UK реши да напусне ЕС, но слънцето отново изгря!

Централната позиция на Меркел, когато ЕС трябва да се справя с Brexit
27 юни 2016 19:15, Елка Василева
16
UK реши да напусне ЕС, но слънцето отново изгря!
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз поставя германския канцлер Ангела Меркел в централна позиция в момент, когато блокът се опитва да запази своето единство и отново да спечели скептичните избиратели на континента.

Меркел подчерта, че "Германия има особен интерес и особена отговорност за успеха на европейското единство", когато в петък изрази съжаление от решението на Великобритания да напусне, и изтъкна изпълнената с войни история на 20 век в Европа. Тя показа, че поема инициативата, като покани своите колеги от Франция и Италия - другите две най-големи страни членки - да се срещнат с нея днес в Берлин, както и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, пише Геир Моулсон от Асошиейтед прес.

Но вярна на методичния подход към проблемите, изпитан и проверен в продължение на едно десетилетие на власт, тя също така се опита да удари спирачките на всякакви прибързани решения, като настоя, че останалите 27 страни членки трябва да се въздържат от "бързи и прости изводи", които само ще създадат още повече разделения.

Германия по традиция не желае да упражнява прекалено явно водачество в Европа, въпреки че през последните години е все по-настъпателна в разработването на отговора на дълговите проблеми в еврозоната и - макар и не толкова убедително - в търсенето на общоевропейски отговор на притока на бежанци и други мигранти от Близкия изток и други места.

Дори сега, когато една от страните с най-голяма тежест в ЕС е на път да напусне, Берлин едва ли ще се стреми към еднолично водачество, като постоянно си дава сметка за историческото бреме от своето нацистко минало.

"Тя (Германия) ще продължи да води със и чрез групи", каза експертът по въпросите на ЕС в изследователския институт Германски фонд "Маршал" на САЩ в Берлин Даниела Шварцер. "Има я тази наистина силна тревога винаги да си част от нещо, а не да действаш сам."

"Германия е силно заинтересована от това институциите на Брюксел да имат по-голяма подкрепа, отколкото сега", добави тя. По думите й няма признаци, че Германия "усилено се стреми към власт и господстващо положение".

Директорът на изследователския институт "Брюгел" в Брюксел Гунтрам Волф каза, че излизането на Великобритания от ЕС - или Brexit - ще означава, че въпросите вече не могат да бъдат уреждани чрез променливи коалиции между Франция, Обединеното кралство и Германия. Вместо това ще се увеличи зависимостта между Франция и Германия, които по традиция са моторът на интеграцията в ЕС, който обаче през последните години някак не работи както трябва заради различията за дълговата криза и други проблеми.

"Напълно ясно е, че в тази двойка Германия е по-силният играч", каза той. "Следователно в този смисъл това вероятно ще засили ролята на Германия в ЕС."

Меркел, която е канцлер на Германия от 2005 г., не е в толкова силна позиция у дома, както беше през последните години, въпреки че подкрепата за нея остава стабилна.

Тревогата от притока на кандидати за убежище в Германия миналата година и вътрешните разправии заради подхода на отворените врати на Меркел миналата есен се отразяват върху популярността на консервативния й блок, а други спорове за политиката в нейната "голяма коалиция" между десницата и левицата се изострят с наближаването на очакваните през септември 2017 г. избори.

Все още обаче няма особени изгледи, че нейните позиции могат да бъдат успешно оспорени от левицата, а в собствената й партия напълно липсват такива признаци. Това е в контраст с положението на крайно непопулярния френски президент Франсоа Оланд, на когото му предстоят избори следващата пролет, и много други европейски лидери.

Германски представители не се ангажираха да кажат какъв точно може да бъде отговорът на британския референдум. Финансовият министър Волфганг Шойбле заяви по-рано този месец, че "не можем просто да призоваваме за по-голяма интеграция", ако Великобритания напусне.

Останалите 27 страни членки на ЕС би трябвало "спокойно да анализират и преценят ситуацията и на тази основа заедно да вземат правилните решения", каза Меркел.

Тя призна, че хората по целия континент все повече имат съмнения за посоката на процеса на европейското обединение, и добави: "Трябва да гарантираме, че гражданите могат да почувстват в конкретни проявления колко много Европейският съюз допринася за подобряването на личното им състояние."

Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер каза, че лидерите би трябвало да се съсредоточат върху намирането на "общи европейски решения там, където те липсват" - например за миграционната криза, и да направят повече за повишаване на заетостта и растежа.

Според Щайнмайер блокът не бива да изпада нито в истерия, нито в шок, а трябва да признае, че все още няма отговори на всички въпроси, повдигнати от резултата от британския референдум. В събота той прие своите колеги от другите пет страни основателки на ЕС и каза, че ще е необходимо обсъждането да продължи "в големи формати и в по-малки формати".

С напускането на Великобритания Германия ще загуби традиционен съюзник в ЕС по въпроси като свободната търговия и конкуренцията. Миналата година Великобритания беше третият по големина вносител на стоки от Германия и беше петият по големина търговски партньор на Германия като цяло.

"По много икономически въпроси Германия разчита повече на Великобритания и Полша, отколкото по традиция разчита на Франция, защото те имат по-сходно мислене в тази област", каза Шварцер.

Меркел се изказа със забележително помирителен тон към Великобритания в отговор на референдума, като показа, както изглежда, "готовност за понижаване на цената на Brexit и за двете страни", добави тя.

