
Четете ще пиша като на обикновени хора!!!Р. България от 1999г. Е във Валутен борд т.е пар. Единица "лев" не е стабилна и е не може да бъде обезпечен(подсигурен/гарантиран) със злато защото го окрадоха и продадоха... И за това е приравнен към еврото, Но при случайно рухване на ЕС а то ще е скоро.. България фалира тотално, защото няма да може да плати външният си дълг... на БНБ е забранено да емисира банктоти Само ги подменя с нови... Практически Ръст на икономиката Няма!!!
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименкое е куриоза, че в Китай взимат много повече отколкото ние тук?Китай отдавна тръгна нагоре - яко строителство, яка работа и култ към образованието, към истинското образование в което се учи, а не кръстат краци и пушат цигарки.Така, че Китай отдавна е в икономически подем, с образование , с яка работа от всички се прави държава.А не с шуробаджанащина, интриганстване.Нищо не остана в България, нищо - никакво производство и никаква работна сила. Само тарикати , които да грабят.
17
2
 
5
 
! Отговори
Рей преди 7 години
Великобритания, както знаем, винаги се е оправяла - не случайно никога не е била просто Британия, а винаги Великобритания.Но ние тука държавата на юнаците и юначкините да му мислим.Юнаците от поговорката "Бунак лозе копае, юнак вино пие".
16
2
 
15
 
! Отговори
Пълен разпад преди 7 години
При един разпад на ЕС голям удар ще понесе само България.В страната на чалгата няма икономика,земеделие,здравеопазване,съдебна система.Ще настане вътрешна война.България като самостоятелна държава загива за 72 часа.Нищо добро не чакайте от сега нататък.Съдбата на ЕС ще е като на СССР.
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То чашата повече не поема...
14
2
 
9
 
! Отговори
РадетЦки преди 7 години
хайде сега имотния БГ пазар - ГРЪМ - ПУК!!!!
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости!Ще трябва да внасяме повече пари, за да издържаме гърчолята!Ще намалее финансирането по разни програми и тиквените няма да могат да крадат по много, както досега.Иначе въшкарите като мен, баба гица и 80 % от Българите не ни касае.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми тъй де, който си е зле по принцип, слабо го вълнува колко зле са щели да станат останалите
11
3
 
2
 
! Отговори
Аман преди 7 години
Ми всички кол центрове и масата туристи... ало експерчето!
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NAS NISHTO NE MOJ NI ZAPLASHI.
9
7
 
3
 
! Отговори
До Кракра преди 7 години
Запдада пагубен за БГ икономиката викаш? След разпада на СИВ може ли да ми обясниш кой щеше да купува нашите стоки, повечето от които произвеждани с технологично изоставане от 10-20 че и повече години спрямо това на свободния свят?
8
2
 
4
 
! Отговори
gost преди 7 години
Само се чудя тия изгладняха яко и кинти трябват и аиде чао да видим колко щее това
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Швейцарски експерт бърка шоколадите, на бай *** внукът и той експерт се пише... Ако си публикува експертизите отпреди десетина години, ще умрете от смях. Тоя цър.вул си го спомням какво каканижеше за Гърция - Сталин взел на салфетка България, Чърчил - Гърция и тя цъфнала та вързала. Трагедията на Бг е че шуробаджанащината издига експерти като този мал.оумник.
6
7
 
11
 
! Отговори
123 преди 7 години
И пакБългария не я грози нищо само дето народа ще започне да мизерува още повече.
5
4
 
15
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Сатресения... След всичко през което сме минали да не дава Господ но само атомна бомба може да ни мръдне!
4
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
вноската от 1о милиарда ще се отрази вероятно на заплатите на 750 евро безделници и технитебонуси те затова реват срещу англия тя е богата страна с колонии и изобщо не и пука от ес
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато си близо до дъното, опциите за голямо падане не са налице, въпреки че България успява да изумява и в това направление. Сега ще има ли АЕЦ-Белене или ще се държи на склад в Русия реактора и ще плащаме само лихвите и наема за помещенията. Няма ли нещо да се нарязва, закрива, ликвидирва, или нямаме още директиви от НАТО и Брюксел? Ще се борим с Азия за производства с ниско платена работна ръка ли? Куриоза е, че в Китай вземат повече пари в голяма част от производствата от колкото в България.