Унгария готви 3 години забрана за бежанци

Съветник на Орбан: Сигурността е по-важна от европейската солидарност!
Обновена: 10 авг 2016 22:15 | 10 авг 2016 22:08,
71
Унгария готви 3 години забрана за бежанци
Снимка: архив, Reuters

Унгария ще въведе законова забрана за приемате на бежанци от други европейски държави, ако гражданите й гласуват за това на референдума на 2 октомври.

Ограниченията ще са поне за 3-годишен период, съобщи държавният секретар на правосъдното министерство Пал Волтер пред вестник "Маджар идьок".

Парламентът на страната ще приеме изричен закон, спиращ действието на споразумението между европейските лидери за преразпределяне на бежанците, пристигащи по външните граници на Съюза към вътрешността му, известни като бежански квоти.

Главният съветник по сигурността на премиера Виктор Орбан Гьорги Баконди заяви пред обществената телевизия "М1", че не солидарността, а сигурността е от първостепенна важност. Коментарът му беше предизвикан от интервюто на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред германския вестник "Тагесшпигел" в понеделник, че квотите са основани на принципа на солидарността със средиземноморските държави, които не бива да бъдат оставяни сами да се справят с "миграционната драма".

Според Баконди не е изключено през есента европейската позиция да претърпи промяна, тъй като много страни вече полагат допълнителни усилия за засилване на контрола по границите си.

По инициатива на премиера Виктор Орбан на 2!октомври унгарците ще бъдат призовани да отговорят с "да" или "не" на въпроса "Съгласни ли сте да дадете мандат на Европейския съюз да преразпределя неунгарски граждани в Унгария, без съгласието на унгарския парламент?".

Според Пал Волнер гласуване с "да" на референдума ще означава да се позволи на Брюксел по всяко време да вкарва всекиго в Унгария. Докато отрицателният вот ще оставиха унгарските власти решението да допускат чужденците според местните правила.

Социологическите проучвания показват мнозинство зад мнението за независимост от Брюксел.

Европейската комисия многократно отказва да се включи в кампанията за референдума в Унгария, тъй като смята това за суверенен въпрос. От Брюксел само настояват, че решението за квотите е взето от европейските лидери и има задължително действие във всички държави членки.

Миналата година ЕС реши да преразпредели 160 000 души, имащи право на законна закрила като бежанци от Гърция и Италия в останалите страни членки. До момента от тях са прехвърлени малко над 2100 души. 6-ма от тях са пристигнали в България от Гърция.

Освен в Унгария, където бежанските квоти ще бъдат подложени на референдум, решението на Брюксел се оспорва и от Словакия, която го обжалва пред европейския съд. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е важно за една страна какви хора са в Парламента им. Където има умни глави се постига много и страната върви напред.
43
0
 
7
 
! Отговори
Лермонтов преди 7 години
Какво му пречи и на Боко Тиквата да организира подобен Референдуми в България, вместо да се явява всяка седмица във Васалната му НОВА ТЕЛЕВИЗИЯи с "жаловита" физиономия да обяснява на българското население, колко бил притеснен от притока на бежанци у нас !
42
0
 
19
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
"Сигурността е по-важна от европейската солидарност!" - Именно, това е важното!
41
6
 
28
 
! Отговори
42 преди 7 години
БЪЛГАРИЯ ВЪН ОТ ЕС И НАТО. НЯКОЙ ЩЕ КАЖЕ, ЩЕ СТАНЕМ ПО- СЛАБИ. АЗ НЕ ВИЖДАМ ОБАЧЕ, ОТ ТОВА ПО- СЛАБИ КАКВО МОЖЕМ ДА БЪДЕМ.
40
2
 
40
 
! Отговори
Яко преди 7 години
Само респект към Унгарци и Поляци!
39
2
 
35
 
! Отговори
Оа преди 7 години
Ето защо Юнкер ни замазва очите с Белене и Южен поток - скоро ще останем от малкото страни които ще приемат бежанци и тука ще стане пълна ***!!!
38
1
 
37
 
! Отговори
Jon преди 7 години
Браво на управляващите в Унгария.
37
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еи ще имигрирам в Унгария.Не Сащ Германия Франция или някъде другаде точно Унгария.Защото ме кефят с тяхния модел и мислене за съхранение на държавата
36
2
 
44
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
Да е жив и здрав великият Виктор Орбан - единственият министър председател в света, който не е марионетка на богоборческата юдео-масонска върхушка.А зомбитата у нас нека продължават да търпят долните комунистическите престъпници и българоубийци от ГРОБ и да си въобразяват, че дъжд ги вали. Ще им гледаме чудото, съвсем скоро...
35
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
300 годишна забран трябва . Да се опитат да станат поне малко хора .
34
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орбан - Президент на Галактиката!
33
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 456За съжаление си прав. Жилището на родителите ми е на 2 пресечки от студентските общежития във Варна. И много често сме срещали бели жени да тикат колички с черни деца, даже в махлата имаше две, дето дори не бяха студентки. Как и къде са се забъркали с черните не е ясно, но натръшкаха по няколко чернички.
32
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...страната ще приеме изричен закон, спиращ действието на споразумението между европейските лидери за преразпределяне на бежанците""Освен в Унгария, където бежанските квоти ще бъдат подложени на референдум, решението на Брюксел се оспорва и от Словакия, която го обжалва пред европейския съд."Можело значи!!! Ама то се искат топки за тая работа, каквито на много им липсват!! Само нашите умници козируват и склушкат какво ще им наредят и ни прецакват и без друго бедната държава...
31
1
 
44
 
! Отговори
бг преди 7 години
Така се прави!
30
1
 
52
 
! Отговори
Една добра идея преди 7 години
И все пак бавно се движат нещата!Досега трябваше външната граница на ЕС да е напълно блокирана!Само да не казват,че е невъзможно,щото ще е нагла лъжа!
29
1
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
До до 456Малко ти са грешни спомените-20$ беше твърдата тарифа!Какво са правили за тия пари-те си знаят.
28
3
 
48
 
! Отговори
алекс2 преди 7 години
Само с коментари няма да стане ! Мислете добре за кой ще гласувате ! Истински Патриот ни трябва а не европейска *** ...
27
36
 
15
 
! Отговори
до 456 преди 7 години
Много повече африканци и араби имаше у нас при бай Тошо.Студенти, които се изпожениха за българкиИ тия жени спяха с му'ргавите за по един чорапогащник, че тук бяха дефицитна стока.Вицът беше:" Арап дава тебе чорап. Правиш добре- дава две".Хората помнят всичко.
26
57
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Унгарски ц.ига.ниИ те тръгнали да се борят за ч.иста р.аса
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
OVCO V GDR V TAQ CHAST NQMA KIORAV EMIGRANT VSE U GFR SA.