Брюксел даде ултиматум на Полша

Варшава на път да загуби правото си на глас в ЕС
Обновена: 27 юли 2016 18:48 | 27 юли 2016 18:27,
37
Брюксел даде ултиматум на Полша
Снимка: Reuters, архив

От ноември Полша може да загуби правото си на глас в ЕС, след като Европейската комисия днес ѝ даде ултиматум да коригира отношението си към конституционния съд.
 
Брюксел изпрати препоръка на Варшава да поправи собственото си законодателство, недоволна от направеното от правителството и парламента с промените в закона за конституционния съд. Това е вторият етап от наказателна процедура за неспазване върховенството на закона, започната от Брюксел през януари.
 
"Въпреки диалога, воден с полските власти, Комисията смята, че главните въпроси, които застрашават върховенството на закона в Полша, не са разрешени. Затова изпращаме конкретни препоръки на властите как да решат проблемите, така че Конституционния трибунал на Полша да може да изпълни мандата си и да осъществява ефективен надзор върху спазването на Конституцията”, заяви първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс.
 
Той подчерта, че за всеки гражданин или компания е от изключителна важност да има независими съдилища, които да се грижат за защитата на техните интереси.
 
В частност Еврокомисията иска тримата конституционни съдии, назначени от предишното правителство да заемат местата си, а тримата, определени от сегашната власт, да освободят креслата си. Освен това Брюксел настоява Полша да се съобрази с препоръките на Венецианската комисия, която намери недостатъци в сегашната практика на съда. Европейската комисия иска всички решения на съда да бъдат приложени на практика, дори тези, взети преди идването на власт на сегашното правителство, както и да бъдат автоматично публикувани.

Ултиматумът включва и искане конституционният съд да се произнесе по промените в закона за съда, които бяха приети от Сейма преди седмица.
 
Ако Полша не се съобрази с препоръките в тримесечен срок, Европейската комисия ще предложи страната да бъде лишена от правото на глас при взимането на политически и законодателни решения в ЕС.
 
Процедурата, по която ЕС преследва полските власти е нова и се прилага за първи път. Тя беше въведена през 2014 г., за да може Европейската комисия да следи за спазването на върховенството на закона, който е един от основополагащите принципи на ЕС.

От стартирането ѝ през януари, Еврокомисията е в непрекъснат диалог с Варшава. Тя ѝ изпрати мнението си за нарушенията, свързани с работата на съда на 1 юни. В резултат правителството внесе поправки, които бяха гласувани от полския парламент на 22 юли. С тях беше премахнато изискването за две-трети мнозинство за приемането на решенията в конституционния съд, но не бяха променени разпоредбите за публикуването и прилагането на всички решения на конституционните магистрати и не беше решен въпросът със заклеването на съдиите, номинирани от предишното правителство на Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Полската *** пак настъпи мотиката. Поляците не вярват на ЕС толкова колкто на Британия. Сега след брекзита са почти на кръстопът. Няма да се учудя , ако и там спретнат набързо един ползикт, и да последават британците.
26
1
 
0
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До АнонименЕдно момче , както си збелязал , зад което обаче стои американският начин на живот. Илюзията, че всеки го може е съсипала много хора. А ние казваме :- Една птичка пролет не прави. По добре много , да кажем милиони средно богати от колкото само един- двама преакалено богати.
25
1
 
0
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До До 24Ами "провървяло " му на момичето. Дано само някой ден не го намери белгииската полиция в някой канал , безжизнена. Та такива ми ти работи . Все някой ден ще си плати сметката.
24
1
 
1
 
! Отговори
т.1.2 преди 7 години
И това ли е нейният пик, или още има накъде да расте? Демагогията, популизмът, лъжата са изкуство. В това си качество те определено имат хоризонти за развитие и усъвършенстване. Впрочем, за този процес допринася и все по-маргинализиращото ни се общество, което го мързи да мисли със собствената си глава, а предпочита да се осланя на това какво казват по вестниците и по телевизията. Нека чете, нека гледа, но същевременно и да мисли, да анализира, а не да приема за чиста монета прочетеното и видяното.
23
1
 
