Нели Крус да изясни участието й в офшорна фирма

Жан-Клод Юнкер с писмо до бившия еврокомисар
22 сеп 2016 18:23, Петя Славова
6
Нели Крус да изясни участието й в офшорна фирма
Снимка: архив, БТА

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изпратил днес писмо до бившия еврокомисар Нели Крус, за да й поиска обяснения около публикации, свързали името й с необявено досега нейно участие в офшорна фирма, регистрирана на Бахамските острови. Това съобщи говорител на Еврокомисията.

Крус беше еврокомисар от Холандия два мандата в комисията, ръководена от Жозе Барозу. Във втория си мандат тя отговаряше за въпросите на цифровизацията, а в първия - за конкуренцията. Днешни публикации в световната преса посочиха, че името и излиза в т. нар. "Панамски досиета" като ръководител на фирма, свързана с Обединените арабски емирства и енергийната компания Енрон (Enron). Крус е била свързана с офшорната дейност, докато е била еврокомисар.

Говорителят изясни днес, че досега ЕК не е знаела за тези обвързаности и че те не са били посочени в декларацията за конфликт на интереси, попълнена от Крус. Днес Крус е потвърдила по телефона изнесените данни и се очаква да отговори писмено.

Не знаехме досега. Когато получим отговорите, ще преценим как да действаме, заяви говорителят. Има правила и те трябва да бъдат спазвани от всички, които имат честта да бъдат еврокомисари. Очевидно Крус не е спазила правилата и не е уведомила комисията. Въпросът има и етично измерение. Можем да проверяваме данните, които са подадени, но не и факти, за които не знаем, поясни говорителят, цитиран от БТА.

Нели Крус в момента работи за една от най-големите банки в САЩ и за Юбър (Uber). Скандалът с нея настъпва съвсем скоро, след като бившият председател на ЕК Жозе Барозу зае пост в банката Голдман Сакс (Goldman Sachs) - действие, което бе определено като законно, но неморално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
А колко ли преди 7 години
А, колко ли от тези еврокомисари работят и като чужди агенти? Тлъсти заплати, работа на празен ход и ето ти банкови сметки в офшорни зони. Добре е , че правдата и истината от време на време се показват на хората, но кривдата все пак си остава!
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кога цял един континент ще бъде манипулиран и експлоатиран от шепамарионетки на Америка и техните послушни слуги в европейските правителства !Няма ли най-сетне хората да се осъзнаят и надигнат, за да отхвърлят това тежкоиго и подтисничество на лакеи като Юнкер, Могерини, Кристалина и още многодруги брюкселски *** !
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 1 ТЕ СА КАТО НАШТЕ НО КАТО % СА МНОГО ПО МАЛКО
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американците направиха Този цирк с Офшорките и Раздуха информацията за клиентите в Тях за да може да остане само един Банков Финансов Рай в света а той е САЩ и всички Парични Потоци дори и Нелегалните да Минават през АМЕРИКАНСКАТА ЦИОНИСКА К.О.ЧИНАОт разкритите Офшорни банки няма нито една която да се намира на територията на САЩА в САЩ има такива
2
0
 
17
 
! Отговори
предател преди 7 години
Какъв председател е този,когато се появи кризата с бежанците той и останалите комисари се скриха и оставиха ЕС беззащитен и хуните нахлуха безпрепятствено а сега се прави на велик,*** дърта...
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха, че тези са същите като нашите идьоти от герб. Само скандали и кражби витаят около тях.