Какво трябва да направи Меркел, за да спаси ЕС?

В списъка й : Спешни договорки, неутрализиране на популистите, преговори с Турция и Русия
24 юли 2016 21:17,
242
Какво трябва да направи Меркел, за да спаси ЕС?
Снимка: архив Reuters

След като първичните вълнения около Брекзит-а позатихнаха е ясно, че рисуваните апокалиптични картини са плод на силни преувеличения. Европейският съюз няма да рухне от днес за утре, но за съхраняване на европейския проект ще са нужни спешни и уверени действия, пише “Нюзуик”.

Всички погледи са насочени към германския канцлер Ангела Меркел, която волно или неволно пое ролята на спасител.

На първо място в екшън листата на Меркел би трябвало да е овладяването на икономическите сътресения след излизането на Великобритания от общността.

Държавите, които са извън еврозоната съвсем естествено ще се чувстват уязвими. За германския канцлер е нелеката задача да постигне спешни договорки с въпросните членки (сред които и България), за да се гарантира баланс и лоялност в съюза.

Страни като Швеция, Дания, Полша и Унгария не искат да се присъединяват към общата валута и върху тях не трябва да се упражнява натиск да станат част от еврозоната, макар и да са малцинство. Меркел ще трябва да увери с конкретни действия, че Европейският съюз няма да бъде разцепен на еврозона и останалите.

И трябва да се погрижи икономики като Ирландия, Холандия и Люксембург, които имат силна зависимост от търговията с Великобритания, да бъдат защитени в краткосрочен план.

Всички тези мерки предполагат наличието на мощен съюзник и към момента канцлерът се ориентира към единствения останал голям играч, а именно Франция. Дали топлата връзка Берлин-Париж ще се понрави на всички страни-членки предстои да разберем.

Наложителни са извънредни консултации с европартньорите за овладяване на вълната от радикални популистки и евроскептични движения, която заля Европа още преди Брекзит-а, но сега вече придоби доста мощ.

Тези движения много умело преплитат наличния евроскептицизъм с краен национализъм и дори расизъм. Особено тревожна е ситуацията в страните, ударени най-силно от бежанската криза като Унгария, Полша и Швеция.

Събитията в Турция директно изстреляха преговорите с Анкара на челно място в приоритетите на Ангела Меркел. Към момента няма по-подходящ политик в опитите за разбирателство с Реджеп Ердоган, който хваща властта в Турция в железен юмрук.

Ясно е, че неуспешният опит за преврат и последвата реакция на Ердоган поставят в застой всякакви процедури за евроинтеграция. Но Турция продължава да е от изключително геополитическо значение не само за Европа, но и за Съединените щати и Близкия изток.

Меркел със сигурност ще опита да гарантира, че ситуацията няма да ескалира още повече и ще търси стабилност в дългосрочното партньорство.

Сходен подход ще трябва да има и по отношение на Русия. Меркел и Оланд бяха най-сериозните застъпници за санкции срещу Москва заради намесата в размирните събития в Украйна. В кризисната обстановка, в която се намира ЕС, обаче последното нещо, от което имат нужда евролидерите е влошаване на и без това обтегнатите отношения с Кремъл.

В дългосрочен план инициативата за запазване на европейския проект до голяма степен ще зависи от промяната на настоящата риторика на разделение и недоволство в нещо по-позитивно, смята “Нюзуик”. За да оцелее, съюзът трябва отново да се превърне в символ на прогрес, стабилност и икономически растеж.

Мисия, която определено не е никак лека, но Ангела Меркел е призвана поне да опита да я изпълни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много просто, да се обади на Путин.
60
1
 
1
 
! Отговори
aa1830 преди 7 години
До Анонимен 82: За една година нищо не си видял!!!! Ако си учил ам 5 и после си работил 10 поне и то в различни провинции и си общувал с германци, а не си гледал само как се напиват петък вечер пенерите по гарите, тогава може и да имаш по-ясна представа! Аман от философи дървени по форуми!
59
12
 
9
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Българина живее в момента по добре от средният американец , но е голямо мрънкащо селско животно!И това всичко благодарение на намската индустрия и пазари!Това е самата истина, качеството на живот е по високо , ако трябва да се сложат икономичвски показатели ,доходи и разходи,задлъжнялост и кредити!Селяни, имате ли два грама разум в пилешките си мозъци!
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво стана с пуделчето на Меркел - мутрафона Борисов.Или вече се отметна от нея, след като усети накъде духа вятърът.
57
1
 
7
 
! Отговори
антиЕС преди 7 години
Да се чупи!
56
1
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Да се извини, че продаде Европа на САЩ и да подаде оставка.
55
2
 
5
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 7 години
Ванга е предрекла че през 2022 година България ще е начело на ЕС , ще членуват България , Турция и Афганистан .
54
1
 
8
 
! Отговори
Сириец преди 7 години
Мама Меркел ме покани и няма да си ходя. Ще ям, ще пия и ще се размножавам!
53
12
 
3
 
! Отговори
Василев преди 7 години
ЕС ще изиграе своята историческа мисия и ще се се разпусне, след като се разбие Русия на 34 държави!А това хич няма да е далече!
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горките мюсюлмани, те не са за Европа! Побъркватсе от слабото слънце. Не получават достатъчно витамин Д. Меркел трябва първо тях да върне в родните им страни, за тяхно добро. Пък после ще му мислим за ЕС
51
13
 
2
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Икономиката на Русия е съизмерима с тази на Италия!Немам думи!!!
50
3
 
9
 
! Отговори
Дерман преди 7 години
Европа загуби битката срещу мюсюлманите, време е за разпад.
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Особено тревожна е ситуацията в страните, ударени най-силно от бежанската криза като Унгария, Полша и Швеция." -- авторе Василев, що за мaлoyмниk си?
48
2
 
2
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Позицията на Newsweek меко казано пораженческа. Тя направо капитулантска. Омекването на коленета пред Путин е гаранция за край на ЕС и от там и на НАТО. Меркел трябва: 1. Да блокира външните граници с общите усилия на всички членки. Притокът на емигранти към ЕС трябва да бъде сведен до нула за известен период от време.2. Да поведе ЕС към чистка на радикали с безцеремонни мерки. Следене, съдене и експулсиране по възприети строги критерии. Който настъпи чертата заминава за там от където е дошъл
47
9
 
5
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Но Турция продължава да е от изключително геополитическо значение не само за Европа, но и за Съединените щати и Близкия изток.Така че всички винаги ще се съобразяват с Турция
46
2
 
3
 
! Отговори
Майтапчия преди 7 години
До БерлинДа не гласувате "по пощата" за Меркел?Знаем ги тия номера!
45
10
 
1
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
В Берлин харесваме Меркел и ще гласуваме пак за нея. Ако не ви изнася - направете си референдумче и айде чао. Поняли?
44
4
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Какво трябва да направи Меркел за да спаси Европа??Ами да се завре в миша дупка и повече да не се показва!След поредицата от провали тя просто няма право да управлява!Колкото по-дълго остане на поста-толкова по-тежки ще са последствията!
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като главен джихадист върлуващ на Стария континент, на Меркел и остава единствено да изкрещи "алах акбар" и да се гръмне. Мисията вече е изпълнена. Краят на християнството е близо, европейските народи са напът да се изпокарат, а после сами ще се избият. Призивите за обединение срещу Русия няма да сработят
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да отиде на съд!