След вота за Brexit и в Тексас искат да се отделят

Това би била една от 10-те най-големи държави в света
27 юни 2016 13:07, Елка Василева
30
След вота за Brexit и в Тексас искат да се отделят
Снимка: архив, Reuters

Насърчено от британския вот за Brexit, отцепническо движение в Тексас - Тексаското националистическо движение, призова губернатора Грег Абът да подкрепи подобно гласуване и за тексасците, предаде Ройтерс.

Групата, която твърди, че има близо четвърт милион привърженици, направи неуспешен опит по-рано тази година да включи гласуване за отделяне на Тексас в изборите през ноември. Председателят на движението Даниъл Милър каза, че кампанията ще бъде подновена за следващия изборен цикъл през 2018 г.

Тексас е бил независима държава от 1836 г. до 1845 г. и с икономика от 1,6 трилиона долара годишно би бил една от 10-те най-големи държави в света, добави Милър.

Учени по конституционно право предупреждават, че никой американски щат не може да се отдели. От Мейн до Аляска обаче отцепнически групи, често недоволни от данъчната политика или от посегателства над свободите им, не спират да водят кампании, които обаче се сблъскват неизбежно с почти непреодолимите правни предизвикателства или с липса на подкрепа.

Според проучване на Ройтерс/Ипсос от 2014 г. почти една четвърт от американците са съгласни техните щати да напуснат съюза, съобщи Ройтерс.

В Калифорния лидерът на групата Кампания за независимост на Калифорния Луис Маринели заяви, че тя има намерение да поиска референдум за самоопределение, на който да се гласува дали щатът да напусне или да остане част от Американския съюз.

Групата се противопоставя на масираното наблюдение над жителите и милитаризацията на отдели от полицията в Калифорния. Тя смята, че щатът притежава достатъчно ресурси, за да може да се справя сам.

Кампании за отделяне от САЩ са водени също в Хавай и Ню Хемпшър, където групата Проект за свобода на щата се стреми да създаде колония от 20 хиляди съмишленици, които са против прекомерната роля на държавата.

Повечето движения за независимост са малки и съсредоточени около неколцина лидери. Кампания за отцепване на Върмонт, наречена Втора република Върмонт, замря, след като лидерът й почина през 2012 г. Групата мечтаеше за малка, демократична държава, която е основана на равенството и не използва насилие.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: ТексасBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
посъбужда се светът преди 7 години
дано да не е 3акъснял
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най-после и в САЩ да почнат да се отлюспват
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ванга / америка ще бъде унищожена и ще се разпадне на щати
18
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
преди два дена писах за тая новина а вие ми слагахте минуси , и сега излезе че съм прав , айде сега ми сложете положителни ако обичате
17
2
 
6
 
! Отговори
Й преди 7 години
До АнонименЕй "разбирач",щатите са в състояние на гражданско неподчинение откакто Обама е на власт,не го махат,защото ще се разпаднат иначе..Виж,че стрелби има всеки ден в училища,заведения,зали...Никой в САЩ последните месеци не ходи никъде,защото ги е страх от бомби и стрелба..Какво ще ми говориш ти бе,там цените са скочили 2но за последните 5 месеца и се очакват скоро нови поскъпвания,изолират малко по-малко доларчето..Ето ги последиците,разпад и там ще има,нали много говореха за руснаците..
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е в Щатите туй не мой да стане понеже там ДЕМОКРАЦИЯТА е едно стъпало напред от Европа там такива ще ги Бият ако трябва и УбиватДа живее Щастката Демокрация у ЕвропаПа после ще видите кво става на края на Бай Бончовото лозеКон боб яде ли драги ми Евроатлантици
15
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще дойдат от ФБР и ще избията тази терористична идея от главите на пропагандаторите
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Одисей мълчи и чака инструкции от Козяк.
13
11
 
9
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Рублофилите да не се радват толкова, защото Русия отвъд Урал няма никой. Има над 10 млн мюсюлмани в различните републики, които искат автономия, Карелия на север иска да се върне към Финландия, от която е анексирана и никога преди това не е била руска. За ваше сведение има една автономна република на север от Монголия - Тува, която иска пък да се присъедини към Китай, въпреки, че няма граница с него. Всеки бяга от големите корумпирани и некадърни правителства като тези на САЩ и Русия.
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде на референдумитееее.... НародеееКой разбира Тексас избира. Утре и Калифорния. Сащ = разпад. Кеф и свобода.
11
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е то и у бегето 99% искат да се отделят от ЕС да се присъдеинят към Русия, ама никой не ги бръсне са слива. Му-ха-ха-ха.Па то скоро нема да има ЕС, от къде да се отделят. Му-ха-ха-ха....
10
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРусия е най-голямат държава в Европа - заема повече европейкса територия от Англия, Франция, Германия, Испания, Италия и Полша взети заедно.и е по-бедна от всяка една от изброените по отделно.А как е в българската евроатлантическа koчинка?
9
11
 
26
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Путин ще остане в историята като най-великия президент на света, ако успее да раздели щатите. А дано, дай боже да се разпадне тази престъпна империя на злото!
8
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 7Русия е най-голямат държава в Европа - заема повече европейкса територия от Англия, Франция, Германия, Испания, Италия и Полша взети заедно.и е по-бедна от всяка една от изброените по отделно.
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе, една жена ми каза, че чула, че искали да се присъединят към Рассия :)
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БалтонаРусия е най-голямат държава в Европа - заема повече европейкса територия от Англия, Франция, Германия, Испания, Италия и Полша взети заедно.
5
16
 
6
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Е то и у бегето 99% искат да се отделят от ЕС да се присъдеинят към Русия, ама никой не ги бръсне са слива. Му-ха-ха-ха.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1Не, сепаратистки движения винаги си е имало, ама нали сега е модно да се говори в новините заради Brexit
3
7
 
26
 
! Отговори
i'm преди 7 години
Да, тенденция е! Това показва, че обществата все още не са достигнали нужното самосъзнание и мъдрост, за да живеят заедно. С други думи, хората просто не се обичат. Някъде в неясното бъдеще, федерализма в световен мащаб е неизбежен, всъщност комунизма е неизбежен, но за него е необходимо мат'ряла в световен мащаб да се издигне на друго интелектуално и културно ниво. За сега това е утопия. Всички събития през годините го доказват. Големия неуспех на глобализацията с други думи...
2
7
 
13
 
! Отговори
Алов преди 7 години
като в ревна гърция разцепвт се и стават лесни за превземане. Путин ще им бутне малко рубли на фермерчетата и готово Америка разцепена.