1
 
! Отговори
т.1. преди 7 години
Нека си припомним и критичния патос на брекзитърите, които критикуваха Брюксел и Лондон, че са загърбили обикновените граждани, че надутият им бюрократичен апарат тъне в охолство, за сметка на данъкоплатците.Неслучайно Тереза Мей декларира при встъпването си в длъжност като министър-председател, че ще работи не за някакво привилегировано малцинство, а за огромната част от трудовите хора в страната. Всъщност, никога не е имало власт на народа в т.н. демокрация, но дали тя винаги е била и толкова драстично анархистична, че и отгоре на това и гарнирана с демагогия, колкото сега? И това
22
2
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Ултиматум с-у Полша, а раболепие с-у Турция! Браво "демократи"!
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РАНО ИЛЛИ КЪСНО ЕС НЕМА ДА Е ИМАДОг2020
20
1
 
3
 
! Отговори
До 234 преди 7 години
И аз това се питам. Имам приятелка която замина в Брюксел. на 24 год. с приятеля си, уж че ще си търсят хубава работа (а тя не беше от бедните! ).До ден днешен -вече е 40 год. няма ЕДИН работен ден и се издържа изцяло от соц.помощи -минимум 1500 евро и стандартът й на живот е космически спрямо моя -купи си кола, къща, раздели се с бълг. си приятел и си хвана по-млад белгиец, и си живеят с него безгрижни като тинейджъри -обиколи цяла Европа, та даже и в Лат. Америка ходи на плаж . (Брюксел е е пълен с от БГ впрочем). Тя не иска и да чуе за връщане тук, идва само лятото и ходи на най
19
2
 
6
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До ДДРБългарското правосъдие може да харесва само на онези, които му дърпат конците, но не разбирам защо Еврокомисията реши да постави ултиматум на Полша, но не на Португалия и Испания, които неспазвайки правилата потенциално създават проблем на цялата еврозона
18
2
 
4
 
! Отговори
чичо-дедко преди 7 години
До ДДРебре-дебре... тук отдавна няма държава и... не Полша с България, имам много добър приятел който е в полша от 4 години (работи във Варшава), та... там нещата са коренно различни от тук :) . Ти... да не си на заплата към ГЕРБ ;)
17
5
 
5
 
! Отговори
чичо-дедко преди 7 години
До DDRем... ходил съм няколко пъти в Брюксел. Освен администрация... друго не произвеждат :)
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДДР 21Ти поне си лесен - няма да проеняш нищо , дори и сторйката .
15
10
 
5
 
! Отговори
ДДР преди 7 години
До ЕвролюбЯвно не сте разбрал за какво става въпрос в Полша, или може би Ви харесва българското правосъдие? А може би най-добре е да дойде Ердоган или Путин и да раздават правосъдие - тогава поне ще е много лесно за повечето българи родени преди 1970 г. Ще извадят наколенките и здравей живот...
14
5
 
0
 
! Отговори
DDR преди 7 години
До 234В много голяма грешка си. Има статистики, прочети, най-добре разходи се до Белгия и тогава говори какво произвеждат и какво не.
13
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Полша и Унгария са дефакто диктаторски режими, репчат се поляците ама прибират най-големите евросубсидии в източна Европа. Ако излязат от съюза интересно на кой ще си прибутат зелените ябълки, които наричат домати или пък калпавия лидълски шоколад или Соларис-те с британски и чешки двигатели, защото една 40 милионна Полша не може да направи свясна машина като 4 милионна Словакия примерно.
12
6
 
6
 
! Отговори
Ники Лауда преди 7 години
До реА, опашката с напускащи е по-дълга, ще има надпреварване май
11
3
 
26
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
И това точно в деня, в който Еврокомисията реши да не наказва финансово Испания и Португалия за неспазване на икономическите правила с мотива, че така се увеличавал евроскептицизма у вече изстрадали хора. За Полша такава милост не беше проявена. Еврокомисията се държи като цар, който раздава присъди и милост, без особено да се старае справедлива
10
9
 
5
 
! Отговори
Тинтин преди 7 години
До 234Много се заблуждавате, че в Белгия не се произвежда. Произвежда се, но не евтини суровини, а крайни продукти, оръжие, енергия, консултантски услуги, наука, които са скъпи неща и от тях се печели добре. В Белгия се намира едно от големите хранилища на самолетно гориво, от което също се печели добре. Само изостаналите икономики произвеждат домати и цигари
9
4
 
4
 
! Отговори
234 преди 7 години
ne e li stranno,che v belgiq nishto ne se prozivejda dori kolkoto v bg no zaplatite sa min 1500evro ot kyde idvat tiq pari
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зеленчуковия мит'рял в бруксел явно не си е извадил поука от брекекзита. На края май ще останем само зеленчука и ние!