Евроотбрана: Малки стъпки поради липса на големи проекти

Заобиколен от кризи, ЕС трябва да инвестира в сигурност
Обновена: 16 сеп 2016 22:29 | 16 сеп 2016 22:10, Елка Василева
26
Евроотбрана: Малки стъпки поради липса на големи проекти
Снимка: архив, Reuters

Европейската отбрана, която ще е в центъра на дискусиите на днешната среща на върха в Братислава за бъдещето на Европейския съюз след Brexit, напредва с малки стъпки поради липса на консенсус за по-амбициозен проект.

Всички споделят следната констатация: заобиколен от кризи, войни и заплашен от тероризъм, Европейският съюз трябва да вложи повече в общата си сигурност и отбрана, пише Франс прес.

Перспективата за излизане на Обединеното кралство - една от двете големи военни сили в ЕС наред с Франция - буди тревоги и повдига въпроси, макар и на някои да им се иска да вярват, че оттеглянето на най-евроскептичната от 28-те членки ще улесни много проекти.

"Постигането на напредък в областта на отбраната означава форма на интеграция, която малко държави членки имат желание да изпробват", каза Вивиан Пертюсо, експерт във Френския институт по международни отношения в Брюксел.

Франция и Германия, които заявиха готовност да поемат повече отговорности, очертаха няколко скромни, но конкретни варианта в тази тясна насока.

"Това, което търсим, е да стартираме по-лесно операции на ЕС. Не сме тръгнали да преследваме големи идеи или големи ориентации, които няма да доведат доникъде", казват хора от антуража на френския министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

Двете страни искат на първо място повече европейско финансиране за операциите на ЕС, които сега се плащат главно от държавите членки, които участват в тях.

От 13 години ЕС води една след друга мисии за обучение на африкански армии (Сомалия, Мали, ЦАР), за борба с морското пиратство (операция "Аталанта"), или най-новата - срещу трафикантите на мигранти (операция "София").

Но някои от тях едва успяха да започнат поради липса на войници, предоставяни от държавите членки. Франция и Германия предлагат да се създаде резерв от военни инструктори и съветници, който да бъде бързо мобилизиран при необходимост.

За да се компенсира крещящият недостиг на средства, те предлагат да се обединят транспортните капацитети (по суша, въздух и море) в рамките на "европейски логистичен хъб", да се споделят сателитни снимки и да се създаде "европейско медицинско командване", което да се грижи за ранените на местата, където се извършват операции.

Двете страни призовават също така ЕС да инвестира в изследователска дейност във военната сфера, за да се помогне за създаването на истинска европейска отбранителна промишленост.

"Липсата на военно сътрудничество в областта на отбраната струва на Европа между 20 милиарда и 100 милиарда евро на година", казва председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Що се отнася до военните операции, в които участват въоръжени сили, Париж и Берлин възнамеряват да подобрят функционирането на т.нар. "бойни групи" - подразделения от по 1500 мъже във висока готовност на ротационен принцип, които могат да бъдат мобилизирани за 15 дни.

Те така и не бяха задействани през последните години заради липса на политическа воля. В някои случаи страните в бойна готовност не бяха особено склонни да се намесват, особено в Африка.

Създаването на постоянна европейска военна централа, за каквато настоява ЕК, не е непосредствена цел за двете столици, въпреки че Лондон вече няма да пречи това да се реализира.

"Може би има други държави членки, които се крият зад Обединеното кралство и не гледат с добро око на създаването на главен оперативен щаб", каза Петрюсо.

В случай, че 27-те не постигнат разбирателство, Париж и Берлин предлагат да се търси напредък в по-малък състав съгласно механизъм, предвиден в Лисабонския договор, който никога не е бил задействан. Това би било "истинско преминаване на нов етап", подчертава документът, в който се съдържат френско-германските предложения.

Щом бъде зададена насока от държавните глави и правителствените ръководители в Братислава, европейските министри на отбраната ще се срещнат на 26 и 27 септември, а после и на 15 ноември, за да изработят конкретни мерки.

Вече някои страни от Източна Европа като Унгария и Полша, макар и силни привърженици на атлантизма, предлагат да се стигне по-далеч и "да се започне изграждането на обща европейска армия".

Те обаче се стремят първо да затегнат собствената си вътрешна сигурност, особено заради Русия, вместо да създадат въоръжени сили, които да бъдат мобилизирани срещу терористичната заплаха на юг, смятат експерти.