"Нашата цел би трябвало да бъде да оформим бъдещите отношения между Великобритания и Европейския съюз по такъв начин, че те да са близки и основани на партньорство", заяви Меркел. Тя каза, че иска "обективна, добра" атмосфера в преговорите за излизане на Великобритания и че "няма нужда от особено утежняване на преговорите по какъвто и да е начин".

Германия ще загуби и страна, която подобно на нея има основен принос в бюджета на ЕС.

Лидерът на съществуващата отскоро националистическа партия "Алтернатива за Германия", която увеличава популярността си по време на миграционната криза за сметка на Меркел и други партии, повдигна този въпрос. Фрауке Петри каза, че правителството не бива просто да "компенсира нетния британски принос с пари от германските данъкоплатци". В същото време Петри беше много доволна от, както тя се изрази, този "сигнал към политбюрото на Брюксел и неговите бюрократични израстъци".

Въпреки това Германия изглежда решена да гарантира, че шоуто ще продължи.
"Вчера Великобритания реши да напусне Европейския съюз. Въпреки това слънцето отново изгря тази сутрин", заяви в петък пред депутатите председателят на Бундестага Норберт Ламерт от партията на Меркел. "Колкото и прискръбно да е първото, толкова насърчително е второто."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: ангела меркелBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
ANONIMEN преди 7 години
Защо президента мисли, че след като Великобритания напуснат ЕС ще почва война. Те да си тръгват и прав им път. Ще правим войни, защото има държави тарикати. По-добре да напуснат и от там нататък ЕС да си се занимава с ЕС. Да напускат и да се приемат други държави които са в Европа.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Убеден съм че слънцето ще изгрее и след като Меркел подаде оставка. Даже ще е по-ведра утринта някакси.
11
0
 
7
 
! Отговори
NEW EUROPE преди 7 години
Една оставка на Меркелица ще подскаже желанието за промяна поне в едно рашаващо за тоя вот направление.Да се държиш като тепегьоза Орешарски е позор ! Като се издъниш, европейско е да се оттеглиш с достойнство. КЪДЕ Е ЕВРОПА !
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
evropa tribva da se reformira ako prodaljavat da vzimat milioni afrikanzi i aziatzi evropa she se razpadne EVROPA BEZ GRANNIZI NE E EVROPA
9
1
 
12
 
! Отговори
NEW EUROPE преди 7 години
Голи приказки все едно Кунева е взела микрофона. А какво можеше да каже по същество :1. Бардака с мигрантите. Туй Кале, Унгария, Швеция ,Кьолн - все нещо можеше да спомене.2. Украйна. Престъпление с признаването на преврата, фашистите и санкциите. И милиарди за нищо.3. Санкциите ! Пак милиарди...4. Политиката на икономии и задушаващата младежка безработица от Португалия ,Испания и Италия до Гърция и България.5. Двуличие Относно Енергийните потоци - Северен и Южен !Къде е самокритичността ?
8
0
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Ако миналата година имаше Меркелаут,сега нямаше да има Брекзит....Като гледам как Баба Зомби се натиска на поста-и други Екзити може да има.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6То и за Британия мислехме така, особено след обработения шотландски референдум. На хората им писна Брюксел да нарежда, ЕС да отглежда безполова администрация, инфантилна и безразлична към съдбата на хората, покорна и послушна на егоистично и безпощадно чуждо на Европа влияние, за сметка на интереса и добруването на европейските народи. ХОРАТА НЕ ИСКАТ ВОЙНИ ЗА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ, НА ЕВРОПЕЙСКА ЗЕМЯ МНОГО ВОЙНИ ГОРЯХА И КРЪВ СЕ ЛЯ, СТИГА ВЕЧЕ!!!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая пък коя е та да казва, какво ще става с ЕС?! Я, марш в някоя дупка, както дедите и преди 70 годион! Не я ли е срам? Тя разсипа ЕС, защотж много неща се търпят в името не една идея - ои колониализъм от страна на големите към по-малките, и диктат, и директивност, и използвачество, и двоен стандарт, но идва нещо, понякога малко, а послушническата глупащина "Добре дошли" никак не беше малко и... чашата прелива. Тая разруши ЕС. Да се маха, а не да продължава да лицемери и вреди!
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
6 - Референдуми, които ще се провалят.В Австрия, Испания и Франция вотът ще бъде за оставане в ЕС, и то с голямо мнозьинство. Така евроскептиците на практика ще се самоунищожат,
4
2
 
6
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
Мислете, че 53 държави има в Британската общност. Ако се изпусне момента и не се реформира брюкселската бюрокрация скоро ще проведат референдуми - Австрия, Испания и Франция. Гнетът на брюкселките лицемери и високомерието им е непоносими, да не говорим за тънката им корупция прикрита зад белите екички. Само възроденият немски дух може да е да отприщи силата на Европа. Уви, и сега Германия е една окупирана страна!
3
3
 
16
 
! Отговори
сс преди 7 години
Тая е най голямата лицемерка. Точно Германия иска да сложи ръка на ЕС и понеже е силна държава другите само ще и лижат някой части...
2
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ролята на Меркел се "засили", ще има още exsiti
1
8
 
2
 
! Отговори
Vilaeti energi преди 7 години
Osmanskata imperia e imala dalgo vreme uspeh v evropa - ama vatreshnia red sa go poddarjali s olimpiiski ogniove i vajeta...i rabota za sadiite i architektite vse e imalo...