Видеощит около летището в Брюксел

Ще заснема номерата на колите, ще сигнализира за търсени автомобили
17 авг 2016 20:03,
3
Видеощит около летището в Брюксел
Снимка: архив, Reuters

Белгийските власти завършват изграждането на видеощит около летището на Брюксел, съобщават местни медии.

Монтирането на специални камери по всички подстъпи на аерогарата ще приключи в близките дни. Те ще позволят да се следи движението на автомобили и камиони към аерогарата, като ще заснемат регистрационните им табели и ще сверяват номерата с база данни на издирвани превозни средства и на такива, които може да са ползвани от опасни лица.

Контролът върху навлизащите автомобили беше въведен след терористичните атаки срещу летището и метрото на Брюксел на 22 март, при които загинаха 32-ма и бяха ранени над 400 души. Създадени бяха КПП-та за проверки, контролирани от въоръжени войници, които пропускат трафика към аерогарата.

Досега превозните средства бяха проверявани от полицаи, които сега ще бъдат отменени от компютри, а силите на реда ще правят само внезапни проверки, за да проверят работата на видео системата, съобщават медиите.

Така ще се освободи ресурс за повече охрана на сградите на летището, обясни говорителят на федералната полиция Петер Девале пред обществената телевизия. Компютърното наблюдение ще даде на силите на реда и повече време за реакция при непредвидена ситуация, защото може по-бързо да открие търсено возило.

В сградата на летището пък се монтират камери, които разпознават лица. Те ще служат за откриване на издирвани, добави полицейският говорител.

Полицейският синдикат изрази скептицизъм, че камерите могат да отменят живото наблюдение. От друга страна те добавят, че униформените вече са изтощени след месеци засилени проверки и повишено ниво на терористична заплаха. В Белгия тя е на трета от общо четири степени от ноември 2015 г.

На 22 март трима терористи взривиха залата за заминаващи пътници на летището в Брюксел. Двама от тях действаха като камикадзета, а третият - Мохамед Абрини се укри и бе арестуван няколко месеца по-късно. Двама от тримата - Наджми Лашрауи и Абрини, са били издирвани заради парижките атентати през ноември.

Терористите пристигнали на летището с редовно такси. Те бяха разпознати от шофьора им, който разказа, че в колата му нямало място да се побере целият им багаж и се наложило една чанта да бъде изоставена. Бомбите, с които се взривиха двете камикадзета, се намирали в тях. При разчистването на разрушенията полицията откри трети сак, съдържащ 15 кг взрив. Шофьорът заведе следствието и до квартирата на терористите, където те прекарали нощта преди взрива. В близост беше открит захвърлен от тях лаптоп с информация по подготовката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: камерибелгиявидеощит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е това вече е пълно безумиеРазрушиха границите, пък сега във всяко WC-камераМеркел разруши идеята за ЕС( европейското село).
2
0
 
1
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Нещ.астници . Няма да арестуват и изселят така известните им опасни лица ами ще ги следят. Глу.паци малко ви са атентатите......
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво цяла Европа ще стане полицейска държава, защото сте довлекли полухора от гз на географията ли?