Според Джуди Демпси от центъра за анализи "Карнеги Юръп", този призив е най-малкото "наивен", ако не и "лицемерен", защото "със или без Великобритания държавите членки ще се борят със зъби и нокти да запазят контрола върху армиите си". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: отбранаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
задна прашка преди 7 години
то тяхната максима че всичко руско е най добро същото се отнася и за гейовете те са най мъжките
17
0
 
0
 
! Отговори
обезопасете Армията преди 7 години
Много трябва да се внимава ..Примерно Купили ненужни вредни и опасни камиони мерцедес за много милиони..Черни убиици ги следят с точност обемно проникващо до три микрометра ..Страшно.По стари джипове мерцедес ги следят с точност до 15 микрометра обемно ..Армията д а иска помощ з а обезопасяване на новата техника вкл вертолети КУГЪР.След като предупредих писмено МВР октомври миналата година сега опелите им са цвете ..даже може да се на рпедни седалки..
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В една война с Русия САЩнямат абсолютно никаквишансове. И самите те гознаят много добре. С глупавистатийки за някакви технисупероръжия целят да заблуждават евроолигофрени.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента Европа е окупиранаот САЩ. Първата стъпка е всичкиамерикански войници да бъдатизпратени по живо и здраво къмферми, бази, гета и т.н. в роднитеим щати. В Европа единственатаим цел е да предизвикат война с Русия.
14
1
 
4
 
! Отговори
руски гей преди 7 години
Като чуя думичката НАТО и леко се изпускам.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От кого и от кво ще се отбранява Европа ?. Сигурно от американския милитаризъм....
12
0
 
3
 
! Отговори
пак глупости преди 7 години
пак се мисли на парче, а не в перспектива и в дълбочина. Преди да правите каквото и да е трябва UK незабавно да се изрита от ЕС. Още от сега тия нагли гейчета са казали че ще блокират каквото и да е създаване на европейски въоръжени сили под общо командване докато са в ЕС.
11
0
 
3
 
! Отговори
до 13 руски гей преди 7 години
Айде бе !. Какъв руски гей се пишеш като вчера беше е орландовци при бежанците в лагера да те " обичат".
10
0
 
8
 
! Отговори
Кого пази НАТО? преди 7 години
НАТО беше създадена да се противопостави на Варшавският договор.В Германия има повече американски войници отколкото германски.В момента НАТО изпълнява мисии служещи само на интересите на САЩ и не защитава Европа.Ако възникне конфликт между две членки НАТО не се намесва.Пример Гърция и Турция,остров Кипър.А ако Турция нападне България?Армия на ЕС обезмисля НАТО и праща американците в къщи.
9
1
 
4
 
! Отговори
STOP фаровете Денеm преди 7 години
КАкв а отбрана какви пет кирливи евро нарко цента .Терористите чрез наркоманизирани евро и други бюрократи увредиха трайно климата чрез включени фарове през деня и холограмни оръжия..
8
0
 
3
 
! Отговори
патилан преди 7 години
Смалки стъпки,към големи успехи.По китайски.Малко източна мъдрост никога не вреди.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заобиколена от кризи, които сама създава? И после дава чужди пари за да се пази от тях? Аз ли съм нещо не в час или ЕС?
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи Европа трябва да e Солидарна с Сащ при Бомбардировките в целият Близък изток и СвятВрагът на Сащ трябва да е враг и на всички останали в пактаА Нато неможе да бъде солидарен с Бежанската криза и Нелегална имиграция която е по вина не на Европа а преди всичко на Сащ и заляла Старият континент
5
3
 
11
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Аз незнам Нато да охранява Европейските граници Въобще незнам като какво се явява Нато с свойте военни бази в Европа Като с нищо Не е полезен тоя Натовски съюз на ЕвропейцитеДаже бих казал че е вреденКакто за Европа така и извън НеяПресен пример Натовският опит за преврат в Турция
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая цялата работа я вършеше КадафиПри него и здравеопазването, включително всички лекарства, бяха безплатни.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не просто ги е страх да действат.Искат някой друг да им свърши черната работа пък те да седят отстрани и да викат "браво,наши герои" или " гадни расисти,ксенофоби и нацисти" в зависимост как се развие ситуацията и как ще е изгодно.Нали бизнесът в Германия орева светът,че нямало работна ръка?Идеално знаят,че могат да заменят почти всяко човешко работно място с роботи,но нее искат послушни бедняци за по еврона час и да се подчиняват.Е да ама бежанците нещо не слушкат.Кофти тръпка а идват още.
2
0
 
9
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
приказки, приказки, с таз брюкселска бюрокрация чакай ти евро армия пък и САЩ не биха го допуснали.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не можах добре да разбера добре но останах с впечатление че се проектира нов военен съюз. Та какви ще са отношенията на този нов съюз с НАТО. Защото всички кандидат членки на този бъдещ са юз са и членки на НАТО. Или още една бездънна яма където ще потъват пари.